2022 yılında 1.3 milyar dolarlık ihracat hedefi
DÖRT yıldır üst üste ihracat rekorları kıran Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB), Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yılı 2023 yılındaki 1.5 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmek için ilk adım olan 2022 yılında 1.3 milyar dolarlık ihracatı hedefliyor.
Türkiye'ye 2021 yılında 1 milyar 182 milyon dolar dövizi kazandıran EYMSİB Başkanı Hayrettin Uçak ve EYMSİB Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla bir basın toplantısı düzenledi. 2021 yılı ihracatını yüzde 14 artışla 1 milyar 182 milyon dolara yükselttiklerini anlatan Uçak, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin 1 milyar 182 milyon dolar ihracat ile Türkiye geneli ihracatının yüzde 23'ünü gerçekleştirdiğini ifade etti. Uçak, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yılı 2023 yılında Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak 1.5 milyar dolar ihracat hedeflediklerini bu hedefe ulaşabilmek için ilk adım olan 2022 yılında ise 1.3 milyar dolarlık ihracat yapmayı amaçladıklarını kaydetti. 2021 yılında, ihracat şampiyonu olan ürünler hakkında bilgi veren Uçak, "Biber ve kornişon turşuları 220 milyon dolar ile 2021 ihracat şampiyonu oldu. Su, meyve suyu ve domates salçası, biber ve kornişon turşularını takip etti. Almanya, Amerika, Hollanda, İngiltere ve İtalya en önemli pazarlarımız oldu. Taze meyve sebze grubunda ise 2021'in şampiyonu 68 milyon dolar ihracat ile taze üzüm olurken, üzümü domates, kiraz ve mandalina izledi. Rusya, Almanya, İtalya, Ukrayna ve Romanya en fazla ihracat yaptığımız ülkeler oldu" dedi.
'KOTANIN TAMAMEN KALDIRILMASINA YÖNELİK GİRİŞİMLER DEVAM EDİYOR'
AB ülkelerine kuru domates ihracatındaki kota sorunu ve 2021 yılında ortaya çıkan GTİP değişikliği sorununa ilişkin TİM ve Ticaret Bakanlığı nezdinde talepte bulunulduğunu açıklayan Uçak, Suudi Arabistan gümrüklerinden Türk ürünlerinin ithalatını durdurulması ile ilgili sorunun TİM ve Ticaret Bakanlığı'na arz edildiğini dile getirdi. Rusya Federasyonu'na domates ihracatındaki kotanın zamanında artırılması veya tamamen kaldırılmasına yönelik defalarca girişimde bulunulduğunu kaydeden Uçak, "Her seferinde kota artırıldı. Kotanın tamamen kaldırılmasına yönelik girişimler halen devam etmektedir. Meyve ve sebzelerdeki kalıntı sorununa yönelik üreticilerimizin daha bilinçli olmaları için broşür ve posterler hazırlandı, Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından yürütülen eylem planı kapsamında gerekli adımlar atıldı. Taze meyve sebze ürünlerinin ihracatında uygulanan analiz sıklığının düşürülmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı'na başvurular yapıldı ve birçok üründeki taleplerimiz olumlu karşılandı" ifadelerini kullandı.
'BAŞARILI ÜRETİME DESTEK'
Konuşmasında 2022 yılı projeleri hakkında da bilgi veren Hayrettin Uçak, mobil ekipler ile üreticilerin buluşma noktaları olan köy kahvelerine kadar giderek üreticileri doğru çeşit, kaliteli ve kalıntısız üretim konusunda bilinçlendireceklerini belirtti. Ürettiğine önem veren bir üretici grubunun oluşması için gençleri tarım konusunda bilinçlendirmek için üçer aylık eğitim programları oluşturduklarını söyleyen Uçak, "2021 yılında başlattığımız ve 9 ürün için başarılı sonuçlar ile tamamladığımız 'Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz' projesini 2022 yılında genişleterek devam edeceğiz. Katma değeri ve birim fiyatı yüksek üretim ve ihracat için üreticilerimiz ile birlikte yeni projeler üretmeye çalışacağız. Başarılı ihracatın yolu, başarılı üretimden geçmektedir" dedi. Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Uçak, ihracat ürünlerinden biri olan limonun dalında kalmasıyla ilgili olarak iklim değişikliğinin etkili olduğunu savundu. Uçak, Muğla bölgesinde bir haftaya kadar dalında limon kalmayacağını belirtti.
YORUMLAR