50 milyar dolarlık gıda ihracatı hedefinin yüzde 25'ine talibiz
Dünya Çiftçiler Günü kapsamında açıklamada bulunan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ihracatı tarımsal üretimin devamlılığının sigortası olarak gördüklerini belirtip, "Türkiye'nin gıda ihracatında lider konumdayız. Türkiye, 10 yıllık vadede 50 milyar dolar gıda ürünleri ihracatı hedeflerken, Ege Bölgesi olarak bu ihracatın 12,5 milyar dolarlık dilimini yapma çabası içinde olacağız" dedi.
Dünya'da yaşamın ve tarımın başladığı Anadolu topraklarında milyonlarca üreticinin bin bir emekle ürettiği ürünler, binlerce ihracatçı tarafından dünyayla buluşturuluyor. Dünya genelinde 200'den fazla ülkenin sofraları her gün 3 öğün Türk gıda ürünleriyle kuruluyor. Yıllık 25 milyar dolar gıda ürünü ihraç eden Türkiye'nin, önümüzdeki 10 yıllık dönemde bu rakamı 50 milyar dolara çıkaracak üretim ve ihracat potansiyeline sahip olduğu bildirildi.
Milyarlarca insanın protein, karbonhidrat ve yağ ihtiyacını karşılayarak, dünya sofralarına bir lezzet şöleni sunan Türk çiftçisi, yıllık 70 milyon ton bitkisel üretim yapıyor. 72 milyonun üzerinde küçük ve büyükbaş hayvan varlığına sahipken, yıllık 800 bin ton üzeri su ürünleri, 2,4 milyon ton kanatlı sektöründe üretim hacmine ulaşmış durumda. 55 milyon ton taze meyve sebze üretiyor. Süt ve et ürünlerinden balığa, bakliyattan kuru meyveye, taze sebze ve meyveden dondurulmuş gıdalara, zeytinyağından baharata, turşudan salçaya kadar bin bir çeşit tarım ürününü üretip, dünyanın ihtiyacını karşılıyor. Türk üreticisi Avrupa'da tarımsal hasılada birinci sırada yer alırken, dünya liginde ilk 10 ülke arasında bulunuyor.
3 MİLYON HEKTAR TARIM ARAZİSİ ÜRETİM DIŞI KALDI
Türkiye'de son 20 yılda 3 milyon hektar tarım alanının tarımsal üretim alanları dışında kalmasına, küresel iklim değişikliği üretimi tehdit eder boyutlara gelmesine karşın teknolojiye yatırım yapan Türk çiftçisi üretimini artırıyor, dünya sofralarına gıda arzını artırarak sürdürüyor.
Tarım arazilerindeki azalışa karşın dünya nüfusundaki artış nedeniyle tarımsal üretimin artması bir zorunluluk olarak ortada duruyor. Bu durum verimliliğin artmasını gerekli kılıyor.
'GIDA İHRACATINDA HEDEF 50 MİLYAR DOLAR'
Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 21,5'lik dilimini yapan ve tarım ürünleri ihracatında lider olan Ege İhracatçı Birlikleri'nin Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kapsamında açıklama yaptı. İhracatı tarımsal üretimin devamlılığının sigortası olarak gördüklerini belirten Eskinazi, "Türkiye'nin gıda ihracatında lider konumdayız. Su ürünleri, meyve sebze mamulleri, zeytin, zeytinyağı, kuru meyve, odundışı orman ürünleri, yağlı tohumlar sektörlerinde dünyanın güçlü üreticileri ve ihracatçıları arasındayız. TURQUALİTY ve URGE Projeleriyle, Fuarlar, Sektörel Ticaret Heyeti ve Alım Heyeti Organizasyonlarıyla gıda ihracatımızı artırmak için vites artırıyoruz. Gıda ihracatında geleneksel ihraç pazarlarımız Avrupa, Ortadoğu ülkeleri ve Rusya Federasyonu'nda konumumuzu korurken, ABD ve Japonya pazarında büyümek için çalışıyoruz" dedi.
Türkiye'nin 10 yıllık vadede 50 milyar dolar gıda ürünleri ihracatı hedeflediğini vurgulayan Eskinazi, "Ege Bölgesi olarak bu ihracatın 12,5 milyar dolarlık dilimini yapma çabası içinde olacağız" diye konuştu.
YORUMLAR