• Reklam

ABD'li yetkili: Türkiye ateşkes yapıp harekatı durdurmazsa daha fazla yaptırım gelecek

ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım açıklamasının ardından Suriye'nin kuzeydoğusunda Barış Pınarı Harekatı'nı devam ettiren Ankara'ya, Trump yönetiminden yeni tehditler geldi

ABD'li yetkili: Türkiye ateşkes yapıp harekatı durdurmazsa daha fazla yaptırım gelecek
15 Ekim 2019 - 22:11 - Güncelleme: 15 Ekim 2019 - 22:44

Reuters haber ajansına konuşan Trump yönetiminden bir üst düzey yetkili, Washington'ın Türkiye'ye diplomatik baskıyı artıracağını söyledi. ABD'li yetkili, Ankara'yı ateşkese varıp harekatı durdurmaya ikna edebilmek için daha fazla yaptırım uygulamakla da tehdit etti. 

Gazetecilere brifingde konuşan ABD'li yetkili, Türkiye'nin sınırötesi harekatının daha önce Suriye'nin görece istikrarlı olan bir bölgesinde 'kargaşa' yarattığını dile getirdi. 

Harekatın durması için Washington'ın baskıyı artırdığını aktaran yetkili, "Planımız biz ilişkiyi normalde döndürme şanslarımızı ölçüp biçerken Türkiye'ye baskı yapmaya devam etmek, normale dönüşün en önemli unsuru da ateşkes olacaktır" diyerek ekledi:

"Benim ateşkes ile kast ettiğim de sahadaki güçlerin sahada hareket etmeyi durdurmasıdır. Burada kesinlikle Türk kuvvetlerinden ve bence muhtemelen Demokratik Suriye Güçlerinden (DSG) de söz ediyoruz."

"Krize çözüm namevcutken, pek çoğunun sinyali daha önce verilmiş yaptırımları ve diğer önlemleri artırmayı planlıyoruz."

Türkiye'nin desteklediği savaşçıların insan hakları ihlalleri yaptığının Washington tarafından görüldüğünü ifade eden ABD'li yetkili, bu eylemleri yapanlar Türk askerleri olmasa da Washington'ın Ankara'yı sorumlu tuttuğunu dile getirdi:

"Görece barışçı bir durumu alıp bu gördüğünüz bu mutlak karmaşaya çevirdiler... Türk düzenli birliklerini kullabilirlerdi, onun yerine yeryüzünden kökleri kazınması gereken bu çetecileri, haydutları ve korsanları kullanmaya karar verdiler."

ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ekim'de AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesinde harekata yeşil ışık yakıp ardından Suriye'nin kuzeydoğusundan tüm askerlerini çekme açıklaması yapmıştı. 

Bundan bir hafta sonra Trump yönetimi, harekatla ilgili gerekçeler üzerinden Türkiye'ye yaptırım paketi açıkladı. Ancak Trump'a 'Suriye'de DSG'yi sattığı, Esad, Rusya ve İran'ı güçlendirdiği' eleştirileri yönelten ABD'deki siyasi çevreler, Türkiye'ye yaptırım paketini 'hafif' buldu. Nitekim Kongre'nin iki kanadında partilerüstü bir yaptırım paketi üzerinde çalışılıyor. 

Bu arada DSG, Suriye Hükümeti ile uzlaşma ve Türkiye bağlantılı güçlerin ilerlediği kentleri  Suriye hükümet güçlerine açma yoluna gitti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum