'Afet lojistiğinde denizyolu gündeme alınmalı'
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi'nde düzenlenen 'İzmir'de Afet Lojistiği' panelinde konuşan Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Pervin Ersoy Ataç, Kahramanmaraş depreminde bölgeye kara ve hava yoluyla yardımların gönderilemediğini, alternatif olarak denizyolu ulaşımının öne çıktığını belirtti.
Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen, binlerce insanın yaşamını yitirmesine yol açan deprem felaketi, afet lojistiğinin Türkiye için son derece önem taşıdığını ortaya koydu. İMEAK DTO İzmir Şubesi, 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında kamuoyunu afet lojistiği alanında bilgilendirmek amacıyla 'İzmir'de Afet Lojistiği' başlıklı bir panel düzenledi. İMEAK DTO İzmir Şubesi Meclis Salonu'nda yapılan panelde, Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Pervin Ersoy Ataç ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Arş. Gör. Dr. Duygu Şahan, afet lojistiğinde yapılması gerekenleri anlattı.
'İZMİR'DE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR BELİRLENMELİ'
Kahramanmaraş depreminde bölgeye kara ve hava yoluyla yardımların gönderilemediğine dikkati çeken Öğretim Üyesi Dr. Ataç, alternatif olarak denizyolu ulaşımının öne çıktığını belirtip, "Denizyolunu bir alternatif yol olarak gündeme getirilmeli. Denizcilikle ilgili alanların afet yönetiminde daha fazla rol alması gerekiyor" dedi. Afet lojistiğinin önemine değinen Öğretim Üyesi Dr. Ataç, "Lojistik, yardım esnasında yüzde 80'lik bir etkiye sahip. Afet öncesi lojistik iyi planlanırsa yüzde 80 daha iyi yönetim ve daha yüksek bir kurtarma olanağını sağlıyor. Afetlerde öncesinde planlama çok önemli. İzmir gibi yerlerde her an depremle yüz yüze kalabiliriz. En az yılda bir kere bu eğitimler verilmeli. Afet sırasında temel sıkıntı bölgeye ulaşılamaması oluyor. İzmir'de alternatif güzergahlar belirlenmeli. Mobil araçlarla yardımların bölgeye ulaştırılması alınacak önlemlerden biri olabilir" açıklamalarında bulundu.
'KAMU VE ÖZEL SEKTÖR İŞ BİRLİĞİ ÖNEMLİ'
Afet yönetiminin aşamaları hakkında konuşan DEÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Arş. Gör. Dr. Duygu Şahan, "Afet yönetiminde ilk aşama zarar azaltma, ikinci aşama ise hazırlık aşaması. Afet çıktığı anda müdahale aşaması başlıyor. Daha sonra da iyileştirme aşaması başlıyor. Bu aşama, afet sonrası bölgenin hızlı şekilde normal yaşantısına dönmesidir. İnsani yardım lojistiği kar amacı gütmeyen farklı aktörlerin içerisinde olduğu alandı. Hem kamu kurumları hem de başka kurumların bir arada çalıştığı bir alan. Ordu, lojistik şirketler, bağışçılar arasında ciddi bir ilişki ve koordinasyonun olması gerekiyor. Tüm paydaşlara görevler düşüyor. İzmir açısından, özel sektör iş birliği ile kamu kurumların birleşimiyle çok faydalı olabilir. Kamu ve özel sektör iş birliği önemli. Üniversitelerle çalışmalar yapılabilir. Kamu ve özel sektör iş birliği içerisinde olmalı" diye konuştu.(DHA)
YORUMLAR