Ağaçların dibine düşen zeytinleri dalından toplananlarla karıştırmayın
MANİSA İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, zeytin hasadının başlamasıyla birlikte üreticilerin cep telefonlarına SMS gönderip, ağaçların dibine düşen zeytinlerin, dalından toplana zeytinlere karıştırılıp, yağ çıkarılması halinde kalitesinin düşeceği uyarısında bulundu.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde zeytin üreticilerine uyarı geldi. Tüm çiftçilerin cep telefonlarına gönderilen mesajda, "Dip zeytini, fermente olmuş, küflü ve benzeri düşük kaliteli zeytinler ayrı toplanmalı, ayrı taşınmalı, diğer zeytinlerle hiçbir şekilde karıştırılmamalıdır. Yağ çıkartılmak için dalından toplanan zeytinler kasalara toplanmalı ve 24 saat içerisinde yağhaneye götürülmelidir. Bu süre azami 3 günü aşmamalıdır" denildi.
Haziran-temmuz, temmuz- ağustos, ağustos - ekim dönemlerinde zeytinde dökülmenin çok olduğuna dikkati çeken Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Hafize Metin, "Bunun nedeni de susuzluk, azot eksikliği ve tozlanma sorunundur. Dökülen meyvelerin toplanıp, gömülmeli ya da sabun yapımında kullanılabilir. Ama ne yazık ki bazen sağlıklı zeytinlerle karıştırılıp, yağ çıkartılmaktadır. Bunun yapılmaması lazım. Sağlıklı zeytinlerle karıştırılırsa asidi yükselir, acılaşma olur. İleriki dönemlerde zeytin de çimenimsi değil de daha ekşimsi bir koku olur. Bu da yağın kalite değerini düşürür. Zeytin hasadının mutlaka kasalarla yapılması lazım. İş bitiminde de kasalarla yağ haneye götürmesi lazım. Çuvallara doldurup bir, iki hafta bekletildikten sonra yağhaneye götürürse, bunların asidi yüksek olur. Yağın kalitesi düşer. Kaliteli zeytinin, zeytinyağının asitlik değeri yüzde 0.8 ile yüzde 1 arasında olmalıdır" dedi.
Alaşehir'de çiftçi kayıt sistemine kayıtlı yüzde 90'ı 'trilye' olarak adlandırılan Gemlik cinsi olmak üzere 25 bin 750 dekar alanda zeytin üretimi yapılıyor. Gemlik zeytini tad ve yapı özellikleri dolayısıyla en iyi salamuralık zeytin çeşitlerinden biri olarak kabul ediliyor. (DHA)
YORUMLAR