• Reklam

Agora Antik Kenti bu pisliğe layık mı?

İzmir'in göbeğindeki tarihi alanın sınırlayan demirler ve bankların altı çöplüğe dönmüş. Restorasyon çalışmalarının yapıldığı, turistlerin ziyaret ettiği Agora'daki bu rezalet bugüne kadar hiçbir görevlinin dikkatini çekmemiş. Yazık...

Agora Antik Kenti bu pisliğe layık mı?
10 Temmuz 2019 - 09:44 - Güncelleme: 10 Temmuz 2019 - 09:46

Agora etimolojik olarak şehir meydanı, çarşı, pazar yeri anlamına geliyor. Agora, sanatın yoğunlaştığı, felsefenin temellerinin atıldığı; stoaların, anıtların, sunakların, heykellerin bulunduğu yerdir ve tüccarların kalbidir.

İzmir’in Namazgâh semtinde bulunan Agora, Roma Dönemi’nden (M.S. 2. yüzyıl) kalmadır ve Hippodamos şehir planına göre merkeze yakın yerde üç kat halinde inşa edilmiştir. İzmir agorası İon agoralarının en büyük ve en iyi korunmuş olanıdır. 

6-004.jpg

 

Alıntılarla böyle kısa bir giriş yaptıktan sonra gelelim, zamanımıza. Agora antik kenti, İzmir'de yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği tarihi bir yerdir. Agora, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği, zmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Total Oil Türkiye ve Dokuz Eylül Üniversitesi konsorsiyumu ile restorasyon çalışmaları yapılmaktadır. 

Ama gelin görün ki, içi seni, dışı beni yakar örneği gibi, agoranın demirlerle çevrilmiş alanının dışı tam bir rezalet. İzmir Büyükşehir Belediyesi temizlik işlerinden bir görevli bunu görmemiş. Atılanlar kim bilir ne kadar süredir orada duruyor. Benin takibimdeki süre en az 2 ay. Daha da fazla bir süre olmalı. Çünkü, çok fazla pislik var.

2-024.jpg

Çöpler, kırık şişeler, naylon torbalar... Her yerde ayrık otları.. Demirlerin altında ne ararsanız var. Bir gün bile kimsenin dikkatini çekmemiş. Her gün onlarca insanı ağırlayan, tarihte önemli bir yere sahip olan antik kentin sınırları çöplüğe dönmüş.

Ayrıca içini ve dışını onlarca sokak hayvanı yaşam yeri haline getirmiş. Yollarda, Agora'nın içinde dolaşıyorlar. Aslında toplanarak, daha iyi yaşayacakları yerlere götürülseler de insanları korkutmasalar, ziyaretçilere kötü bir görüntü de verilmemiş olsa.. Diyorum ama, ilgilenen var mı ki.

7-002.jpg

Videoda anlattım, resimlerle de görsel olarak desteklemeye çalıştım. Gördüğünüz tablo tarihi Agora antik kentini sınırlayan demirlerin altında, bankların altında, trafonun arkasında.. Tam bir çöplük. Ne atıldıysa, orada kalmış. Rezaletin son perdesi...

KENT DEDEKTİFİ DİYOR Kİ;

1- O çöpler acilen toplanmalı. Ayrık otları temizlenmeli..

2- Bu alanın rutin olarak temizlenmesi için görev tanımı yapılmalı.

3- Sokak hayvanlarına da çare bulunmalı. Onlarcası içeride ve yol üzerindeyken yaratılan tablo çok kötü. Bu hayvanların daha iyi yaşayabilecekleri bir alana götürülmeleri lazım.

4- Çevresine o demirler neden öyle yamuk yumuk yapılmış anlamadım. Hiçbir estetiği de yok. Altında çöp biriktirmekten başka işe yaramıyor. Daha otantik bir görüntü verilebilir. Konsorsiyumda bunu düşünebilecek çok insan vardır.

5- Tarihi korumaya çalışırken, yaratılan pislikten kurtulmak ve bir daha olmamasını sağlamak için ne gerekiyorsa yapılmalı.

 

Peşini bırakmayacağız, bilginiz olsun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum