Akaryakıt sektörü temsilcilerinden İZTO'ya 8 öneri
İZMİR'de, akaryakıt sektörü temsilcileri yaşadıkları sorun kar paylarının düzenlenmesinden kredi kartı komisyonlarının düşürülmesine, KDV oranının indirilmesinden iskontolu satış maliyetlerinin dağıtıcılar tarafından karşılanmasına kadar pek çok konuyu içeren 8 çözüm önerisini İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ile paylaştı. Başkan Özgener, sorunların çözümü için yoğun bir çaba yürüttüklerini belirtip, "Önerilerinizi, bakanımıza aktaracağız" dedi.
İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) düzenlenen 'Akaryakıt Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri Toplantısı', İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Yönetim Kurulu Üyeleri Serdar Gökhan Arıkan ve Şahin Çakan, Meclis Üyeleri Saffet Erdil ve Onur Yaman, 58. Akaryakıt, LPG ve Madeni Yağlar Grubu Meslek Komitesi Başkanı Ahmet Meriç Değer, Komite Başkan Yardımcısı Berkant Gündüz, Komite Üyesi Ahmet Basut Katıksız, Genel Sekreter Prof. Dr. Mustafa Tanyeri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Özgener, akaryakıt sektörünün Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaştan en çok etkilenen sektörlerden biri olduğunu ifade eti. Özgener, "Sizlerin sorunları hepimizin sorunu. Akaryakıt kullanan herkesin fiyatlarla ilgili endişeleri var. Akaryakıt sektöründe yaşanan sorunları çözme yönündeki girişimlerimiz, durumdan olumsuz etkilenen pek çok sektör açısından da fayda sağlayacaktır. Bunları her fırsatta Hazine ve Maliye Bakanımız Nureddin Nebati'ye ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'na aktarıyoruz. Sorunları dile getirmemizin yanında birlikte çözüm önerileri sunmamız çok önemli. En kısa zamanda Ankara'ya gidip tüm sektörleri yakından etkileyen fiyat artışları konusunda çözüm önerilerimizi Sayın bakanımızla paylaşacağım" dedi.
Özgener'in konuşmasının ardından akaryakıt sektörünün sorunları dile getirildi, çözüm önerileri değerlendirildi. Sektör temsilcileri, akaryakıt sektöründe uygulanan yüzde 18'lik KDV oranının yüzde 8'e indirilmesi, nakliye giderlerinin artı maliyet olarak pompa satışlarına eklenmesi, ana dağıtım firmalarının araç tanıma sistemi gibi uygulamalar ile olanak sağladığı iskontolu satışların akaryakıt istasyonları tarafından karşılanmaması; bu maliyetin ana dağıtım firmaları tarafından üstlenilmesi talep edildi. Ayrıca, sektörün yaşadığı sıkıntılı sürece ilişkin kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesini de istendi.
TEMİNAT MEKTUBU KOMİSYON ORANI BİNDE 5'İ GEÇMEMELİ
Akaryakıt sektöründe dağıtıcı ve bayilerin 31 Mayıs 2022 tarihine kadar vermesi istenen teminat mektupları kapsamında, bankaların yüksek komisyon oranı talep edildiğini ifade eden sektör temsilcileri, bu komisyon oranının indirilmesini, oranın binde 5'i geçmemesini talepleri arasına ekledi. Ayrıca süreli teminat mektubu talep edilmesi gerektiği; süre sonunda teminat mektubunun yenilenmesinin uygun olacağı da ifade edildi.
BANKALAR KOMİSYONU DÜŞÜRMELİ
Küresel kaynaklı yaşanan petrol fiyatlarındaki artışlara rağmen sektörün kar marjının aynı kaldığını belirten sektör temsilcileri, "Petrol fiyatlarındaki artışa rağmen kar marjı kuruşa endeksli olduğundan aynı kalmıştır. Maliyetler ise artmaktadır. Kar paylarının yüzdesel oranda belirlenmesine yönelik düzenleme yapılması gerekmektedir" dedi. Akaryakıt istasyonlarında kredi kartı ile gerçekleştirilen akaryakıt satışlarından alınan yüzde 1,5 oranındaki komisyonun, yüzde 1'in altına düşürülmesinin uygun olacağı ifade edildi.
YORUMLAR