• Reklam
Miyase BÜLBÜL

Miyase BÜLBÜL


ALZHEİMERDAN KORKMUYORUM

09 Ekim 2019 - 14:25

Sadece Amerika'da 5 milyon kişinin yakasına yapışan alzheimer dünyanın en korkutucu hastalıklarının başında geliyor.

Giderek hafıza kaybına neden olan düşünme yetilerini ve zaman içinde günlük yaşam gerekliliklerini yok eden alzheimera zemin hazırlayan en önemli etken genetik yatkınlıktır.

Diğer faktörler ise kafa travmaları, uzun süreli depresyon, kronik alkol kullanımı, hipertansiyon, kolestrol yüksekliği ve şeker hastalığıdır.

Tedavisi, ilerlemesi ve önlenmesi ilaçla, psikolojik destek egzersiz ve beslenme ile mümkün olmaktadır.

 

ALZHEİMER ÖNLEYEN BESLENME

 

Elbette sadece beslenmenizde yapacağınız değişimle alzheimer hastalığıyla baş edemezsiniz ancak doğru -alkali- beslenip akılcı hayat tarzı değişimleri yapar ve onları keyifli alışkanlıklar haline getirebilirseniz muhtemel alzheimer gelişimini geciktirebilir, yakalanma riskini yüzde 40 azaltabilirsiniz.

Ayrıca stresten uzak, uyku sorunu olmadan hergün düzenli egzersiz yaparak gülmeyi unutmadan yaşıyorsanız güzel ve keyifli bir yaşlılık sizi bekliyor olabilecektir.

 

NASIL BESLENECEĞİZ?

 

Bedeninize giren şeker, nişasta, trans yağ, ateşte yanmış kömürleşmiş besin miktarını, kızartma besinleri, hazır gıdaları, sodalı içecekleri, alkolü azaltarak, tam ve doğal besinleri yükseltmelisiniz.

Olabildiğince taze mevsiminde renkli (siyah, kırmızı mor, turuncu) sebzeler, meyveler, antioksidan açısından güçlü besinler tüketmek önemli.

Alkali beslenmeye yani daha çok posalı, anası toprak olan besinleri hayatımıza sokup, deniz balığı, sızma zeytinyağı, daha az kırmızı et, tavuk, süt ve süt ürünleri, rafine gıdalardan başta şeker olmak üzere uzak kalarak, daha az pişmiş daha çok çiğ beslenerek hastalığın ilerlemesini durdurabilir, hastalığın oluşumunu önleyebiliriz.

 

NE YİYECEĞİZ?

 

Çökelek, lor peynir ve yoğurt protein, kalsiyum, fosfor ve B grubu vitamini içerir. Günde 2 porsiyon tüketmek lazım.

 

Nohut, kuru fasülye, yeşil mercimek, ceviz, badem, fındık protein ile birlikte demir, çinko, magnezyum A ve E vitamini içerir. Haftada en az 2-3 yemek lazım.

Folik asit, E vitamini ve omega 3 yağ asitlerinin alzheimer hastalığında önemli rol oynayan inflmasyonu azaltığına inanılıyor. Lahana, ıspanak, börülce, beyaz fasülye folik asitten zengindir.

 

OMEGA 3

Temel yağlardan olan omega 3 beynin gıdasıdır. Sardalya, uskumru ceviz, keten tohumu, semizotu omega 3 açısından zengindir. Yeterli alımı sağlamak için haftada 2-3 deniz balığı yemek lazım.
 

E VİTAMİNİ

Yağ içinde eriyebilen E vitamini güçlü antioksidan etkisi nedeniyle alzheimer hastalarında görülen plakaların büyümesini önler. Avakado, domates, kırmızı biber, ıspanak, yer elması, sızma zeytinyağı, keten tohumu yağı, avakado yağı, hindistan cevizi yağı, kenevir yağı, balık yağında bol bulunur. Her gün bu yağlardan mutlaka tüketin.

 

FOLİK ASİT

Suda çözülebilir B vitamini olan folik asit artan homosistein seviyesini azaltır. Kanda yüksek seviyede olması iltihaplı tabakalar ve toksit oluşumunu önler alzheimerı geriletir.

 

SAFRAN VE ZERDEÇAL

Safran ve zerdeçal iltihaplı süreçleri baskılar, paslanma sürecini geciktirir. Gerçek safran, zerdeçaldan daha güçlüdür. Beslenme planınıza 1 çay kaşığı öğütülmüş zerdeçal, safran, siyah üzüm çekirdeği, çeyrek çay kaşığı karabiber ekleyin, pişman olmazsınız.

 

AYRICA ....

 

Haftanın her günü evet her gün!!! en az yarım saat yürümek gerekir. İster yarım saat blok, ister 10 dakikalık bölümlerle 3 set yapabilirsiniz. İIerleyen zamanlarda setleri 15-20 dakikaya çıkarabilirsiniz . Yürüme sonunda mutlaka en az 10 dakika esneme hareketi yapınız. En basit ancak en faydalı egzersizdir yürümek, unutmayınız.

YORUMLAR

  • 0 Yorum