Amatör telsizciler sayesinde, deprem bölgesinde haberleşme sağlandı
KAHRAMANMARAŞ merkezli Türkiye'yi yasa boğan depremde amatör telsizciler, afet bölgesinde kopan iletişimin yeniden kurulması için imkan sundu. Deprem nedeniyle yıkılan baz istasyonları cep telefonu ve internet altyapısının çökmesine neden olurken, bölgeye giden telsizcilerin telsizleri ve yerleştirdiği röleler sayesinde ekipler arasında iletişim sağlandı.
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7 ve Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğündeki 11 ilde yıkıma neden olan depremler sonrası bölgeye giden amatör telsizciler, AFAD ve arama kurtarma ekipleri arasında haberleşmeyi sağladı. Binaların üzerinde yer alan baz istasyonlarının depremde etkilenmesi nedeniyle telefon ve internet gibi iletişim araçları kullanılamadı. Amatör telsizciler, deprem bölgesinde kopan iletişimi yeniden sağlamak için hasar gören röleler yerine yanlarında getirdikleri röleleri kurdu ve telsizlerle haberleşmeyi sağladı. Bölgeye giden ekipler arasında yer alan TRAC İzmir Şube Başkanı Gökçe Doğan, "Depremin ikinci günü öğlen saatlerinde sahaya intikal etmiştik. Bölgeye gittiğimizde kendi kullandığımız cep telefonları çalışmıyordu. Binaların üzerinde olan baz istasyonları çöktüğü için hiçbiri düzgün çalışmıyordu. Dolayısıyla cep telefonu, internet erişimi gibi buna benzer dijital altyapı yoktu. Burada tek çalışabilecek telsizdi. Daha önceki afetlerde edindiğimiz tecrübeyle sahadaki haberleşme eksikliğini gidermek adına elimizdeki telsizleri ilgili bölgeye götürerek konuşlandırdık" ifadelerini kullandı.
'DEPREM BÖLGESİNDE 500'ÜN ÜZERİNDE AMATÖR TELSİZCİ ÇALIŞTI'
Deprem haberini alır almaz teyakkuza geçtiklerini anlatan TRAC İzmir Şube Başkanı Gökçe Doğan, "Böyle bir yıkımda bölgede telsize olan ihtiyacı tahmin ederek çalışmalarımıza başladık. Öğlene kadar hazırlıklarımızı tamamlandık. Telsiz, röle ve enerji sağlayacak jeneratörleri araçlarımıza doldurduk ve bölgeye hareket ettik. İlk etapta yolların kapalı olması nedeniyle Kahramanmaraş'a ulaşmaya çalıştık. Kahramanmaraş'ta AFAD bünyesinde çalışmalarımıza başladık. Amatör telsizciler olarak birçok ilden bölgeye gittik. İzmir'den giden 4 kişilik bir ekiptik. Bölgeye gidip, bizim gibi aktif olarak çalışan amatör telsizcilerin sayısı ise 500 üzerindeydi" dedi.
'HOBİ YETKİNLİĞİ DAHA SONRA AFET HABERLEŞMESİ HALİNE GETİRİYOR'
Amatör telsizciliğin bir hobi olduğunu belirten Doğan, "Edindikleri bu hobi yetkinliği daha sonra o kişileri afet haberleşmecisi haline getiriyor. Çok uzak mesafelerle, elektriğin olmadığı yerlerde ulaşabilme kabiliyetine sahip oluyorlar. Rölelerle, telsizlerle ve mobil araç telsizleriyle arkadaşlarımız koordinasyonu sağlayabiliyor. Kahramanmaraş'ta AFAD içerisinde görev yapıyorduk. Bölgeye bir vali atanmıştı ve valiyle birlikte birçok personel gelmişti. Ancak değişik illerden geldikleri için ortak bir telsiz frekansları ve kanalları yoktu. Varsa bile zaten bölge yıkım olduğundan röleler çalışmadığı için mecburen yeniden kurulan bir yayın üzerinden görüşmeleri gerekiyordu. Biz de götürdüğümüz röleler ve telsizlerle valimiz dahil olmak üzere sahadaki personele teslim ederek koordinasyon kurmalarını sağladık" diye konuştu.
DEPREM ÇANTASINDA TELSİZ TAVSİYESİ
Deprem çantalarında telsiz bulundurulması gerektiğini vurgulayan Doğan, "Telsiz kullanmak için amatör telsizci olmaya gerek yok. Amatör telsizcilik daha profesyonel yapılmasını sağlayan bir hobidir. Vatandaşlarımıza deprem çantası içerisine koymaları için teknolojik marketlerden alabilecekleri lisansız telsizleri de öneriyoruz. Bu telsizlerle, göçük altında kaldıklarında deprem çantalarına ulaşabiliyorlarsa, sinyal göndererek sahada telsiz kullananlara ulaşmalarını sağlayacak. İyi ihtimalle, yetkin personel sahaya geldiğinde spektrumlarla analiz edip göçük altındaki depremzedeye ulaşabiliyor" dedi. (DHA)
YORUMLAR