15 kişilik heyet 'tıbbi cihaz sektörü' için Ankara'dan İzmir'e geldi
SAĞLIK Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu Tıbbi Cihaz Daire Başkanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Kamu İhale Kurumu, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve TOBB Medikal Meclisi temsilcileri, tıbbi cihaz sektörünün sorunlarını masaya yatırmak için İzmir'de buluştu.
'Tıbbi Cihaz Sektör Toplantısı', İzmir Ticaret Odası (İZTO) 30. Tıbbi Cihaz Grubu Meslek Komitesi Başkanı Onur Akgün moderatörlüğünde İzmir Ticaret Odası Çok Amaçlı Toplantı Salonu'nda gerçekleşti. Toplantıya, İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Burak Öztop, İZTO Meclis Üyeleri Bora Akseki, Ertan Yolcu ve 60'ın üzerinde sektör temsilcisi katıldı.
'LOKOMOTİF SEKTÖRLERİN BAŞINDA GELİYOR'
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeş, tıbbi cihaz sektörünün, sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşlarla olan organik bağı nedeni ile yaşamsal öneme sahip olduğunu söyledi. Özkardeş, İklim değişikliği sonucu giderek artan olumsuz hava olayları, küresel salgınlar, dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaş ve çatışma ortamı hem küresel hem de ulusal düzeyde sağlık teknolojilerin önemini ve bu çerçevede yapılan harcamaların miktarını gün geçtikte artırıyor. Dünya Bankası verilerine göre, küresel cari sağlık harcamalarının yine küresel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payı yüzde 9,8'e ulaştı. Ülkemizin sağlık harcamalarının toplam GSHY içindeki payı ise yüzde 4,3 seviyesinde ve artış yönünde. Sektörün küresel önemine ek olarak, gelişmiş ARGE kapasitesi, yüksek kaliteli üretim tecrübesi ve ihracatımıza sağladığı katma değer ile ülkemizde de lokomotif sektörlerinin başında geliyor. Ülkemiz tıbbi cihaz sektörü, uluslararası birçok standarda uygun üretim kapasitesi ile son derece rekabetçi bir yapıya sahip ve global arenada ülkemizin marka imajına son derece olumlu katkı sağlıyor dedi.
'HEDEFİMİZ ÜLKEMİZİN VE İZMİR'İN SEKTÖRDEKİ İMAJINI GÜÇLENDİRMEK'
İzmir'de tıbbi cihaz ve malzeme sektörünün büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Özkardeş sözlerini şöyle sürdürdü:
Odamıza kayıtlı 1000'nin üzerinde grup üyemiz ile üretim, ARGE ve ihracat kapasitemiz her geçen gün artıyor. Ticaret Bakanlığı'nın Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) desteği ile Odamızca pek çok farklı sektörde yürütülen projelerimiz arasında 'Tıbbi Cihaz ve Malzeme' projemiz de hız kesmeden ilerliyor. Projemiz kapsamında eğitimler tamamlandı ve yurt dışı pazarlama faaliyetlerine başlandı. Pazarlarda ülkemizin ve İzmir'in sektördeki imajını güçlendirmek ve ihracat kapasitemizi arttırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
4 OTURUMLU, ÇOK KAPSAMLI TOPLANTI
Tıbbi Cihaz Sektör Toplantısı'nın ilk oturumunda; T.C. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Arslan ve Devlet Malzeme Ofisi Katalog Şube Müdürü Bünyamin Görür, 'Sürdürülebilir Ürün Tedarik Yöntemi'ne ilişkin birer sunum gerçekleştirdi.
Toplantının ikinci oturumunda, TOBB Medikal Meclis Başkanı Levent Mete Özgürbüz, 'Sürdürülebilir Ödeme Sistemleri' ile ilgili konuşma yaptı. Üçüncü oturumda, Sosyal Güvenlik Kurumu Tıbbi Cihaz Daire Başkanlığı Daire Başkanı Uzm. Ecz. Alkan Demirtaş, tıbbi cihaz sektörüne ilişkin güncel değerlendirmelerde bulundu. Son oturumda ise T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünler Kurum Başkan Yardımcısı Mehmet Hakan Fırat, 'Tıbbi Cihaz Sektöründeki Regülasyonlar'a ilişkin konuştu.
Oturumların sonunda, tüm kurum temsilcileri, katılımcıların sorularını yanıtladı. (DHA)