150 yıllık Konak Pier'de dükkanlar boşaldı

İzmir'in ayakta kalmış en eski yapılarının başında gelen 150 yıllık tarih Konak Pier, salgın ile birlikte çıkmaza girdi. Ekonomik krizin bitirme noktasına getirdiği Konak Pier'de dükkanların çoğu boşaltıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin hazineden 49 yıllığına irtifak hakkı kullanarak İZMER şirketine 25 yıllığına devrettiği Konak Pier, 150 yıllık tarihinin ardından ekonomik kriz karşısında sessizliğe büründü. Adeta hayalet bir alışveriş merkezine dönüşen Pier’in bu araftan kurtarılması bekleniyor.

DÜKKANLAR KARTONLARLA KAPLANDI

1867 yılında, Fransız mimar ve inşaat mühendisi Gustave Eiffel tarafından çizildiği düşünülen Konak Pier içerisinde yer alan dükkanlar, pandeminin yarattığı ekonomik kriz nedeniyle tek tek kapanıyor. İçerisindeki eşyalarla ve kalabalık görüntüsüyle görmeye alışkın olduğumuz dükkanların camları kartonlarla kaplanmaya başladı. Halen faaliyet gösteren diğer işletmelerin ise kısa bir süre sonra görevini sonlandıracağı söyleniyor. Görüşlerine yer verdiğimiz bir kafe çalışanı, “Pandemi milleti mahvetti. Önceden yan yana çalıştığımız dükkanların kapandığını görmek canımızı acıtıyor. Bizim de kapatmamız yakındır” dedi.

SİNEK AVLIYORUZ RESMEN!

Yakın bir zaman sonra işletmelerini kapatacaklarını söyleyen bir kafe çalışanı şu bilgileri bizlerle paylaştı: “Pandemi değil sadece. Ondan öncede problemlerimiz vardı. Otopark sorunu mesela. Fahiş fiyat uygulandığı söyleniyordu. Vatandaş bu otopark fiyatları yüzünden gelmek istemiyordu. Sonra kira fiyatlarımız çok yüksek olduğu için bizler de mecburen müşteriye sunduğumuz ürünleri piyasa fiyatının bir tık üzerinde satıyoruz. Bu da vatandaşa ağır geliyor. Pandemi ile birlikte, doların yükselmesiyle birlikte daha da ağır gelmeye başladı. İnsanlarımızı da anlıyorum. Haklılar. Ama biz de haklıyız. Bu kiraları ödeyebilmemiz için bir şeylerin fiyatını arttırmamız lazım… Fakat ne yaparsak yapalım üstesinden gelemiyoruz. Görüyorsunuz siz de, öğle saatleri olmasına rağmen gelen giden kimse yok. Akşam saatlerinde de böyle. Sinek avlıyoruz resmen. Ümidimizi kaybettik. Geçenlerde patronumuz gelip bizlerle konuştu. Her an kapatabiliriz dedi. Ben şimdiden yeni iş yerleri bakmaya başladım. Kapıda kalabiliriz. Kendimi garantiye almam lazım.”

BİZİM DE KAPATMAMIZ YAKINDIR

Bir başka işletme sahibi ise “Pandemi milleti mahvetti. Önceden yan yana çalıştığımız dükkanların kapandığını görmek canımızı acıtıyor. Bizim de kapatmamız yakındır. En kötüsü de bunca yıllık bir tarihin sahipsiz bırakılması. Kimsenin ilgilendiği yok. Başka bir ülkede olsa uğruna neler yapılmaz? Ama bizim ülkemizde görmezden geliniyor. Yazık… Pandemiden öncede dükkanlar kapanıyordu. Pandemiden sonra ise daha da arttı. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Pier hayalet bir yere dönüştü. Gençler çok sık gelirdi buraya, artık onlar da gelmiyor. Denizin üzerinde savrulup gidiyoruz. Yönümüzü gösterecek fenerimiz bile yok. Çalışanlarımız tedirgin. Diğer dükkanların kapandığını görünce onlar da işten çıkarılma düşüncesine girdi, korkuyorlar. Sürekli soruyorlar. Ne diyeceğimizi bilmiyoruz. Yokuş aşağı giden, freni patlamış araba gibiyiz… Allah sonumuzu hayretsin” dedi.

BUNA KİM DUR DİYECEK?

‘Konak Pier Şikayet Var’ sitesinde de çok fazla şikayetin yer aldığını gözlemledik. Müşterilerin en fazla şikayet duyduğu konu ise otoparkta ve kafelerde alınan yüksek fiyatlar… Vatandaşların bildirdiği görüşler şöyle:

“Konak Pier İzmir‘de herkesin bildiği ve gidilen bir merkezi yerdir. Etrafında ne yazık ki başka alternatif otopark bulunmamakta ve diğer yerlere çekilen araçlar trafik tarafından çekilmektedir. Fakat bu otoparkta şöyle bir saçmalık var. Aracınızı 10 dakika da çekseniz 25 TL, 12 saat de bıraksanız 25 TL. Bu fahiş fiyatlar insanları bezdirmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi de sağ olsun bir otopark yapmadığı için bu otoparka insanları mahkum etmektedir. Ayıptır, insanlar 75 TL’ye bir gün çalışıyorlar. Buna kim dur diyecek?”

“İzmir Konak Pier gibi güzel ve tarihi bir yerin, bu kadar vizyondan uzak bir yönetimin elinde gelişimden uzak, ziyaretçi sayısını azaltma üzerine yönetilmesi ve şekillendirilmesi anlayamadığım bir şey. Otoparkının ücretli olması, mekanlardaki aşırı pahalılık vs... Neredeyse cüzdanımızı bırakıp çıkacağız. 2 kişi sinemaya geliyorsun, sinema bileti, otopark ücreti eklenince maliyet artıyor. O zaman ziyaretçi ne diyor, ‘sana geleceğime başkasına giderim.’ Birazcık gelişim odaklı olmanız dileği ile. Bir daha da gelmem.”

1867 YILINDA İNŞA EDİLDİ

Konak Pier, 1867 yılında İzmir‘de gümrük binası olarak kullanılmak üzere inşa edilmiş yapıdır. Binanın projesinin, Fransız mimar ve inşaat mühendisi Gustave Eiffel tarafından çizildiği düşünülmektedir. Bina Konak Meydanı‘na yakın bir kıyıda inşa edilmiştir. Yapı yığma taş yöntemiyle inşa edilip dış sıvayla kaplanmıştır. Çatı dizaynı için ise destek sistemi kullanılmıştır. Önceleri bina gümrük binası olarak kullanılsa da 1960’larda balık haline dönüştürülmüştür ve 1987 yılına kadar bu işlevini sürdürmüştür. 1990’ların ilk yarısında ESHOT tarafından ofis olarak kullanılmıştır. 1996-2002 yılları arasında yapılan restorasyon düzenlemeleriyle Konak Pier bugünkü görüntüsüne ve alışveriş merkezi olan işlevine kavuşmuştur.

KONAK PİER İÇİN TOPLANTILAR DÜZENLENİYOR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında ‘Konak Pier’in Geleceği’ne ilişkin isimli toplantı düzenlenmişti. Yapılan toplantıya Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli katılmıştı. Bu gelişmelerin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesinin Konak Pier hakkında izleyeceği yol ve çözüm yolu merak uyandırmıştı. (KAYNAK: SULTAN GÜMÜŞ KAYA / İLKSES)