35 ton atık pil toplayıp, toprağı korudular, ödül aldılar

BALIKESİR Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan 'Sıfır Atık Projesi'yle bugüne kadar 35 ton atık pil toplanarak 7.7 milyon metreküp toprak alanın kirlenmesi önlendi. Bu çevre hareketine son bir yılda katkı sağlayan vatandaşlar, Başkan Yılmaz tarafından ödüllendirildi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 'Sıfır Atık Projesi' kapsamında; 2022 yılında, çevre kirliliğinin önlenmesi, çevresel risklerin azaltılması, döngüsel ekonomiye katkı sağlanması ve duyarlı tüketici duygusuna sahip olunması amacıyla atık pillerin doğadaki zararlarının önlenmesi ve geri kazanabilmesi için 'Atık Pil Toplama Kampanyası' başlattı. Bir yıldır devam eden kampanyaya katılanların ödüllendirilmesi için Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezi'nde tören düzenledi. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014-2022 yılları arasında düzenlenen Atık Pil Toplama kampanyasında 35 ton atık pil toplanarak 7.7 milyon metreküp toprak alanın kirlenmesi önlendi. Son bir yılda düzenlenen kampanyada 5 ton atık pil toplanarak geri kazanım ve bertarafı sağlandı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, 2022 yılındaki kampanyaya katılım sağlayan 46 kişiyi tablet bilgisayar, bisiklet, reversi, kumbara ve rulo satranç takımıyla ödüllendirdi.

'ŞEHİRDE SIFIR ATIK KÜLTÜRÜ OLUŞUYOR'

Doğaya atılan her pilin 4 metreküp toprağı zehirlediğini ve bir olimpik havuzun 3'te 1'ini birini doldurmaya yeterli olan 600 bin litre suyu kirletebildiği bilgisini veren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, "Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla; 'sıfır atık' kültürünü, yaşamın her alanına yerleştirmek için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Bu konuda toplumsal farkındalık oluşturmak için gönüllülerimizle birlikte çok sayıda proje yürütüyoruz. Hem geri dönüşüme hem de sokak hayvanlarının beslenmesine katkı sağlayan 'yağı getir, mamayı götür' projesi başlattık. Bunun yanı sıra 'Mutfakta Sıfır Atık' projesiyle mutfakta çıkan atıkların ayrıştırılması ve gübre haline getirilerek yeniden kullanılmasına yönelik eğitimler veriyoruz. Evimizde başlayan sıfır atık hareketini, dalga dalga büyüterek şehrimizin tamamına yayıyoruz. 'Tarlada Sıfır Atık' projesi ile hem toprağımızın kirlenmesinin önüne geçiyor hem de ürettiğimiz ürünlerin kalitesini artırıyoruz" dedi.

HER İLÇEDE 'SIFIR ATIK CADDELERİ'

Sıfır Atık Caddeleri sayesinde atıkları kaynağında ayrıştırdıklarını vurgulayan Başkan Yılmaz, "Çöpe giden atık miktarını azaltıyor, geri dönüşüm oranını artırıyoruz. 'Atıksız Ada Projesi'yle Marmara ilçesine bağlı Ekinlik Adası'nı Türkiye'nin ilk ve tek atıksız adası haline getirdik. Ancak her şeyden önemlisi; kirletmemeyi, temiz tutmayı öğrenmemiz gerekiyor. Bu şehir, bizim evimiz. Gelin hep birlikte evimize gösterdiğimiz özenin aynısı, bu şehir için gösterelim. Sizler, atık pillerinizi ayrıştırarak Balıkesir için iyilik yapıyorsunuz. Şunu lütfen unutmayın; temiz bir şehir, hepimizin hakkı" diye konuştu.(DHA)



balıkesir atık pil ödül