AK Parti MKYK ve MYK üyeleri: Yeni yönetimde kimler var?

AK Parti'nin 8. Olağan Kongresi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeniden genel başkan seçilirken, parti yönetimi de yenilendi.

AK Partinin en geniş karar alma organı Merkez Karar Yönetim Kurulu'nun (MKYK) yarısının değiştiği kongrede, İYİ Parti ve Gelecek Partisi'nden istifa ederek partiye katılan 9 isimden 7'si MKYK'ya girdi.

Tüzük değişikliği ile Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) üye sayısı 18'den 21'e çıkarıldı ve üç yeni başkanlık kuruldu. Yeni kurulan Türk Dünyası ile İlişkiler başkanlığına eski İYİ parti Sözcüsü de olan Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu getirildi.

Kongre konuşmasında muhalefeti ve TÜSİAD'ı sert sözlerle eleştiren Erdoğan, "Bu toksik muhalefetin panzehiri de AK Parti ve Cumhur İttifakıdır" dedi.

AK Parti'nin 8. Olağan Kongresi, Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. 100 bin katılımcı hedefi konulan kongre salonunun içi de dışı da tamamen doluydu.

MKYK'nın yarıdan fazlası değişti, MYK 21'e yükseldi

Erdoğan'ın konuşmasının ardından genel başkan, tüzük değişikliği yapılarak 16 olan Merkez Yürütme Kurulu üyeliği sayısı 19'a çıkarıldı.
 

AK Parti'nin MKYK ile Merkez Disiplin Kurulu, Etik Kurulu ve Parti İçi Hakem Kurulu seçimlerine geçildi.

Merkez Karar Yönetim Kurulu'na 39 yeni isim girerken, aralarında eski milletvekili Orhan Miroğlu'nun da bulunduğu 36 isim liste dışı kaldı. Böylece kurulun yarıdan çoğu değişmiş oldu.

Vedat Demiröz dışında, MYK üyelerinin tamamı da MKYK'ya yeniden girdi. Demiröz'ün ise Cumhurbaşkanlığı'nda görevlendirileceği öğrenildi.

MYK listesinde dikkat çeken bir başka değişiklik ise milletvekili sayısındaki artış oldu ve 29 isim MKYK'ya seçildi.

AK Parti'ye katıldıkları gün MKYK'ya girdiler

AK Parti kongresine, yeni transfer edilen milletvekillerinin de MKYK'ya girmesi damga vurdu. Bu isimlerden en dikkat çekeni cumartesi günü Gelecek Partisi'nden istifa eden ve kongrede partiye katılan anayasa profesörü ve Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun.

2023 Genel seçimlerine giden süreçte muhalefet partilerinin "güçlendirilmiş parlamenter sistem"in yasal ve anayasal zeminini hazırlamak için Altılı Masa'nın çalışmalarında aktif rol alan Yazıcı, AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da bu süreçteki eleştirileri ile biliniyor.

Serap Yazıcı Özbudun, 2023'de hayatını kaybeden eşi anayasa profesörü Ergun Özbudun ile 2007'de AKP için anayasa taslağı da hazırlamıştı.

İYİ Parti'den daha önce istifa eden Konya Milletvekili Ünal Karaman ile İstanbul Milletvekili Salim Ensarioğlu'da kongrede partiye katıldı.

Karaman'ın yanı sıra, İYİ Parti listelerinden seçilip, daha sonra AK Parti'ye katılan eski İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Seyithan İzsiz, İdris Nebi Hatioğlu, Dursun Ataş, eski Gelecek Partisi Milletvekili Nedim Yamalı da MKYK'ya giren isimler oldu.

Yeniden Refah Partisi'nden seçilip AK Parti'ye katılan Suat Pamukçu ise "Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu"nda görev aldı.

İYİ Parti'den seçilip de MKYK'ya giremeyen sadece Ensarioğlu ile Ahmet Ersagun Yücel oldu.

Kulislerde, Erdoğan'ın yeni katılanları listeye alması "jest" olarak yorumlandı.

Eski futbolcu Mesut Özil de listede

Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın oğlu Manisa Milletvekili Mücahit Arınç yeniden MKYK'ya girdi. Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in oğlu Ankara Milletvekili Osman Gökçek ile eski ANAP, CHP Milletvekili ve AKP'nin 31 Mart Yerel seçimlerinde Muğla Belediye Başkan adayı gösterdiği Aydın Ayaydın'ın İstanbul Milletvekili kızı Derya Ayaydın da MKYK'da yer buldu.

Eski futbolcu Mesut Özil listeye yeni girerken, türkücü Mahmut Tuncer'in oğlu Umut Tuncer, şair Abdurrahim Karakoç'un oğlu Türk İslam Karakoç Kurul'da yerlerini koruyan isimler oldu.

Geçmişte İYİ Parti'ye "Ömer'in yolu" adlı reklam kampanyasını hazırlayan ve AK Parti ile de çalıştığı bilinen kamuoyu araştırmacısı Faruk Acar da listede yer aldı.

MKYK'ya yeni giren diğer isimler ise şöyle:

Abdülkadir Develi, Abdürrahman Akyüz, Ahmet Baha Ötüken, Ayşe Keşir, Cengiz Tokmak, Cihad Terzioğlu, Erkan Gürel, Eyyüp Kadir İnan, Fatih Sadullah Selman, Fadime Zehra Şener, Gökhan Diktaş, Halil Yerebakan, Hilmi Türkmen, Hüseyin Yayman, İsmet Gergerli, Mehmet Kırmızı, Melek Duman, Mustafa Demir, Hulki Cevizoğlu, , Mustafa Özkan, Naim Makas, Nilhan Ayan, Sadettin Hülagü, Selçuk Sümer, Temel Başkan, Veli Arslan, Zakir Avşar ve Ziya Serdar Kılıç.

12 isim yerini korudu, 3 yeni başkanlık kuruldu

Kongrenin ardından, AK Parti'nin yeni MKYK'sı Erdoğan'ın başkanlığında toplanarak, "A Takımı" olarak da nitelendirilen partinin Merkez Yürütme Kurulu'nu (MYK) belirledi.

Kongrede yapılan tüzük değişikliği doğrultusunda yeni kurulan Türk Dünyası ile İlişkiler, Kültür ve Saat Başkanlığı ile Sağlık Politikaları Başkanlığı'na Erdoğan atama yaptı.

MYK'da 12 isim yerini korudu. Bu çerçevede, Genel Başkanvekilleri Efkan Ala, Mustafa Elitaş, Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Ekonomi Başkanı Nihat Zeybekçi, İnsan Hakları Başkanı Hasan Basri Yalçın, Sosyal Politikalar Başkaknı Fatma Betül Sayan Kaya, Sivil Toplum Başkanı Belgin Uygur, Bilgi Teknolojileri Başkanı Ömer İleri , Ar-ge Başkanı Mustafa Şen, Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, Dış İlişkiler Başkanı Zafer Sırakaya yerlerini koruyan isimler oldu.

Teşkilat ve yerel yönetimler değişti

AK Parti, 31 Mart yerel seçimlerinden 22 yıllık iktidarı boyunca ilk kez ikinci parti olarak çıkmıştı. Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir MYK dışında kalırken Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş getirildi.

Yusuf Ziya Yılmaz'dan boşalan Yerel Yönetimler Başkanı ise İstanbul Milletvekili Mustafa Demir oldu. Hamza Dağ'dan boşalan Meyda Tanıtım Başkanlığı'na Faruk Acar getirildi.

Yeni kurulan Türk Dünyası Başkanlığı'na Kürşad Zorlu, Kültür ve Sanat Başkanlığı'na Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Sağlık Politikaları Başkanlığı'na ise İstanbul Milletvekili Halit Yerebakan getirildi.

Fatih Şahin liste dışı kalırken, partinin yeni genel sekreteri eski Gençlik Kolları Başkanı Eyüp Kadir İnan oldu. Vedat Demiröz'den boşalan Mali ve İdari İşler Başkanlığı'na ise Ahmet Baha Ötüken atandı.

AK Parti'nin yeni MYK'sı ve görev alanları şöyle:

Genel Başkanvekilleri: Efkan Ala, Mustafa Elitaş

Parti Sözcüsü: Ömer Çelik

Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı: Hayati Yazıcı

Teşkilat Başkanı: Ahmet Büyükgümüş

Seçim işleri Başkanı: Ali İhsan Yavuz

Tanıtım Medya Başkanı: Faruk Acar

Dış İlişkiler Başkanı: Zafer Sırakaya

Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı: Kürşat Zorlu

Sosyal Politikalar Başkanı: Fatma Betül Sayan Kaya

Yerel Yönetimler Başkanı: Mustafa Demir

Ekonomi Başkanı: Nihat Zeybekçi

Sivil Toplumla İlişkiler Başkanı: Belgin Uygur

İnsan Hakları Başkanı: Hasan Basri Yalçın

Mali İşler Başkanı: Ahmet Baha Öğütken

Çevre, Şehircilik Başkanı: Sevilay Tuncel

ARGE Başkanı: Mustafa Şen

Bilgi Teknolojileri Başkanı: Ömer İleri

Kültür ve Sanat Başkanı: Hüseyin Yayman

Sağlık Politikaları Başkanı: Halit Yerebakan

Genel Sekreter: Eyyüp Kadir İnan

Kadın Kolları Baykanı Tuba Işık Ercan ile Gençlik Kolları Başkanı Yusuf İbiş de MYK'nın doğal üyeleri.