Aman dikkat! Yeşillenen et kesinlikle yenmemeli
GIDA Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, kurban etini kesimden hemen sonra buzdolabına koyulmaması gerektiğini vurgulayıp, "Buzdolabına koyarken etlerin sıcak olmamalı. Üst üste yığın halinde olmamalı. Aksi halde 2 gün içerisinde yeşillenme dediğimiz problem ortaya çıkar. Et hava almayacağı için bakteri üremesi gerçekleşir. Bu etler kesinlikle tüketilmemeli ve imha edilmeli. Yoksa ölümün de aralarında bulunduğu birçok olumsuzluğa yol açar" dedi.
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, Kurban Bayramı'nda kurbanlıkların seçiminden kesimine ve etinin saklanma koşullarına kadar birçok konuda bilgi verdi. Kurban Bayramı'nın yaz mevsimine denk geldiğine dikkat çeken Toprak, O nedenle daha çok dikkat edilmeli. Özellikle kesiminde, dağıtımında ve yapılacak yemeklerde dikkatli olunmalı. Et mikrobiyolojik açıdan risk yaratabilecek bir üründür. Özellikle hayvanların kesimi veteriner hekim kontrolünde yapılmalıdır. Hayvanın kulak küpesi olmalı. Kesimde kullanılacak bıçak ve satır gibi aletlerin temiz ve dezenfeksiyonunun iyi yapılmalı. Hayvan kesildikten sonra çıkan atıkların uygun bir şekilde imha edilmesi gerekli. Mutlaka belirlenmiş kesim alanlar tercih edilmeli. Dışarıda kesimin önüne geçilmesi gerekiyor. Yoksa havalar sıcak. İç organlar yerlerde olacak. Kan akacak. Bu da halk sağlığında ciddi bir olumsuzluğa yol açabilir dedi.
'ETLER DOLABA SICAK KOYULMAMALI'
Kesimden sonraki sürece değinen Toprak, Kesimden sonra ette bizim 'rigor mortis' dediğimiz ölüm sertliği olur. Mümkünse 24 saatten sonra bu etler tüketilmeli. Kesimden sonra hemen etleri buzdolabına koymamalı. Hızlı bir şekilde oda sıcaklığına getirilip sonra buzdolabında saklanmalı. Buzdolabına koyarken etler sıcak olmamalı. Üst üste yığın halinde konmamalı. Aksi halde 2 gün içerisinde yeşillenme dediğimiz problem ortaya çıkar. Et hava almayacağı için bakteri üremesi gerçekleşir. Bu etler kesinlikle tüketilmemeli ve imha edilmeli. Yoksa ölümün de aralarında bulunduğu birçok olumsuzluğa yol açar. Löp et dediğimiz kısımları en fazla 3 ila 4 gün, kıymayı 1 gün dolabın normal kısmında tutmalıyız. Bunun dışında etleri donuk olarak buzlukta muhafaza etmek gerekiyor. Çok önemli bir konu ise etleri ve sakatatların aynı yerde tutması dedi.
'MANGAL YAPILACAKSA ATEŞTEN UZAK TUTUN'
Pişirme için önerilerini sıralayan Toprak, Mümkün olduğunca orta sıcaklığın, 75 derecenin üzerine çıkılması gerekiyor. Mangal yapılacaksa ateşten uzaktan uzakta pişirilmesi önemli. Pişirilen ürünlerin ise dolaptan en fazla 2 gün tutulmalı. Sürekli sürekli ısıtılıp soğutulmaması önemlidir dedi. (DHA)