Antik kente kömür tesisi kuracaklar
İstanbul merkezli Safi Holding'e bağlı kömür şirketi Aliağa'daki Kyme Antik Kenti Arkeolojik SİT alanının içine kömür depolama eleme ve paketleme tesisi kurmak için başvurdu. Şirketin başvuru dosyasında tesisin arkeolojik SİT alanın içinde yer aldığı bilgisinin bulunmaması dikkat çekti.
İzmir sanayi bölgesi olan Aliağa’daki tesisler yarattıkları hava kirlilikleri ile canlı yaşamına verdikleri zararların yanı sıra bölgedeki antik kentler için de tehlike oluşturuyor. Nemrut Körfezi’nde yer alan ve çevresindeki fabrikaların, limanların baskısı altında kalan Kyme Antik Kenti’nin sınırları içerisine yeni bir tesis daha geliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aliağa Çakmaklı Mahallesi’nde Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret Şirketi tarafından kömür depolama eleme ve paketleme tesisi faaliyeti yapılması için ‘çevresel etki değerlendirme’ süreci başlattığını duyurdu.
Safi Holding’e bağlı şirket tarafından 35 bin metrekare büyüklüğündeki alana kurulmak istenen tesiste yılda 450 bin tona yakın ithal kömürün paketlenmesi amaçlanıyor. Yönetim kurulu başkanlığını Mustafa Hakan Safi’nin yaptığı şirket bu proje için 35 milyon 571 bin TL bütçe ayırmış durumda.
Projenin en dikkat çeken yanı ise konumu oldu. Proje tanıtım dosyasında tesis alanın İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında “Sanayi ve Depolama Alanı” kullanımlı alanda yer aldığı belirtilse de proje tanıtım dosyasında alanın için 2’inci ve 3’üncü derece arkeolojik SİT alanın içinde yer aldığı görülüyor. Parsel, aynı zamanda Kyme Antik Kenti 1’inci Derece Arkeolojik SİT alanına da komşu. Proje tanıtım dosyasında arkeolojik SİT alanına ile bilgi yer almaması da dikkat çekti.
KENTİN ALANI DARALIYOR
Batı Anadolu’nun en eski liman şehirlerinden olan Kyme, 3500 yıllık geçmişiyle birçok antik çağ yazarının dikkat çektiği bir şehir. Ancak bugün sanayileşme adına sınırları her geçen gün daralıyor. Bölge koruma kurulu verdiği pek çok kararla kentin sınırlarındaki SİT dereceleri düşürüldü. Geçmiş yıllarda 1’inci derece arkeolojik SİT olan nekropol alanları 3’üncü dereceye düşürülerek sanayi amaçlı kullanıma açıldı.
KYME ANTİK KENTİ’NİN TARİHİ
İzmir’den Bergama’ya giden yolun sol tarafında, Aliağa İlçesi’nin 6 kilometre güneyinde yer alan Kyme Antik Kenti, milattan önce 2000’in sonlarında, Çandarlı Körfezi’nin güney kısmında derin bir koy içinde, Hellas’ın kuzeyinden gelen halklarca kuruldu. İki nehirle sınırlanmış iki tepe üzerine inşa edilmiş olan kent, denizdeki güçlü konumu, hinterlantındaki verimli ovanın varlığıyla özellikle şarapçılık, zeytin, üzüm, buğday ve zeytin ile seramik alanlarında çok önemli gelişmeler gösterdi ve oldukça kısa bir süre içinde ‘Aiolis kentlerinin en önemlisi ve en büyüğü’ durumuna geldi. Kyme’de yapılan kazılarda; tapınak, portikli ev, antik tiyatro ve liman ortaya çıkarıldı, nekropol (geç antik dönem oda mezarları) ve Arkaik Dönem’e ait heykeller bulundu. (Egedesonsöz)