Başkan Soyer; "Kemeraltı seçim projesi değil, esnafın geçim projesidir"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kemeraltı projesi tanıtım toplantısında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Soyer, 'Kemeraltı seçim projesi değil, esnafın geçim projesidir' dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda yapılan altyapı ve üst yapı çalışmalarına ilişkin değerlendirmeleri aktarmak üzere basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kemeraltı Esnaf Derneği'nde gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Soyer, “İzmir nasıl bölgenin kalbiyse Kemeraltı, İzmir'in kalbidir. Kemeraltı’nın en can alıcı noktası 15 bin esnafın her gün kepenk açtığı ortalama 250 bin kişinin ziyaret ettiği 600 metrekarelik dev çarşı. 2 bin 500 yıl öncesinden giden bir çarşı tarihte eşsiz bir özellik taşıyor. Tarihte en eski açık hava alışveriş merkezi olmak gibi önemli bir başlık taşıyor. Kemeraltı bu şehrin en kıymetli varlığı. Hele ki limandan başlayarak Pier, Konak Meydanı, Havra Sokak'tan Agora Kadifekale ile liman arasındaki bu hat İzmir'in omurgası, ana taşıyıcısı. Şehrin 8 bin 500 yıllık tarihi boyunca önemini yitirmemiş en önemli aksı. Bu mücevherin pırlantanım layık olduğu şekilde iadeyi itibar edilerek görkemli günlere gelmesi gerektiğine inandık. Önce altyapısını düzeltmeniz gerektiğine karar verdik. Bunun için 5 etaplı proje ortaya çıktı. Bugün itibariyle 5 etabın birincisini tamamladık. Bu da yüzde 25'ine tekabül eder. Bundan sonraki etaplar zorlu etaplar ama en zorlu ilk etabı tamamlamış olmanın huzurunu taşıyoruz. Adeta bir cerrah gibi çalışıldı. Mevcut hatları bozmadan sadece gece çalışarak eski pis su kanallarını kaldırıp yenilerini döşeyerek. Çok zorlu bir süreçti. Bu süreç ön gördüğümüz tarihte bitti. 1 Ocak'ta yılbaşı kutlamayla taçlandıralım istiyorduk şehitlerimizin acısı nedeniyle iptal ettik. Ön gördüğümüz tarihte bitirdik” diye konuştu.
“Saniyede 7 ton su pompalıyor”
Yeterli bir donanımla hazırlıkları tamamladığını aktaran Soyer, “Kemeraltı bir çanak gibi arkasında İkiçeşmelik, önünde İzmir körfezi bu çanak deniz seviyesinin altında yağmurlarda esnafın dükkânını su basması gibi sorunlarla yüz yüze kalıyordu. Saniyede 7 ton su pompalayan 7 büyük pompa. Bu pompalar aktif olarak çalışıyor. Aralık'ın başındaki yağmurlarda Kemeraltı’ndaki tabloyu test etme fırsatı bulduk. 7 pompanın hiçbir zaman hepsi birden çalışmadı. En çok 2 tanesi aynı anda çalıştı. 2 tanesi yağışlarda yağan suyu körfezi drene etmek için yeterli oldu. 7 pompanın birlikte çalışması için nasıl bir yağmur yağması gerekir onu hayal edebiliyoruz” dedi.
Hedeflerinin UNESCO dünya miras listesine girmek olduğunu aktaran Soyer, “Kemeraltı'nın gece de yaşayan bir çarşı olmasını arzu ediyoruz. O nedenle aydınlatma çalışması, altyapı çalışmalarına paralel devam ediyor. Burada büyük bir ödül kazanıldı dünya çapında. Bu da bizi cesaretlendiren bir durum. Kemeraltı'nın tamamını 24 saat yaşayan bir çarşıya çevirme hayalimiz var. Dünyanın Old Town denilen noktalarında olduğu gibi Kemeraltı mıknatıs gibi şehrin cazibe noktası olacak. Bu sürecin nihai hedefi UNESCO dünya mirası listesine girmek, geçiciden kalıcı listeye girmeyi hedefliyoruz" ifadelerine yer verdi.
“Devrimin sonu hayırlı olacak”
2024 yılında esnafta katı atık bedeli alınmayacağını belirten Soyer, “166 hizmet noktasında günde bin 500 kişinin kullandığı internet hizmetini başlattık. Özetle Kemeraltıyı seçim projesi gibi görmüyoruz tam tersine Kemeraltı esnafının geçim projesi olarak görüyoruz. Ticaret hacimlerini büyütmeyi istiyoruz. Kemeraltı ne kadar güçlenirse İzmir o kadar güçlenir. Kemeraltı turizm cazibesi yaratacak. Kemeraltı’nda büyük bir devrim yaşanıyor. Bu devrimin sonu hayırlı olacak. İzmir Kemeraltı ile çok daha fazla gurur duyacak” şeklinde konuştu.
Kemeraltı Esnaf Derneği'nde düzenlenen toplantıya Başkan Soyer'in yanı sıra Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Sernih Girgin, Konak Muhtarı Tamer Yıldırım katıldı.