Bayraklı, Bostanlı ve Alsancak tamamen taşınmalı

İzmir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Koray Çetin Önalan, riskli zemin üzerinde kurulmuş Bayraklı, Bostanlı ve Alsancak semtlerinin kentsel dönüşümle taşınması gerektiğini vurguladı.

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Önalan, bir sosyal medya televizyonunda İzmir’de yaşanabilecek olan deprem felaketini değerlendirdi. Başkan Önalan, 2,5 sene önce Sisam’da meydana gelen depremin, İzmir Bayraklı’da felakete yol açmasını, utanç olarak nitelendirirken, “Kentsel dönüşüm olacaksa, Bayraklı, Bostanlı ve Alsancak, başka yere taşınmalı derim. Ancak bu ekonomik ve sosyolojik parametler nedeniyle imkansız” dedi.



İZMİR MERKEZLİ BİR DEPREM HENÜZ YAŞANMADI
İzmir’in henüz, İzmir Merkezli bir deprem felaketi yaşamadığını anlatan Başkan Önalan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Ben tüm antik kentleri gezdim, hiçbir antik kentte ovalar yerleşim yeri olmamış. Bizim yerleşim kültürümüzde bir sıkıntı var. İzmir’e uydu fotoğrafından bakın, halimize bakın. İzmir depremini henüz biz yaşamadık. Umarım yaşamayız ancak bu kent bir gün mutlaka bu gerçekle karşı karşıya kalacak. Bilim insanları fay üzerinde çalışıyor. Hala çalışıyorlar. Evet İzmir’de, İzmir’i tehdit eden faylar var. 17 tane fay var. Bu faylar da kırılacak diyoruz. Bunu dedikten sonra ötesinin aranmaması lazım. Bu fay ne zaman kırılacak, sorusu yanlış sorudur. Sorulması gereken soru şudur: Bilim insanları fay hatlarını önümüze koymuş… Kendi kendime yerel yönetici olarak bu fayların kırılacağı söyleniyor. İlçeleri ve mahalleri güvenli bir yer yapmak için uğraşırım. Neden fay üzerine bina yapıyoruz? Yurttaşlar bizlere İzmir’de deprem olacak diyoruz, uzakta ya da yakında, mutlaka bir deprem yaşayacağız. Bizler de ona göre plan yapacağız. Sorulması gereken sorular bunlar. Diğer sorular bilim insanlarının işi.”

ÜÇ BÖLGE TAŞINMALI
Jeoloji mühendisi olarak İzmir’e baktığında Kentsel dönüşüm yapılırken İzmir’in bazı mahallerinin taşınması gerektiğini söyleyen Başkan Önalan şunları söyledi:
“Kentsel dönüşüm çok boyutlu bir olay, işin birçok boyutu var. Her yönü ile ele alınması gerekiyor. Ben bir jeoloji mühendisi olarak şunu söylerim, riskli alanlarda kentsel dönüşüm olmaz. Buraların, başka alanlara taşınması gerekiyor. Ancak bu tekil bir söylem olur, aynı zamanda da sosyologlara sorulması gerekiyor. Benim görüşüm, benim açımdan bakıldığında Bayraklı, Bostanlı ve Alsancak kentsel dönüşüme uğrayacaksa, bu alanları taşıyın derim. Bu alanları da, yeşil alan olarak kullanın, derim. Ancak ben bunu derken, başka parametreler var. İşin birde sosyolojik durumları var. İşin sosyolojik ve ekonomik boyutlarını dikkate aldığınız zaman, o bölgeleri başka yerlere taşımak imkansız. Riskli alanları asla tercih etmemek lazım aslında.”