BİLSEM öğrencileri eski fotoğraf ve kartpostallarla kültürel mirasın izinde
İzmir Konak Şehit Ömer Halisdemir Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri 'Back In Time With An Old Photo' (Eski Bir Fotoğrafla Geçmişe Dönüş) projesi kapsamında İtalya, Bulgaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Litvanya'daki öğrencilerle beraber yaşadıkları kentlerin eski fotoğraf ve kartpostallarını inceleyerek tarihe yolculuk yaptı.
Konak Şehit Ömer Halisdemir BİLSEM, Avrupa'da beş ortak ülkeyle 'Back In Time With An Old Photo' projesini hayata geçirdi.
İtalya, Bulgaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Litvanya ile Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerden 12-17 yaş aralığındaki ortaokul ve lise öğrencileri hem farklı şehirleri ziyaret etti hem de kentlerin tarihsel süreçleri hakkında bilgi sahibi oldu.
Öğrencilerin eski fotoğraf ve kartpostalları araştırıp inceleyerek yaşadıkları şehirlerin eski görünümleri, geleneksel kıyafetleri, el sanatları ve halk oyunları hakkında bilgi sahibi olduğunu anlatan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Necati Özcan, Öğrenciler eski bayram kutlamaları, yöresel yemekleri, eskiden kullanılan ev eşyalarını, ülkelerinin ünlü kişilerini, destan ve efsaneleri ile mitolojik hikayelerini birbirleri ile paylaşma olanağı buldu. Her ülkenin konusu vardı. Biz el sanatlarını tanıttık. Bulgaristan'da konumuz destanlardı. Tüm ülkeler destanlarını anlattı. Litvanya'da kültürel öneme sahip aktörler, Polonya'da ise yemek kültürü ön plana çıkarıldı. Farklı ülkelerden gelen öğrenci ve öğretmenler Bialystok Studio Atuty'de düzenlenen yemek pişirme atölyelerine katıldı. Orada öğretmenler ve öğrenciler, yemek yapmanın sadece yeni tatlar keşfetmek değil, her şeyden önce çok eğlenceli olduğunu gördüler. Profesyonel bir şefin gözetiminde, 'Podlasie' adı verilen geleneksel mantı ve patatesli krep gibi yemeklerin nasıl hazırlanacağını öğrendiler. İzmir'e gelen 14 kişiyi Nazarköy'e götürüp boncuk üretiminden uygulama yaptık. Baskı geleneğini tanıttık. Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi'nde ebru sanatı tanıtıldı. Kemeraltı ve Efes'i ziyaret ettik. Öğrencilerin hem dil gelişimine katkıda bulunduk hem de farklı kültürlerin ortak yönlerini tanıdılar. Çocuklar geçmişle bugün arasında yorum yapma imkanına sahip oldu dedi.