Bornova'da dere yataklarının doldurulmasına tepki

İzmir'de Bornova'nın Kavaklıdere Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, Beşkavak Deresi'nin yatağının birtakım kişilerce doldurulması ve yola dönüştürülmesine tepki gösterdi. Dere yatağının doldurulmasının yörede sel, taşkın gibi doğal felaketlere yol açabileceği, can ve mal güvenliğini tehdit ettiği belirtilerek bu hukuksuzluğa son verilmesi istendi.

Kavaklıdere Mahallesi sakinleri, Beşkavak Deresi'nin üzerine izin alınmaksızın köprü ve yol yapılması üzerine Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü'ne başvurdu. DSİ Bölge Müdürlüğü elemanlarınca yapılan incelemede, Beşkavak Deresi'nin Çatak Deresi'ne kavuştuğu noktada ve dere yatağında çok sayıda geçiş yapısı yapıldığı belirlendi.

DSİ 2. Bölge Müdürlüğü elemanları, bölgede yaptıkları incelemede dere kesiti yatağının doldurulup daraltılarak yol yapıldığını ve duvar inşa edildiğini saptadı. Beşkavak Deresi yatağının yapılaşma bulunan sahada kaldığı belirtilerek İZSU Genel Müdürlüğü'nün dere yatağının uygun hidrolik kesitte açarak islah etmesi gerektiği dile getirildi.

Vatandaşların başvurusuna verilen yanıtta, ülkemizde yaşanan taşkınların birçoğuna dere yatakları üzerinde bulunan münferit anlamda ulaşımı sağlayan geçiş yapılarının neden olduğuna dikkat çekildi. DSİ'den gönderilen yazıda, "Münferit geçiş yapılarından kaynaklanan taşkınların azaltılması, bahse konu bölgedeki ulaşım sorununun ulaşımdan sorumlu ilgili kurum tarafından ele alınmasıyla çözüme kavuşturulabilecektir" denildi.

Yörede yaşayan vatandaşlardan Enver Levend Mertsoy, söz konusu dere yatağında taşkın sorunu yaşanmaması için işgal ve müdahalenin ivedi kaldırılması gerektiğinin yetkililerce dile getirilmesine karşın hiçbir resmi kurum bu konuda herhangi bir çalışma yapmadığını söyledi. Kavaklıdere Mahallesi Muhtarı'nın da konudan haberdar olduğunu, her yağışta sel ve taşkın tehditiyle karşı karşıya kaldıklarını belirten Mertsoy, şu iddiaları dile getirdi:

"Mülkiyeti Hazine'ye ait olan dere yatakları doldurulup şahsi kullanıma alanına dönüştürülüyor, hatta yer yer şahıs arazilerine dahil ediliyor. Bu şahıslar ne yazık ki bir takım kurumlardan himaye ve destek görüyor. Bu destek pek çok kez resmi kurumlara ait dolgu malzemesi, makine ve ekipmanın, konu yere yasa dışı bir şekilde gönderilip illegal faaliyetlere katılması şeklinde de oluyor. Bu durumu fotoğraflarla tespit ettik."

Enver Levend Mertsoy, "İlgili kuruluşları bu durumu bir an evvel düzeltmesini, yasal zorunluluk olarak dere yatağının yağışlar başlamadan özgün hale getirilmesini istiyoruz" dedi. Mertsoy, "Her yağışta sel veya su baskınıyla, taşkınla karşılaşacak mıyız diye tedirgin olmak, korkulu rüya görmek istemiyoruz. Yöre insanının can ve mal güvenliğini tehdit eden bu hukuksuz uygulamaya acilen son verilmesini istiyoruz" diye konuştu.