Çeşme'de o parseller SİT alanı ilan edildi

İZMİR'in Çeşme ilçesi, Germiyan Mahallesi sınırları içerisindeki 4 parsel, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu kararıyla SİT alanı ilan edildi. '3. Derece arkeolojik SİT alanı' olarak tescil edilen bölgeye ilişkin koruma amaçlı imar planları hazırlanacak

İzmir'in Çeşme ilçesi Germiyan Mahallesi, 235 ada, 1(k), 2(k), 3(k) ve 6 no'lu parseller, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu kararıyla SİT alanı ilan edildi. Doç. Dr. Elif Koparal'ın yüzey araştırması sonucunda tespit edilen yoğun yüzey buluntusu ve kalıntılarına ilişkin uzman raporu hazırlandı. Raporun incelenmesinin ardından SİT paftasında koordinatları ve sınırları belirlenmiş alanın '3. derece arkeolojik SİT alanı' olarak tescil edildi. Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanında kalan bölgenin tapu kayıtlarına şerh düşülmesine ve koruma amaçlı imar planları hazırlanarak iletilmesine karar verildi.

KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI HAZIRLANACAK

Bölgeye ilişkin alınan kararda, koruma amaçlı imar planlarının yapılıncaya kadar geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma koşulları olarak 3. derece arkeolojik SİT alanında, inşai müdahale ve yapılaşma gerektiren her türlü talep için izin alınması gerektiği ifade edildi.  Müze Müdürlüğünce sondaj kazısı yapılarak sondaj kazı sonuçlarının Koruma Bölge Kuruluna iletilmesi ve sondaj kazıları sonucunda Koruma Bölge Kurulu kararına göre uygulama yapılabileceği belirtildi. Mevcut tarımsal faaliyetlerin sürdürülebileceğine, yeni tarımsal faaliyetlerin Koruma Bölge Kurulu iznine tabi olduğu, altyapıya yönelik çalışmaların Koruma Bölge Kurulu'nca değerlendirileceği dikkat çekildi.