Çeşme'nin İmece Cafe'si doğal ürünler satacak

2014 yılında bir grup üniversite öğrencisi tarafından 6 yıl önce kurulan İmece İnisiyatifi Derneği, Çeşme'de kafe açıyor. İmece Cafe'de doğal ürünlerin yanı sıra kadınların ürünlerini de satacak. Ağustos ayında Tunceli Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu'nun katılımıyla resmi olarak açılış yapacak.

İmece Derneği Başkanı Ali Güray Yalvaçlı, derneklerinin herhangi bir parti, kurumla bağlantılığı olmadığını belirterek, “Bir avuç genç tek derdimiz okumak, düşünmek, dürüst olmak/kalmak, paylaşmak, dayanışmak, doğruya ulaşmak, bize din diye sunulan, hayatın gerçekleri diye sunulan menfaat ilişkilerini reddedip gerçek bilgiye erişmek, çevremizdeki sorunlara çare üretmek cömertlik, nezaket, edep, insan olma haysiyetine yaraşır ne varsa yaşamlarımızda somutlaşmaktadır . Bağımsız ve komplekssiz. Gazetelerin, televizyonların anlattığı masallardan da beriyiz. Herkesi okuyabilir, herkesle konuşabiliriz. sözü dinleyip en güzel olanına uymaya gayret ediyoruz. Derdimiz bu” dedi.


 
İmece Café’nin de kollektivist bir sosyal girişim olduğunu, amaçlarının kar olmadığını dile getiren Yalvaçlı şunları söyledi:
“Amaç, İmece İnisiyatifi Derneği'nin etkinliklerine kaynak sağlamaktır. Daha da önemlisi, çevremizdeki dezavantajlı kadınların ürünlerini pazarlamak gibi bir isteğimiz var ki onların ekonomilerine destek olabilelim. İmece İnisiyatifi Derneği genel olarak ‘women empowerment’, yani kadınları güçlendirmeye yönelik faaliyetler yürütüyor. İmece Café de bunun bir parçası olacak. Bir süredir Solar Age programımızla dezavantajlı kadınlar güneş enerjisini öğrenmekte ve EFE adını verdiğimiz taşınabilir enerji kaynakları yani ‘powerbankler’ üretiyorlar. Bunların satışını da İmece Café'de gerçekleştirmek istiyoruz.”

 

"Empati bizi insan kılar” sloganını bütüne yaymak istediklerini anlatan Yalvaçlı, bu nedenle İmece Café'de insan emeğine olduğu kadar doğaya ve hayvana saygılı, endüstriyel olmayan ürünler satılacağını dile getirdi. Yalvaçlı şöyle devam etti:
"Bu bağlamda, uzun zamandır herkes tarafından ilgiyle takip edilen Tunceli Ovacık Kooperatifi'nin yerli tohumdan mamül, adil ticaret ürünü, emeğe ve doğaya saygılı ürünlerinin de kafémizde Çeşme halkıyla buluşmasını istedik. Çeşmeliler artık GDO, ithal ürün kaygıları olmadan, yerli ve doğal bakliyatlarını Ovacık Kadın Meclisi'nin diktiği bez torbalarında satın alabilecekler. İlk etapta Hopa Çay Kooperatifi'nin adil ticaret ürünü, emeğe saygılı çay çeşitleri, Ovacık Kooperatifi'nin bakliyatları, dut pekmezi ve kurusu, salamura tuzu ve sebze kutularına kafemizde ulaşabilecekler.”
 


Kafe şu an açık ancak Ağustos ayında büyük bir resmi açılış  düzenlenecek. Ayrıca kafede Akdeniz ve Ortadoğu mutfağından, içinde hayvansal ürün olmayan yemekler ve mezeler de mevcut. İsteyenler; 16 Eylül Mahallesi, 3052. Sokak, No: 22 adresinde hizmet veren kafeyle ilgili 0 535 2871181 numaralı telefondan bilgi alabilir.


 
Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Başak Yasemin Kumaş da bu girişimle ilgili şöyle konuştu:
“Ovacık Doğal ürünleri üretici Kooperatifi birçok üretim kooperatifi ile birlikte üreticinin emeğini doğrudan tüketiciye iletmek üzere çalışan bir sivil toplum hareketi aslında… Bu bağlamda Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği olarak, Fatih Mehmet Maçoğlu önderliğinde kurulan Ovacık  Doğal ürünleri İzmir yetkilileri ile görüştük, bizleri kırmadıkları için kendilerine teşekkürü borç biliriz.
İmece Derneği ile işbirliği içinde çalışmalarına vesile olduk, İmece İnisiyatifi’nin Çeşme İmece Cafesi’nde bundan böyle Ovacık doğal ürünleri ve birlikte çalıştıkları diğer tüm üretim kooperatiflerin ürünlerine ulaşılabilecek.

çeşme imece inisitayifi derneği ovacık tunceli doğal çay ali güray yalveaçlı