Çikolata kisti nedir, nasıl tedavi edilir? Prof. Dr. Şendağ anlattı

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek alanında sayılı hekimlerden olan Prof. Dr. Fatih Şendağ, 'Çikolata Kisti' olarak bilinen endometriozis hastalığına dikkat çekmek amacıyla özel bir organizasyon düzenledi.

Tedavisi zor gibi gözüken bu hastalığı yenmenin mümkün olduğunu söyleyen Şendağ, “Hem de ağrısız, sızısız bir ameliyatla” diye konuştu. Sağlığına kavuşan hastalar ise bu hastalığa yakalanan kadınların kesinlikle umudunu kaybetmemesi gerektiğini  ifade etti. 
Alsancak’taki muayenehanesinde tedavisi başarıyla gerçekleşen hastaları ile biraraya gelen Prof. Dr. Fatih Şendağ, bir üreme hastalağı olan çikolata kistinin 30’li yaşlarda daha sık görüldüğüne dikkat çekti.  Prof. Dr. Şendağ, “Doğurgan yaştaki kadınların %10 - 17’sinde görülen Endometriozis (Çikolata Kisti) Türkiye’de yaklaşık iki milyon kadının günlük hayatını olumsuz yönde etkiliyor. İnfertilite tanısı konulmuş kadınlarda görülme oranı ise  %30” dedi.

Teşhisi geciken bir hastalık
Çikolata kistinin genellikle teşhisi geciken bir hastalık olduğuna dikkat çeken Fatih Şendağ, endometriozis tanısı konulurken özellikle adet ağrısı, ilişki sırasında oluşan ağrı ve kısırlığın dikkate alınması gerektiğini belirtti. Tedavi yöntemlerini anlatan  Şendağ, “Ağrı ön planda ise ilaç tedavisini deniyoruz. Doğum kontrol hapları hormon düzeyini azalttığı için ağrıyı, baskıları ve şikayetleri azaltır. Bir başka tedavi şekli de yalancı gebelik oluşturulmasıdır. Yani hasta en fazla 6 ay süreyle adetten kesilir ancak doğum kontrol hapları daha pratiktir ve uzun süre verilebilir. Eğer hasta çocuk istemiyorsa tedavi sürecince ilaçlar hem doğum kontrolü sağlayacak hem ağrıyı azaltığı için yaşam kalitesini arttıracaktır” diye konuştu.



Kapalı ameliyat öneriyorum
İlaç tedavisinde başarılı olunamaması ya da çocuk isteği durumunda ameliyat önerdiğini ifade eden Prof. Dr. Fatih Şendağ, “Çikolota kistinin ameliyatı kapalı ameliyattır ve açık ameliyata göre önemli avantajları vardır. Hastanede kalış daha az, günlük hayata dönüş süresi ise hızlıdır. Ameliyatta amaç yumurtalıklara zarar vermeden kisti çıkarmaktır. Bu operasyonu görenler kanser ameliyatından bile daha zor olduğunu söylüyor. Ama başarılı, ağrısız, sızısız bir ameliyat için deneyim çok önemli. İleri yaşta ve yumurta rezervi düşük hastalarda çocuk isteği varsa tüp bebek tedavisini öneriyoruz” dedi. 

Umudunuzu kaybetmeyin
Tedevileri sonrası sağlına kavuşan ya da bebek sahibi olan hastalar da söz alarak görüşlerini dile getirdi. Hastalık sürecinde yaşadıkları sıkıntı ve korkuları anlatan katılımcılar, Prof. Dr. Fatih Şendağ ile tanıştıktan sonra hayatlarının değiştiğini ifade etti. Yapılan ameliyat sonrası çok kısa sürede ağrısız bir şekilde günlük hayatlarına döndüklerini belirten hastalar, “Bu hastalığa yakalanan kadınlar kesinlikle umutlarınını kaybetmesin. Fatih bey bizim mucizemiz oldu. Çaresizlik içinde tam umutlarımızı yitirmek üzereyken sayesinde yeniden hayata döndük. Kendisine çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Fatih Şendağ’ın ilkleri
Jinelokoloji Endoskopi Derneği Başkanı olmasının yanısıra alanında çok sayıda ulusal ve uluslararası derneğin yönetim ve danışma kurulu üyeliğini yürüten, Dünya, Ortadoğu, Avrupa olmak üzere uluslararası ve ulusal düzeyde sempozyumlarda 100’ün üzerinde endoskopik cerrahi workshopa imza atan Prof. Dr. Fatih Şendağ; Türkiye’de ilk kez tek delikten Laparoskopik Cerrahi ile (İzsiz) rahim alınması ile Dünya’da Robotik Cerrahi ile (İzsiz) rahim alınması operasyonunu gerçekleştirmiştir. Türkiye’de ilk kez Laparoskopide Sanal Gerçeklik Eğitimini ve Jinekolojik Robotik Cerrahi Eğitim Programı’nı başlatan, ilk ve halen tek olan Jinekolojik Endoskopi Eğitim Programı’nı yürüten Prof. Dr. Şendağ’ın 100’den fazla kitap, makele ve bildirisi yayınlanmıştır.

fatih şendağ prof dr kadın doğum izmir