'Cinsel saldırı' iftirasına uğrayan polisten itiraz
Manisa'da Şılır Karakoç'un (19) cinsel saldırı iddiası sonrası yargılanıp, raporlarla suçsuzluğu ispatlanan polis memuru İbrahim Halil Kök'e (32), idari soruşturma kapsamında 'devlet memurluğundan çıkarılma' cezası verildi. Yürütmenin durdurulmasını talep eden Kök, itiraz dilekçesinde, masum olduğu mahkemece kanıtlanan bir dava sonucunda verilen cezanın kabul edilemez olduğunu belirtti.
Yunusemre ilçesinde Şılır Karakoç, internetten tanıştığı polis memuru İbrahim Halil Kök ile bir süre arkadaşlık yaptı. 22 Eylül 2021'de alışveriş merkezinden çıkan Karakoç, polisi arayıp Kök tarafından zorla alıkonulup, cinsel saldırıya uğradığı ihbarında bulundu. Adrese gelen ekiplerin polis merkezine götürdüğü Karakoç, ifadesinde, Kök'ün evinde uyuşturucu kullandığını da iddia etti. Karakoç'un şikayeti üzerine 23 Eylül 2021'de, polis memuru Kök'ün Uncubozköy Mahallesi'ndeki evinde arama yapıldı.
AÇIĞA ALINDI, 5 AY SONRA GÖREVİNE DÖNDÜ
Gözaltına alınan Kök, hakkında açılan idari soruşturma kapsamında açığa alındı. Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 'nitelikli cinsel saldırı', 'kişiyi cinsel amaçlı hürriyetinden yoksun bırakma' suçlarından Kök hakkında adli soruşturma da başlatıldı. Jandarma Kriminal Dairesi Laboratuvarı'nın düzenlediği raporda; Kök'ün uyuşturucu madde kullanmadığı kesinleşirken, bilirkişi raporlarında ise Şılır Karakoç'un cinsel saldırıya uğramadığı, kamera kayıtları ve tanık beyanlarıyla zorla alıkonulmadığı belirtildi. Raporların ardından Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı, Kök hakkında 17 Ocak 2022'de takipsizlik kararı verdi. Savcılığın takipsizlik kararının ardından Kök, 5 ay sonra görevine döndü.
İFTİRA ATTIĞINI KABUL ETTİ
Bu gelişmenin ardından Şılır Karakoç hakkında 'iftira' suçundan kamu davası açıldı. Davanın 29 Haziran 2022'de Manisa 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen 3'üncü duruşmasında Karakoç, Kök'e iftira attığını kabul etti. Karakoç, ifadesinde, Halil İbrahim Kök ile aramızda bir gönül ilişkisi oldu. Kendisine öfkelendiğim ve sinirlendiğim için hakkında bu şekilde ifade verdim. Yaptığımdan pişmanım dedi. Kök ise mağdur olduğunu söyledi.
2 YIL 1 AY HAPİS CEZASI ALDI
Mahkeme heyeti, Kök'ün gözaltına alınmasını da göz önünde bulundurarak Karakoç'a 'iftira' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak' suçlarından 2 ayrı ceza verdi. 'İftira' suçundan 1 yıl 6 ay ceza alan Karakoç'un cezası, 'iyi hal' indirimi ile 1 yıl 3 aya düşürüldü. 'Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak' suçundan aldığı ceza ise 1 yıldan 10 aya düşürüldü. Karakoç, toplam 2 yıl 1 ay hapis cezası aldı ve hükmün açıklaması geriye bırakıldı.
DEVLET MEMURLUĞUNDAN ÇIKARILMA
Öte yandan Soma İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki polis merkezinde görevini sürdüren İbrahim Halil Kök'e, 18 Ağustos'ta İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'nca alınan 'devlet memurluğundan çıkarılma' cezası kararı, 21 Ekim'de tebliğ edildi. Kurulun oy birliği ile aldığı kararda, Davranışlarıyla, memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunma suçunu işlediği sübuta erdiğinden 657 sayılı devlet memurları kanununun 125/e-g maddesi gereğince 'devlet memurluğundan çıkarılma' cezası tecziye edilmesine, fiilin işleniş biçimi ve kusurunun ağırlığı dikkate alındığında ayrıca geçmişte aldığı disiplin cezası bulunduğundan hakkında aynı maddenin 3'üncü fıkrasının uygulanmasına yer olmadığına oy birliğine karar verildi ifadeleri yer aldı.
POLİS MEMURU KÖK, İTİRAZ ETTİ
Bunun üzerine Kök, Manisa İdare Mahkemesi'ne gönderilmek üzere Soma Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulmasını talep ederek, itiraz etti. Kök, itiraz dilekçesinde, masum olduğu mahkemece kanıtlanan bir dava sonucunda verilen cezanın ağır ve kabul edilemez olduğunu, bu nedenle yürütmenin durdurmasını talep ettiğini belirtti.