Denizli OSB'den arıtma tesisi projesi

DENİZLİ Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yeni yatırımların yapılması nedeniyle fabrika sayısının da artmasıyla birlikte arıtma tesisinin kapasitesinin artırılmasına karar verildi. Dünya Bankası'nın finanse edeceği arıtma tesisi projesi tamamlandığında, fabrika atıkları kimyasal arıtmanın yanı sıra biyolojik arıtmadan da geçecek.

Denizli Organize Sanayi Bölgesi'nde mevcut fabrika sayısı yeni yatırımlarla birlikte 184'den 223'e çıktı. Fabrika sayısının artmasıyla birlikte OSB'nin arıtma tesisinin kapasitesinin de artırılmasına karar verildi. Denizli OSB Bölge Müdürlüğü yeni bir arıtma tesisi için çalışmalara başladı. Günlük 42 bin metreküp atık su arıtan ve sadece kimyasal arıtması bulunan tesisin yanına projeyle biyolojik arıtma da yapacak yeni bir tesis yapılacak. Tesiste biyolojik arıtılan su Büyük Menderes Nehri'ni besleyen Çürüksu'ya verilmek yerine fabrikalara tekrar verilerek kullanmaları sağlanacak. Proje için bölgede ıslah çalışması başladı. 684 bin metrekarelik alan 5 milyon metrekareye çıkarıldı.

'ARITMA DA SON TEKNOLOJİ KULLANILACAK'

Yeni arıtma tesisi tam otomasyonlu, azot ve fosfor giderimli, fiziksel, kimyasal, ileri biyolojik arıtma, çamur susuzlaştırma ve şartlandırma sistemlerinden oluşacak. İlk etapta arıtma tesisinin kapasitesi artırılacak sonraki süreçte arıtılan su direkt proses suyu olarak kullanılacak. Proje tamamlanana kadar ise mevcut atık su arıtma tesisinin işletilmesi sürecek. Projenin finansmanı Dünya Bankası tarafından karşılanacak. Denizli OSB Bölge Müdürlüğü 300 milyon dolarlık destek projelerinden faydalanmak için başvuruda bulundu. Proje ön başvuru aşamasını geçti.

SANAYİCİLERDEN TALEP GELDİ

Denizli OSB Başkanı Abdülkadir Uslu, sanayicilerden kapasite artırımı ve yeni boyahaneler kurmak için talep geldiğini belirterek, Mevcut arıtma tesisi 1998 yılında işletmeye alınmıştı. Mevcut arıtma tesisinin kullanım ömrünü de dikkate alarak yeni arıtma tesisi kurmak için bölgenin alt kısmında 26 bin 840 metrekare taşınmaz satın aldık. Arıtma Tesisinin 72 bin metreküp seviyesine çıkarılıp ardından İleri Arıtma Tesisine dönüşümü için ilgili başvuruları yaptık. Proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ön başvuru sürecini başarı ile geçti ve uygulama projesi aşamasına ulaştı. İleri arıtma ile kazanılan su işletmelerde tekrar herhangi bir işlem yapmadan direkt proses suyu olarak kullanılabilecek özellikte olacak dedi.