Dokuz Eylül Üniversitesi'nde glütensiz menüde ilk aşama hayata geçirildi

İZMİR Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), yerleşkelerindeki yemekhanelerde çölyak hastası ve glüten intoleranslı öğrenci ve çalışanları için 'glütensiz menü' oluşturma projesinde ilk aşamayı hayata geçirdi. Dört aşamada gerçekleştirilecek projenin başlangıç aşamasında DEÜ, hastalığa dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için bilgilendirme seminerlerinin ilkini Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Turizm Fakültesi öğrencilerine yönelik başlattı.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), yerleşkelerindeki yemekhanelerde çölyak hastası ve glüten intoleranslı öğrenci ve çalışanları için 'glütensiz menü' oluşturma projesinde ilk aşamayı Tınaztepe Yerleşkesindeki Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Turizm Fakültesi öğrencilerine yönelik olarak başlattı. Hastalığa dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için DEÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Konferans Salonu'nda 'Sağlıklı Yaşam İçin El Ele: Çölyak Hastalığının Farkında Mısın' başlığıyla bilgilendirme semineri düzenlendi.

DEÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundan Doç.Dr. Mehmet Ateş ve Doç. Dr. Oya Sayın, çölyak ve glüten intoleransına yönelik genel bilgilendirme, hastalıkta erken tanının önemi ve beslenme tavsiyeleri üzerine sunumlar yaptı. Çölyak hastalığının tek tedavisinin yaşam boyu glütensiz diyet uygulaması olduğunun altını çizen uzmanlar, hastaların buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı her türlü besinden uzak durması gerektiği çağrısı yaptı. Seminerde, katılımcılara çölyak hastalığı farkındalık testi de uygulandı. Test puanlamasına göre risk grubunda bulunan öğrencilere sağlık kuruluşlarına başvurmaları tavsiye edildi.

'BESLENME ALTERNATİFLERİYLE FARK YARATILACAK'

Seminer programının açılış konuşmasını yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Özlem Çakır, Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar'ın 'Sağlıklı Yaşam İçin El Ele' sloganı ile başlattığı bu projede, üniversitemiz öğrenci ve personeline sunulacak beslenme alternatifleriyle fark yaratmayı ve 'engelsiz üniversite' misyonumuzu güçlendirmeyi hedefliyoruz dedi.

Projenin ikinci aşamasında ise glütensiz menülerin oluşturulması ve reçetelerinin hazırlanması için çalışmalar yürütülecek. Bu çalışmalar, DEÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Efes Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Gıda Mühendisi öğretim elemanlarının ortak çalışmasıyla gerçekleştirilecek. Üçüncü aşamada ise gıda girdilerinin içeriğindeki glüten oranının, çölyak hastaları için eşik değer altında olup olmadığı düzenli olarak DEÜ Efes Meslek Yüksekokulu tarafından test edilecek. Bu aşamaların ardından Sağlık Kültür ve Spor (SKS) Daire Başkanlığı tarafından hazırlanacak 'glütensiz mutfak' alanında üretime başlanarak, DEÜ öğrenci ve personelinin hizmetine sunulacak. Proje ayrıca DEÜ'nün Lokal Çatı Restoran ve Eylül Kafe gibi halka açık işletmelerinde de sosyal sorumluluk örneği olarak belirlenen menülerde hayata geçirilecek.(DHA)