Dünyanın gülen yüzü down sendromlular farkındalık istiyor

DÜNYA Down Sendromlular Spor Federasyonu'nda başkan vekili seçilen ve 30 yıldır özel eğitim öğretmeni olan Sadettin Akçi, İzmir'deki özel çocuklara bir baba şefkati ile yaklaşıyor. 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü için bir çağrı yapan Akçi, "Bizim çocuklarımızın farkındalığı, doğasında var. Hep gülüp neşeli oldukları için toplum onları fark ediyor. Yeter ki onlara kendi yetenekleri doğrultusunda, hayatın içinde biraz daha yer ayıralım" dedi.

İzmir'de 30 yıl önce özel eğitim öğretmeni olarak göreve başlayan Bornova Hasan Tahsin Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Sadettin Akçi, Dünya Down Sendromlular Spor Federasyonu'nda yönetim kurulundaki tek Türk üye oldu. Aynı zamanda federasyon başkan vekili de olan Akçi, down sendromlu bireylerin kendilerini sporla ifade edebilmeleri için bir çalışma yürütüyor. Down sendromlu çocuklara baba sevgisiyle yaklaşan Akçi, onlarla arasında güçlü bir bağ olduğunu belirterek bu özel çocukların bir ceza olarak değil Allah tarafından verilen bir hediye olarak görülmesi için ailelere çağrı yaptı.

Her yeni doğan 800 çocuktan birinin down sendromlu olarak dünyaya geldiğini anlatan Sadettin Akçi, down sendromluların dünyanın gülen yüzü olduğuna dikkat çekip, Dünyada 8 milyon civarında down sendromlu çocuk var. Ülkemizde ise bu sayı 70 bin civarındadır. Bu çocuklar biyolojik ve psikolojik özellikleri gereği normal bireylerden farklı yapılara sahipler. Onların kendilerini ifade edebilmeleri için fırsat verilmesi gerekir. Bu fırsatlardan biri de spordur. Her grup kendini paralimpikte veya olimpiyatlarda ifade edebilirken down sendromlu bireylerin böyle bir pozisyonları yoktu. İlk adım atılarak Dünya Down Sendromlular Spor Federasyonu kuruldu. Paralimpik kategoride down sendromlu çocukların da olimpiyat düzeyinde yarışabilmeleri için girişimlerimiz olacak. Bu çocukların hem spora hem dünyaya renk katacağına inanıyoruz. Pozitif enerjileriyle diğer özel sporculara da ışık tutacaklar. Lütfen bu çocuklarımız hep aklımızda olsun. Bilindiği gibi 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü. Bizim çocuklarımızın farkındalığı, kendinden, doğasında var. Hep gülüp neşeli oldukları için toplum onları fark ediyor. Yeter ki kendi yetenekleri doğrultusunda, hayatın içinde biraz daha onlara yer ayıralım dedi.

'HER BİRİ ALLAH'IN ÖZEL HEDİYESİDİR'

İtalya'da 2020 yılında yapılan bir toplantıda down sendromlularla ilgili uluslararası bir spor federasyon kurulması ve down sendromlu bireylerin kendilerini sporla ifade etmeleri ile ilgili bir çalışma yapıldığını hatırlatan Sadettin Akçi, Türkiye'yi temsilen orada bulunduğunu ifade ederek ülkemizde özel eğitime muhtaç bireyler olan down sendromlu, otizm, mental çocuklarla ilgili çok büyük atılımlar yapıldığını söyledi. Akçi, Spor Bakanımıza teşekkür ederiz. İlk defa down sendromlu çocuklarımızın, spor uzmanı olarak Spor Bakanlığı bünyesinde atamaları gerçekleşti. Bu da Türkiye'de bir ilktir. Artık çocuklarımız toplumun her istasyonunda kendilerini ifade edebilme haklarını elde ettiler dedi. Özel çocukların ailelerine de büyük sorumluluklar düştüğünü dile getiren Akçi şöyle devam etti:

Bu çocuklarımıza karşı aileler de toplum da bakış açısını geliştirmeli. Bu çocuklarımızın her biri özeldir. Allah bu ailelere çok özel hediyeler vermiş. Bunun kıymetini bilmeleri gerekir. Özel eğitim öğretmeniyim. Türkiye'nin ilk bu alandaki mezunlarından biriyim. 30 yıldır bu çocuklarla birlikteyim. Önüme birçok farklı görevler çıkmasına rağmen buradaki pozitif enerjiyi bırakıp gitme cesaretini kendimde bulamıyorum. Çocuklarımızı baştan bir ceza olarak değil bir ödül olarak görürsek süreci daha sağlıklı götürürüz. Bu çocukların her biri Allah'ın özel hediyesidir. Lütfen bunu parola edinelim kendimize.

TOPRAKLA REHABİLİTE OLUYORLAR

Bornova Hasan Tahsin Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi'nde bir tarım atölyesi kuran öğretmen Adem Erhan da down sendromlu çocukların toprağa dokunarak rehabilite olduğunu söyleyip Atölyemizde hafif zihinsel engelli çocuklarımızla çalışıyoruz. Toprakla, bitkilerle uğraşmak onları rehabilite ediyor. Burayı çok seviyorlar. Burada çalıştığımız bitkiler özel bitkilerdir. Kaktüs, sukulent gibi bitkilerle çalışıyoruz. Bu bitkiler hatalara karşı toleranslı bitkiler. Bizim öğrencilerimiz de biraz fazla hata yapsalar bile o bitkiler onları affediyorlar. Burada hayal güçlerine uygun şekilde tasarımlar yapıyorlar. Toprağa dokunmak onlara çok iyi geliyor diye konuştu. Down sendromlu öğrencilerden Umut Gökçeoğlu (19) da Okulumu öğretmenlerimi çok seviyorum. Tarımda çiçek dikiyoruz dedi. (DHA)