Ege Üniversitesi'ne 'süpermarket' davası
EGE Üniversitesi tarafından İzmir'in Bornova ilçesinde kamulaştırılan 9 dönümlük arazinin, ticari amaçla kullanıldığı gerekçesiyle dava açıldı. Davacıların avukatı Murat Fatih Ülkü, "Arazimizi eğitim ihtiyacı için aldılar ancak ticari amaçla kullanıyorlar. Bu nedenle malımız geri verilsin" dedi.
Ege Üniversitesi, 1959-1961 yıllarında, Osman Pamuk mirasçılarının bütün taşınmazlarını üniversite için kullanmak üzere kamulaştırdı. Bu taşınmazlardan bazıları, alışveriş merkezleri ve zincir marketlere verildi.
Bunun üzerine Osman Pamuk'un 53 mirasçısı, avukatları Murat Fatih Ülkü aracılığıyla, arazinin kamulaştırma amacı dışında ticari amaçla kullanıldığı gerekçesiyle İzmir 10. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Davada, Erzene Mahallesi 191 ada 16 parsel sayılı taşınmazla ilgili, kamulaştırma amacı açısından gerekliliği kalmadığı halde, taşınmazın malikine geri alma hakkı tanımaması nedeniyle, 'somut olayda uygulanması gereken 6830 sayılı İstimlak Kanunu'nun 22. maddesi gereğince' geri alma hakkının kullanılarak taşınmazın yeniden mirasçılar adına tescili ve tazminat talep edildi.
Avukat Murat Fatih Ülkü, davacı mirasçıların kamulaştırılan diğer taşınmazlarının da genel olarak kamulaştırma amacı dışında kullanıldığını, bu taşınmazlar için de dava açmakta olduklarını belirterek, şunları söyledi:
Ege Üniversitesi'nin kurulmasından hemen sonra müvekkillerimizin dedesi Osman Pamuk'un, kendi parasıyla aldığı taşınmazı Ege Üniversitesi tarafından eğitim ihtiyacı için kamulaştırılıyor. Buranın eğitim için kullanılmasını beklersiniz. Ama öyle olmuyor. 38 yıla yakın bir zaman gayrimenkul o haliyle bırakılıyor. Sonra bu alana bir zincir market kuruluyor. Yani eğitim amacıyla bir kenara bırakıp, ticari amaç söz konusu. Hukuken biz şunu biliyoruz. Alan hangi amaçla kamulaştırıldıysa o şekilde kullanılır. Yani bu arazi ticari amaçla kullanılamaz. Biz de Osman dedenin mirasçıları adına dava açtık. Diyoruz ki arazimizi eğitim ihtiyacı için aldılar ancak ticari amaçla kullanıyorlar. Bu nedenle malımız geri verilsin. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde benzer konularda haklı olduğumuz yönünde birçok karar var. Haklı olduğumuzu düşünüyoruz. Bu nedenle tapu tescil ve tazminat talebimizin kabul edileceğine inanıyoruz. Türk yargısının vatandaşın mülkiyet halkını koruyan bir karara imza atacağına inanıyoruz dedi.
Hukuki sürecin devam ettiğini belirten Ege Üniversitesi yetkilileri ise konu ile ilgili açıklama yapmayacaklarını belirtti.