Egeli akademisyenden medikal cihazlara güç kaynağı

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Gökhan Gürlek'in yürütücülüğünü yaptığı 'İmplante Medikal Cihazlar İçin 3B Yazıcıda Basılan, Vücut İçine Yerleştirilen Termoelektrik Güç Üretim Sisteminin Geliştirilmesi' başlıklı projesi, TÜBİTAK '1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı' kapsamında desteklenmeye uygun görüldü.


Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi olarak, oluşturduğumuz bilimsel iklim ve araştırma ekosistemi ile birlikte hocalarımızın yaptığı projeler TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulunuyor. Araştırma üniversitesi olma yolunda attığımız emin adımlar neticesinde bilimsel başarılarımız gün geçtikçe artıyor. Mühendislik Fakültemiz Öğretim Üyesi Dr. Gökhan Gürlek ve ekibinin destek aldığı proje sebebiyle tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi. 

Kişiye Özel Tasarım İmkânı

Projenin detayları hakkında bilgi veren Dr. Gürlek, “Bu projede kronik hastalıklara karşı kullanılan, vücut içerisine yerleştirilen implante medikal cihazların güç gereksinimlerini karşılamak için deri altına yerleştirilecek bir termoelektrik güç üretim sistemi geliştirilmesi planlandı. Projede çok nozollu 3 boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılarak kişiye özel tasarım imkanı ile üretilecek olan biyo-uyumlu ve esnek malzemeler enerji hasatlamak amacıyla kullanılacak” dedi. Dr. Gürlek, projenin amacının, ortamda bulunan mevcut termal enerjinin kullanılarak, ihtiyaç duyulan elektrik enerjisinin üretilmesi olduğunu söyledi.
 

egeli akademisyen dr. gürlek’ten medikal cihazlara güç kaynağı olacak proje