Ekonomi-Hukuk Reformu için mali müşavirler de masada olmalı
Türkiye Cumhuriyetçi Mali Müşavirler Grubu Başkanı Erhan Yaşar, iş ve ticaret mahkemelerinde uyuşmazlıkların çözüm adresinin mali müşavirler olduğunu belirterek, hukuk-ekonomi reformu öncesi çağrıda bulundu.
Türkiye Cumhuriyetçi Mali Müşavirler Grubu Başkanı Erhan Yaşar, iş ve ticaret mahkemelerinde uyuşmazlıkların çözüm adresinin mali müşavirler olduğunu belirterek, hukuk-ekonomi reformu öncesi çağrıda bulundu. Yaşar şunları söyledi:
Bilindiği üzere; 02.06.2018 tarihinde, 30439 sayılı Resmi Gazete'de Hukuk uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu yayınlanmıştır. Mali müşavirler, tam da bu yönetmelik kriterlerine uyan, satıcılar-alıcılar arasındaki uyuşmazlıklarda, işçi-işveren arasındaki uyuşmazlıklarda ve bunun gibi birçok uyuşmazlıklarda arabuluculuk, uzlaştırmacılık yapabilecek bilgi , birikim ve tecrübeye sahip meslek nensuplarıdır. Mali müşavirler birçok konuda Adli Bilirkişilik ve tahkim kurullarında ter almakta ve adli olayların çözümü aşamasında çözüm ortağı olmaktadırlar.
PEKİ BUGÜN KİMLER ARABULUCU OLABİLİYOR?
Arabulucuların tıpkı diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi farklı meslek guruplarına da açılmasının sistemin başarısı için önemli bir yol ayrımı olduğu kanısındayım. Arabuluculuk sistemi bir hukuk bilgisinden çok uzlaşma kültürünün ve yeteneğinin ön planda olduğu bir süreçtir. Nitekim arabulucuların alması gereken eğitimlere baktığımızda kişisel gelişim ve uzlaşma eğitimlerden ibaret oluşu da bu tespitimi doğrulamaktadır.
28540 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği 26. maddesi gereğince hukuk fakültesi mezunu 5 yıllık kıdeme sahip avukatlar arabuluculuk eğitimine katılarak arabulucu olabilir.
Dolayısıyla mevcut durumda mali müşavirler arabuluculuk hizmeti veremiyorlar. Oysa ki hukuk fakültesinden mezun olanlar 3568 Sayılı Serbest Muhasebecilik Mali Müşavirlik Kanunu'na göre mali müşavir olabiliyorlar. Adli olaylar hukuk fakültesi mezunları avukatlar ve iktisat, işletme mezunu olan mesleki tecrübeye sahip olan mali müşavirler ile birçok ortak payda da buluşmaktadır. Birçok davada ortak çözüm üretmektedirler. Hatta işçi-işveren ile ilgili uyuşmazlıklarda çoğu zaman dava yoluna gidilmeden, herhangi bir arabulucuya bile konu ulaşmadan meslek mensuplarının aracılığı ile uyuşmazlıklar çözüme kavuşmaktadır. Dolayısıyla arabuluculuk konusunda mali müşavirler işin ehlidir.
Arabuluculuk eğitimlerini tamamlamaları halinde mali müşavirler de arabuluculuk hizmeti verebilmeli.
Geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi ülkemizde kapsamlı bir Hukuk ve Ekonomi Reformu çalışmaları başlatılmıştır. Tam da bu noktada hukuksal reformların içerisinde yapılacak olan düzenlemelerde mali müşavirler arabuluculuk kapsamına alınmalıdır. Ayrıca Ekonomi Reformları içerisinde bundan tam 31 yıl önce kanunlaşan ve zaman zaman ufak revizeler ile düzenlenmiş meslek yasamız kapsamlı bir şekilde ele alınarak çağın ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılatacak şekilde olmalıdır. Mali müşavirlerin ücret alacaklarının, mükellef sayılarının sınırlandırılması (kota uygulaması), 3600 ek gösterge, kamu görevi icra eden mali müşavirlerin sosyal hakları genişletilmeli refah düzeyi yükseltilmelidir. Ülkemizde gerçekleştirilecek olan Hukuk ve Ekonomi Reformları kapsamında ekonominin en önemli katkı sunan mali müşavirlerin üst birliği olan Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği ziyaret edilmeli ve ekonomik konular ile ilgili değerlendirmeleri, önerileri göz önünde bulundurulmalıdır.