Emre Barajı'nda gövde dolgusuna başlandı
MANİSA'nın Kula ilçesindeki, Emre Barajı inşaatında gövde dolgusuna başlandığı bildirildi. 490 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip olacak ve 1050 dekar araziye can suyu verecek olan ilçenin 6'ıncı barajının, önümüzdeki yıl içerisinde tamamlanarak hizmete açılmasının hedeflendiği belirtildi.
Manisa'nın 20 yıl öncesine kadar tek bir barajı bulunmayan peribacaları, ve volkanik doğal oluşumları ile ünlü ilçesi Kula'da, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 2013 yılında Bebekli, 2014 yılında Çelengöz, 2015 yılında Yurtbaşı, 2016 yılında Eroğlu ve 2019 yılında Konurca barajları ile Dutluca, Kula ve Saraçlar göletlerini bölge üreticisinin hizmetine sunuldu. DSİ, ilçe genelinde toplam 9 milyon 610 bin metreküp su depolama hacmine ulaştı. Kula'da toplam 16 bin 220 dekar arazi modern sulamaya açıldı. Kula'nın 6'ıncı barajı olacak Emre Barajı'nda ise çalışmaların halen sürüyor. Kula'nın kırsal Emre mahallesi yakınlarındaki İmam Deresi üzerine inşa edilen Emre Barajı'ndaki çalışmaların son durumu hakkında bilgi veren DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Baraj inşaatında, sıyırma kazıları ve dip savak imalatları tamamlandı ve gövde dolgusuna başlandı. 174 bin metreküp dolgunun, 37 bin 500 metreküplük kısmı bitirildi dedi.
490 BİN METREKÜP SU TUTACAK
Yıldız, kil çekirdekli kaya dolgu tipinde projelendirilen barajın gövdesinin temelden yüksekliği 39 metre olacağına dikkat çekip, Tamamlandığında 490 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip olacak ve 1050 dekar araziye can suyu verecek diye konuştu.
Emre Barajı'nın tamamlanmasıyla birlikte Manisa Kula'da borulu-basınçla sulanan alan miktarı toplam 17 bin 270 dekara çıkacağına dikkati çeken Yıldız, Sulama maliyetlerinin düşmesi ve ürün verimliliğinin artmasıyla bölge ekonomisi canlanacak. Emre Barajı sayesinde Kulalı üreticiler her yıl 2021 yılı rakamlarıyla 2 milyon 130 bin lira daha fazla kazandırılması hedefleniyor dedi.