Erdoğan ve Aliyev, Şuşa Beyannamesini imzaladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Şuşa Beyannamesi'ni imzaladı, Erdoğan "Şuşa'da bir başkonsolosluk açmayı planlıyoruz" dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Şuşa Beyannamesini imzaladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere geldiği Bakü'de temaslarını sürdürüyor. Erdoğan, Azerbaycan'ın kültür başkenti Şuşa şehrinde resmi törenle karşılanmasının ardından Aliyev ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi. İkili görüşmenin ardından basın toplantısı için kameralar önüne geçen Erdoğan ve Aliyev, açıklamalar öncesi Şuşa Beyannamesi imzaladı.
Erdoğan, yarın Milli Meclisi Başkanı Sahibe Gafarova ile görüşecek ve Milli Meclise hitap edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Aliyev ile birlikte Bakü Olimpiyat Stadı'nda oynayacak Türkiye-Galler Euro 2020 A Grubu maçını tribünden izleyecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 yıl aradan sonra geçen yıl yeniden Azerbaycan'ın kontrolüne geçen Şuşa kentinde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı.
Uluslararası hukuka göre Ermenistan işgali altındaki Azerbaycan toprağı olarak görülen Dağlık Karabağ'ın ikinci büyük kenti olan Şuşa, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki 44 günlük savaşın ardından Kasım 2020'de yeniden Azerbaycan'ın yönetimine geçmişti.
Erdoğan ve Aliyev bir süre görüştü ve iki ülke arasında Şuşa Beyannamesi'ni imzaladıktan sonra ortak açıklama yaptı.
Savaş sırasında Türkiye'nin desteğinden güç aldıklarını belirten Aliyev, iki ülke arasındaki Müttefiklik Sözleşmesi'nde 100 yıl önce imzalanan Kars Anlaşması'na atıfta bulunulduğunu söyledi.
Şuşa'nın Ermeni işgalinden kurtulmuş olduğunu belirten Erdoğan, Karabağ tekrar eski ihtişamına kavuşacaktır. Bölge en kısa zamanda inşaallah havalimanlarına da kavuşacak, turizmde sıçrama yaşayacak dedi.
Şuşa Beyannamesi ile iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni dönemdeki içeriğine ve bölge bakımından önemine vurgu yapan Erdoğan, Şuşa'da bir başkonsolosluk açmayı planlıyoruz. Böylece bölgedeki faaliyetlerimizin daha hızlı ve etkin yürütülmesinni sağlayacağız diye konuştu.
Ermenistan'ın kendisine uzatılan iyi niyet ve dayanışma elini tutmasını, ortak geleceği birlikte şekillendirme fırsatını iyi kullanmasını temenni ediyoruz diyen Erdoğan, Altılı platformla birlikte artık istiyoruz ki bölge suhuletle, barış içerisinde yaşanan bir bölge olsun ifadesini kullandı.
Erdoğan, Sadece Türkiye'de değil, gerekirse [Azerbaycan'ın kamu petrol şirketi] SOCAR ile TPAO'nun üçüncü ülkelerde de yatırım yapma görüşmesini ele aldıklarını belirterek, Türkiye ile Azerbaycan arasında bağlantıyı sağlayacak Zengezur koridoru konusunda da Bu projenin hayata geçirilmesiyle doğudan batıya herkesin istifade edebileceği yeni bir ortak koridor açılacaktır dedi.
Erdoğan ayrıca TOKİ ile birlikte bölgenin tamamında atmayı planladığımız adımlar var ve TOKİ'nin buradaki karşıt kurumuyla birlikte çalışarak bu adımları atacağız açıklamasında bulundu.