Eski başkan kendini vurduranların yakalanmasını istedi

Evinin önünde pusuya düşürülerek uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralanan MHP Urla eski İlçe Başkanı İsmail Taşoko'nun davasında tahliyeler var. Taşoku, bu duruma isyan etti.


Bahri Karataş (KHA) 

MHP Urla İlçe eski Başkanı İsmail Taşoku'na silahlı saldırı, Urla'da eski CHP milletvekili Bülent Baratalı'nın avukatlık ofisinin kurşunlanmasına  Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar'ın tehdit edilmesine ilişkin olayların da yer aldığı organize suç örgütü davasına devam edildi. 

Mahkeme heyeti, Taşoku'nu vurduğunu iddia eden sanık Mustafa D. ve Bülent Baratalı'nın avukatlık ofisinin ve oğlu avukat Yiğit Baratalı'nın aracının kurşunlanması ile Bülent Dabak'ın evinin kurşunlanması olayına karışan 4 sanığı yurt dışına çıkış yasağı konup adli kontrol şartıyla tahliye etti.
İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden 61 sanıklı davada 10'uncu celsesi yapıldı. Aliağa Şakran Cezaevi'ndeki salonda yapılan duruşmaya, 17'si tutuklu 6'sı tutuksuz sanık ile taraflar ve avukatları katıldı.
İddianamede, 61 sanığın "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs", "mala zarar verme", "ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler hakkındaki kanuna muhalefet", "suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla yağma" gibi suçlardan cezalandırılması istendi.
MHP Urla İlçe eski Başkanı İsmail Taşoku'nu silahla vurduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan Mustafa D., duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile katıldı. Mustafa D., mahkeme heyetine daha önce de üç kez cezaevinden mektup gönderdiğini,olayı kendisinin yapmadığını, bu suçu kendisini ve ailesini ölümle tehdit edilip, suçu üstlenesi için para verildiğini, kendisinin ve ailesinin hala tehdit edildiğini ifade etti. 

Sanık Mustafa D., "Taşoku'nu vurduğumu zorla kabul ettirdiler. Suçu A. ailesi üstlenmemi istedi. Karakola gidip teslim oldum. Ben gariban biriyim. Bu olayı yapan kişi İsa A.'dır. Cezaevinde can güvenliğim yok. 9 aydır tutukluyum. 6 ay önce doğan çocuğunun yüzünü bile daha görmedim. Avukatımı bile zorla azlettirdiler. Tahliyemi istiyorum" dedi. 

Mahkeme heyeti, Taşoku'nun vurulması olayında iki polis memurunun bir tanıkla görüştüklerini, aldıkları bilgiye göre bu tanığın Orhan Vedat Çelenk'in daha önce Ismail Taşoku'nu para karşılığı vurtuttuğu yönünde bilgiler alındığı belirtildiğinden, bu tutanağı düzenleyen iki polis memurunun bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesine karar verdi. 

Mahkeme heyeti ayrıca, Ismail Taşoku'nu vurduğu iddia edilen Mustafa D., Baratalı'lara yönelik iki olaya karışan Yahya Y., Erkan Ü., ile Bülent Dabak'ın evinin kurşunlanması olayına karışan Faruk P'nin tahliyesine, diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, Arjantin'de tutuklu bulunan Serkan Kurtuluş ve Lider Camgöz'ün Türkiye'ye iade edilmelerinin beklenmesine karar verip duruşmayı erteledi.

Vurulma olayının birinci yılında MHP Urla İlçe eski Başkanı İsmail Taşoku, bir açıklama yaptı. "Beni vurduran azmettiriciler nerede" diye seslenen Ismail Taşoku şunları söyledi:
"Bir yıl önce evimin önünde, aracımın içinde savunmasız bir şekilde vuruldum. Beni vurduğunu iddia eden sanık Mustafa D., hem mahkemeye gönderdiği mektuplarla, hem de son duruşmada olayı gerçekleştiren kişileri ve azmettiricileri açıkladı. Bu olayı para karşılığı kabul ettiğini, suçu işleyenlerin ve örgütleyenleri samimi olarak itiraf etti. Tutuksuz yargılanmasına karar verildi. Dileğim ve temenmim odurki, haince suçu işleyenlerin ve bu suçu azmettiricileri en ağır ceza almasıdır. Türkiye Cumhuriyeti Hukuk Devletidir. Adalete güvenimiz tamdır. Olayın azmetiricilerinin bulunarak en ağır şekilde cezalandırılmalarını talep ediyorum."