FCL ve LCL Nedir? Arasındaki Farklar Nelerdir?
Uluslararası ticaret alanında en çok tercih edilen lojistik yöntemlerinden bir tanesi denizyolu taşımacılığıdır.
Uluslararası ticaret alanında en çok tercih edilen lojistik yöntemlerinden bir tanesi denizyolu taşımacılığıdır. Denizyolu taşımacılığı farklı şekillerde gerçekleştiriliyor olsa da en çok tercih edilen yöntem konteyner taşımacılığı olarak bilinir. Denizyolu parsiyel taşımacılık ürünlerin konteynerler içerisinde istiflenerek en güvenli şekilde taşınmasına olanak tanır. Yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı konteyner taşımacılığında hem daha hızlı hem de daha güvenli bir taşımacılık söz konusudur.
LCL Nedir?
LCL, Less Container Load yani parsiyel konteyner yükü anlamına gelen kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu yöntem tek seferde taşınması mümkün olan yükler için en çok tercih edilen denizyolu taşımacılığı yöntemlerinin başında gelir. LCL lojistik yöntemi, ürünü az olan ve bunların sevkiyatını aynı anda gerçekleştirmek isteyen mal sahipleri tarafından sıklıkla tercih edilir.LCL konteyner içerisinden farklı alıcıların yükleri taşınabilir. Fakat yüklerin benzer ürünler olması en önemli noktalardan bir tanesidir. Eğer bir alıcının göndermek istediği yükler konteyneri doldurmaya yetmiyorsa, zarar etmemek adına farklı alıcıların yükleri de aynı konteynere koyulabilir.
FCL Nedir?
FCL, Full Container Load yani komple konteyner yükleme anlamına gelen kelimelerin kısaltmasıdır. Bu yöntem ile denizyolu taşımacılığı yapmak isteyen mal sahiplerinin yüklerinin çok fazla olması ya da en azından bir konteyneri dolduracak kadar çok olması gerekir. FCL tipi konteynerde yer alan ürünlerin tamamının bir kişiye ya da bir firmaya ait olması bir zorunluluktur. Bu nedenle bu yöntem genellikle büyük ve yüksek hacimli sevkiyatlar için tercih edilir.FCL, konteyner taşımacılığı için en çok tercih edilen denizyolu parsiyel taşımacılığı yöntemlerinin başında gelir. Aynı anda çok fazla ürün göndermeye imkan tanıdığı için önemli bir avantaj sağlar. Bunun yanı sıra karayolu ya da havayolu ile bu kadar büyük yüklerin taşınması son derece maliyetlidir. FCL ise bu yöntemlere oranla çok daha uygun bir yöntemdir.
FCL ile LCL Arasındaki Farklar
LCL ve FCL yöntemlerinin her ikisi de konteyner taşımacılığının farklı türleridir. Kendi içinde ayrılan bu yöntemlerin birbirinden ayrılmasını sağlayan önemli farklar bulunur.
FCL tam konteyner yükü, LCL ise paylaşımlı konteyner yüküdür. FCL lojistik ile bir konteynerde aynı kişi ya da kurumun yüklerinin olması zorunluluk iken LCL ile taşıma esnasında bir konteynerde birden fazla kişi ya da kurumun yükleri aynı anda taşınabilir.
FCL yönteminde bir konteyner içerisinde aynı kişi ya da kuruma sahip yükler olduğu için hasar ya da kayıp riskleri daha azdır. LCL yönteminde bu riskler FCL ye göre biraz daha fazla olabilir. Çünkü farklı göndericilere ait farklı yüklerin aynı anda taşınması gerekir.
LCL yönteminde, her bir yük için gümrük işlemlerinin ayrı ayrı yapılması gerekir. Bu da zaman açısından işlem sürelerinin çok daha uzun olmasına neden olabilir. FCL’de ise gümrük işlemi çok daha kısa sürer. Çünkü konteyner içinde bulunan tüm yükler için tek seferde gerçekleşir.
LCL yöntemi paylaşımlı taşımacılık şekli olduğu için FCL konteyner taşımacılığı yöntemine göre daha az maliyetlidir. LCL lojistik çok daha ekonomik bir yöntemdir.
FCL yönteminde konteyner tek seferde doldurulduğu için, konteyner dolduğu anda sevkiyata hazır hale gelir. LCL yönteminde ise sevkiyatın gerçekleşmesi için konteynerin dolması gerekir. Bu nedenle FCL çok daha hızlı bir yöntemdir.
LCL ve FCL konteyner taşımacılıkları arasında seçim yapılacağı zaman ilk olarak taşınacak yükün hacmine bakılmalıdır. Sonrasında ise maliyet ve sevkiyat hızı gibi faktörler göz önünde bulundurularak hangi yöntemin kullanılacağına dair seçim yapılmalıdır.