Foça Uluslararası Belgesel Film Günleri'nde 53 belgesel gösterildi

İZMİR'in turistik İlçesi Foça'da bu yıl 5'incisi düzenlenen Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Belgesel Film Günleri sona erdi. Dünyanın değişik ülkelerinden gösterim için seçilen 53 belgesel film izleyici ile buluştu. İlçede konuk edilen bazı film yapımcı ve yönetmenleri söyleşilere katıldı. Festivalde gösterilen filmler arasında Foça'nın arkeolojik ve kültürel mirası olan değerleri anlatan 4 belgeselde yer aldı.

5. Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Belgesel Film Günleri etkinlikleri, 5-9 Ekim tarihleri arasında Reha Midilli Kültür Merkezi ve Marsilya Meydanı'nda gerçekleştirildi. Festival havasında yapılan etkinliklere gösterim için çeşitli ülkelerden 600 filmle katılım oldu.

Bunların arasından Türkiye'nin yanı sıra Avusturya, İtalya, Belçika, Yunanistan, İran, Türkiye, Nijerya, Rusya, Almanya, Hindistan, Brezilya, Şili, ABD,  İspanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Polonya, Kırgızistan, Pakistan ve Fransa'dan  53 film seçilerek izleyiciye sunuldu. Programda film gösterimlerinin yanı sıra atölyeler, sunumlar ve söyleşiler de yer aldı. Arkeolog rehberliğinde turlar düzenlenerek konuklara Foça'nın arkeolojik değerleri yerinde gösterilerek tarihçeleri hakkında bilgilendirildi. Gösterim yapılan salon önünde çoğunluğu Foçalı kadınlardan oluşan Foça Doğal Ürünler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (FOKOOP) üyelerinin ürettiği tarımsal ve el emeği ürünlerin yer aldığı stantlar açıldı.

'BU FİLMLERLE DÜNYAYI GEZİYORSUNUZ'

Foça Film Günleri etkinliklerinin yönetmeni Deborah Semel Demirtaş uluslararası düzeyde ve bir festival havasında gerçekleştirdikleri etkinliklere ilginin her geçen yıl daha da arttığını söyledi. Demirtaş, Filmler arkeoloji ve kültürel miras üzerine odaklanan filmler. Bu yıl 600'den fazla başvuru geldi. Gösterime giren 53 film. Bu 53 filmden 4 'ü Foça'da ve o 4 filmden 3'ü bizim kendi ürettiğimiz video prodüksiyonlardan çıktı. Geldiği ülkeler itibariyle bu filmlerle dünyayı geziyorsunuz. Amacımız hem Foçalılara hem Foça'yı ziyaret edenlere farklı zaman ve coğrafyaların kültürlerini tanıtmak.  Hoşgörü duygusu oluşturmaya, aynı zamanda kültürel bir turizm katkısı sağlamaya çalışıyoruz. O nedenle sadece filmler değil, yönetmenler getiriyor, seyircilerle söyleşiler yapıyoruz. Arkeologlar rehberliğinde arkeolojik alanlarda gezi yapıyorlar.  Atölyeler var. Filmler akşamları birazda tarih keyfi alınması için Marsilya Meydanı'nda açık havada gösteriliyor.  Katılımdan çok memnunuz dedi.

'ENTERESAN FİLMLER VAR'

Festivalde çok enteresan filmler olduğunu vurgulayan Demirtaş, Örneğin ABD'den bir film, Pasifik Adası'nda dövmenin bir kültürel miras olduğunu anlatıyor. Malta'dan bir film halk müziği ile yeni neslin rap müziği arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor. Foça'yla ilgili profesyonel çekim bir filmimiz geleneksel yemek kültürümüzü sürdürebilir miyiz konusunu işliyor. Limni Adası İle Foça'nın ortak değeri olan çekme makarna kültürel özelliklerle anlatılıyor. Foça'nın mimarisini, bahçelerini bunların ekolojik sisteme katkılarını ortaya koyan filmler var. Ünlü Karataş Efsanesi de işlenen konular arasında. Foça Yeryüzü Pazarı'nı anlatan bir film geçtiğimiz yıl Güney Amerika'daki bazı festivallerde gösterildi. Kültürel paylaşım açısından çok güzel şeyler oldu. Kültürlerimizin ortak noktalarını keşfettik. Belgesel sevenleri, Foça'yı sevenleri, arkeoloji ve kültüre meraklı olanları, şimdiden Ekim 2023'te 6'ncısını düzenleyeceğimiz Foça Film Günleri'ne bekliyoruz diye konuştu. (DHA)