'Gelecek için Sürdürülebilirlik Zirvesi''nde yeni sistemin kapıları iş dünyasına açıldı
İZMİR'de, Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) tarafından 'Gelecek için Sürdürülebilirlik Zirvesi' düzenlendi. Alanında uzman isimlerin yer aldığı panellerle, sürdürülebilir yeni sistemin kapıları iş dünyasına açıldı.
EGİAD 'Gelecek için Sürdürülebilirlik Zirvesi' düzenledi. CK Architecture ana sponsorluğunda, İzmir Ticaret Odası (İZTO) İzQ İnovasyon Merkezi'nde yapılan zirveye, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, oda ve borsa yöneticileri ve İzmir iş dünyası yetkilileri katıldı. CK Architecture Interiors Kurucusu Mimar Cem Kapancıoğlu, yurt dışında olmasından dolayı zirveye video mesaj gönderdi. Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki tarafından İzmir Girişimcilik Endeksi Raporu katılımcılara tanıtıldı. Alanında uzman isimlerin yer aldığı panellerle sürdürülebilir yeni sistemin kapıları iş dünyasına açıldı.
'KENT YÖNETİMDE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR KENT POLİTİKASINI TEMEL ALDIK'
Zirvenin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'de göreve geldiğimiz günden bu yana, kent yönetimde sürdürülebilir bir kent politikasını temel aldık. Gıda ve suya erişim, toplu ulaşım, yoksullukla mücadele, afetler karşısında dirençli olmak şehrimizde hayata geçirdiğimiz bütün çalışmaların özünde yer alıyor. Bizim için 'sürdürülebilirlik' demek ahde ve geleceğe vefa demek. İzmir'de değişimle uyumlu bir yaşam tesis etmek için çalışıyoruz. Bu döngünün uyum içerisinde devam edebilmesi için hep birlikte ne gerekiyorsa yapmak zorundayız. Şehirlerimizi yaşam ağının ayrılmaz bir parçası olarak hareket eden alanlar olarak geliştirmek için çok daha cesur olmalıyız. Biz buna 'döngüsel şehircilik' diyoruz. İzmir'deki Arlem toplantısında tam da bu konuyu ele aldık ve Akdeniz'den başlamak üzere bir 'Döngüsel Kültür Kentleri İttifakı' kurmak için çağrıda bulunduk. Ege Genç İş İnsanları Derneği'nin düzenlediği 'sürdürülebilirlik' ve 'gelecek' konularına odaklanan bu buluşma, bir iyilik hareketi. Bu zirveyle, gençlerimizin bu ülkeden umudunu kesmemesi ve umutlarına kol kanat germek için bir adım öne çıkıyoruz. Geleceğin Türkiye'sini inşa etmek için elimizi taşın altına koyuyoruz ifadelerini kullandı.
'ŞİRKETLER TOPLUMA KARŞI SORUMLULUK TAŞIYOR'
Sürdürülebilirlik kavramının son 5-6 yıldır iş dünyasının gündeminde yer aldığını ifade eden İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, aslında 1980'lerin başından beri tartışıldığını ve geliştirildiğini söyledi. Kaynakların ekonomik büyümeyi sağlamak için kullanıldığına dikkati çeken Özgener, bunun tam tersi bir yapıyı kurgulamak zorunda olduklarını belirtti. Sürdürülebilir kalkınmanın daha yaşanabilir bir gelecek yaratmak için hedefler tasarlanmasını şart koştuğunu vurgulayan Özgener, Sürdürülebilir kalkınma için barışçıl ve kapsayıcı toplumlar tesis etmek, herkes için adalete erişimi sağlamak ve her düzeyde etkili, hesap verebilir ve kapsayıcı kurumlar oluşturmak belki de en önemli hedef. Dünyadaki krizlerin sayısı ve frekansı artarken, kurumların güçlenmesi hem bugün hem de gelecekte doğru kararların alınmasını sağlamada en önemli avantajımız olacak. Kurumların güçlenmesine de kendi işletmelerimizden başlayabiliriz. İşletmelerimiz açısından sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm, çevre politikaları, beşeri sermaye ve sosyal politikalar başta olmak üzere çok yönlü bir yönetim becerisi gerektiriyor. Önümüzdeki dönem; tarım, enerji ve sanayide, yeşil ve dijital dönüşümü sağlayabilen ülkelerin önde olacağı çok net dedi.
Bir başka önemli konu ise şirketlerin performans değerlendirmesini sadece finansal performanslarına göre yapmanın artık yeterli olmayacağı olduğunu vurgulayan Özgener, Lojistik, pazarlama, insan kaynakları gibi üretimi veya ticareti meydana getiren tüm süreçlerin toplu bir şekilde ele alınarak değerlendirme yapılması söz konusu. Firmalarımız için kar maksimizasyonu elbette önemli ama tek başına yeterli değil. Böyle bir dönemde işletme çıkarlarının sosyal çıkarlar ile 'kazan-kazan' ilişkisi kurması bekleniyor. Bir diğer deyişle, artık şirketler sadece şirket ortaklarına karşı değil, tüm paydaşlarına ve topluma karşı sorumluluk taşıyorlar diye konuştu.
'İŞ BİRLİĞİNİ SEÇTİĞİMİZ ANDA DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR'
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, EGİAD'ın yönetimini üstlendikleri 16'ncı dönemde, ana temanın 'Dinamizm ve Sürdürülebilirlik' olduğunu belirtip, dönemin sonuna yaklaşılan şu günlerde de çalışmalarını 'Gelecek İçin Sürdürülebilirlik' Zirvesiyle taçlandırmak istediklerini kaydetti. İş dünyasında dinamizm gereği süratli çalışmaya, hızlı hareket etmeye, yetinmemeye, zorlamaya, daha fazlası ve daha iyisi için uğraşmaya özen gösterdiklerini ifade eden Yelkenbiçer, ancak dengeyi de sürdürülebilirlikle sağladıklarını vurguladı. Kuruluşlar ve bireyler için sürdürülebilir başarıyı getiren ortak anahtarın girişimcilik olduğunu dikkat çeken Yelkenbiçer, Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin 17'nci maddesinde 'Amaçlar İçin Ortaklıklar' başlığı altında ele alınan iş birliği kavramı olduğunu belirtip, şöyle konuştu:
Bireysel alanda bu kavramı benimseyerek, yani rekabetten önce ortaklık alanlarına bakarak, kurumsal alanda da yıkıcı ve yarışmacı bir anlayıştan yardımlaşmaya doğru ancak hep birlikte hareket ederek geçilebileceğini anlatıyor. Karşılıklı güven sayesinde iş birlikleri filizleniyor, birbirine güvendikçe de refah artıyor. Bizi sürdürülebilir geleceğe götüren yolun ilk adımı, etrafımızda bir güven ortamı oluşmasına katkı vermek. Kendimizle mücadelemizi kazandığımız, karşımızdakiyle de mücadele etmeden önce bilinçli bir şekilde iş birliğini seçtiğimiz anda dönüşüm başlıyor. Ruhumuzda, aklımızda, şirketimizde, toplumumuzda ve en nihayetinde dünyadaki dönüşüm. İklim kriziyle yok olmamak için yeşil dönüşüme, büyüyen nüfusu besleyip hayatta kalabilmek, kaynaklarımızı verimli kullanabilmek için dijital dönüşüme ihtiyacımız var. Ama bunları mümkün kılacak asıl unsur toplumsal dönüşüm dedi.