Hamza Dağ, "Çiftçilerimizin refahını artıracağız"
Bergama'da düzenlenen Bakırçay Bölgesi Tarım Politikaları lansman toplantısında konuşan Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, "Biz de bugün bu toplantıda, toprağın dilinden konuşmak ve ona katacağımız sevdayı İzmir'imize anlatmak için bir araya geldik. Şehrimiz, her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında da eşsiz bir potansiyele sahiptir. Temel hedefimiz, bu potansiyeli süreklilik arz eden bir bereket ve zenginliğe dönüştürmektir." dedi.
Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, tarıma ilişkin projelerini Bergama'da düzenlediği bir lansmanla açıkladı. "Şehrimiz, her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında da eşsiz bir potansiyele sahiptir" diyen Dağ, şunları söyledi:
"ÇİFTÇİLERİMİZİN REFAHINI ARTIRACAĞIZ"
Çiftçilerimizin refahını artıracak ve yerel ekonomiye katkıda bulunacak projeleri 5 ana başlık altında topladıklarını ifade eden Dağ, “Bu başlıklarımız; İzmir Makina Parkları, Tarım ve Hayvancılıkta Büyükşehir Destekleri, Büyükşehir Tarım ve Hayvancılık Tesisleri, İzmir’in Eşsiz Köyleri, İzmir'in Eşsiz Köylerine Kapsamlı Desteklerimiz şeklindedir. “İzmir Makina Parkları” projemiz ile bu meşakkatli süreçte çiftçilerimizin yükünü hafifleteceğiz, üretim süreçlerini kolaylaştıracağız. İzmir Makine Parkları’nda, çiftçilerimizin temel ekipman ihtiyaçları, her daim kendilerinin hizmetine sunulacak. Kooperatif ve birliklerimizin yapmış olduğu üretimlerle ilgili de makine ve ekipman desteklerimizi vereceğiz. Bizler de bu bilinçle sadece temel ekipmanları değil aynı zamanda teknolojik makine ve ekipmanları da çiftçilerimizin kullanımına sunacağız. İlaçlama, sulama ve gübreleme gibi işlemleri artık robotik teknoloji ve drone filosu ile gerçekleştirmek mümkün olacak. Ziraat odalarımıza; taş toplama, katı gübre dağıtma, kompost karıştırma, yem ezme, balya ve silaj paketleme makinaları alarak üreticilerimizin hizmetine sunacağız. Parklarda bulunan araç ve ekipmanlar, ekonomik fiyatlarla ve ihtiyaç duyulan süre boyunca kiralanabilecek” diye konuştu.
AHA REKABETÇİ SEVİYEYE ULAŞACAK
“Finansal ve teknik destek… Çiftçilerimize yenilikçi tarım uygulamalarını benimsemeleri için gerekli finansal ve teknik desteği sağlayacağız. Böylece İzmir'in çiftçisi, üretim maliyetinin düşmesi ve ürün kalitesinin artmasıyla daha rekabetçi bir seviyeye ulaşacak.”
YER ALTI SU KAYNAKLARIMIZI MERKEZE ALARAK…
“Yem, ilaç ve gübre desteği… Küçük işletmelerimiz ve üreticilerimiz için yem, ilaç ve gübre desteği uygulamalarını devamlı hale getireceğiz. Ülkemizin tarım politikaları çerçevesinde yer altı su kaynaklarımızı merkeze alarak hareket edeceğiz.”
"KOOPERATİFLERE MAKİNE VE EKİPMAN DESTEĞİ"
İzmir Makine Parkları’nda, çiftçilerimizin temel ekipman ihtiyaçları, her daim kendilerinin hizmetine sunulacak. Kooperatif ve birliklerimizin yapmış olduğu üretimlerle ilgili de makine ve ekipman desteklerimizi vereceğiz. Günümüzde teknoloji, tarımsal üretimde büyük bir katma değer sağlamaktadır. Bizler de bu bilinçle sadece temel ekipmanları değil aynı zamanda teknolojik makine ve ekipmanları da çiftçilerimizin kullanımına sunacağız. İlaçlama, sulama ve gübreleme gibi işlemleri artık robotik teknoloji ve drone filosu ile gerçekleştirmek mümkün olacak. Amacımız, teknolojinin faydalı kullanımıyla bereketli topraklarımızdan maksimum verimi sağlamaktır. İhtiyaç olan bölgelerimize sabit sellektörler kuracağız.
SU ABONELİK ÜCRETLERİNDE YÜZDE 50 İNDİRİM
Son proje olan İzmir'in Eşsiz Köylerine Kapsamlı Projesi başlığı altında su abonelik ücretlerinde yüzde 50 indirim yapacaklarının müjdesini veren Dağ, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü;
“Biz Eşsiz İzmir’imizin her bir köşesine aşığız, sevdalıyız. Hayatımda vakit geçirmekten en keyif aldığım yerler köylerdir. Bu şehrin evladı olarak köylerimizin yaşam kalitesini artırmaya yönelik her türlü adımı atacağız. Hizmetlerimizi geciktirmeyeceğiz. İhtiyaç duyulan yeni yolların yapımını gerçekleştireceğiz. Mahalle bağlantı ve arazi yollarımıza 5 yılda 25 milyon metrekare bakım ve onarımı sağlayacağız. Su abonelik fiyatları çok yüksek, 25 bin lira gibi bir bedel alınıyor şu anda. Burada hızlıca indirime gideceğiz. Yüzde 50 indirimi ilk abonelik fiyatlarında da uygulayacağız. İlk abonelik fiyatı kırsaldaki su tarifesi gibi uygun olacak. DSİ ile birlikte modern sulama sistemlerine geçiş yapacağız. Organize seracılık bölgelerimizin sayısının artmasını sağlayacağız. "Hizmeti ayağınıza getiriyoruz" mottosuyla yola çıkarak, Mobil Diş Sağlığı Tırı mahalle mahalle dolaşacak, vatandaşlarımıza yerinde ücretsiz diş sağlığı hizmeti sunacağız. Uzak ilçelerimizden şehir merkezindeki büyük hastanelere düzenli seferler ile hemşerilerimizin rahatça hastane hizmetlerine erişimini sağlayacağız.”
Son olarak şunları iletti:
"Zeytinyağında markalaşmanın önemine dikkat çeken Hamza Dağ, “Bakırçay’ın zeytinyağını markalaştıracağız, sadece Türkiye’de değil dünyada en çok bilinen markalardan biri haline getireceğiz. Elektronik ürün sertifikası ile zeytinyağımızın uluslararası piyasalarda kabul görmesi için gerekli adımları hızlıca atacağız. Bergama Tulum Peyniri’nin ve İzmir Tulum Peyniri’nin marka değerinin arttırılması hususunda öncülük yapacağız. Bu markaları, Türkiye’de bilinir hale getireceğiz. Bunların yanı sıra, kurutma tesislerimizi çoğaltacağız. Böylelikle meyve ve sebzelerimizin modern kurutma tesislerinde kurutulup paketlenmesi yoluyla üreticimizin daha çok kazanç elde etmesini sağlayacağız. Üzerine düşülmesi, düşünülmesi ve daima sahip çıkılarak geliştirilmesi gereken bir diğer husus ise hayvancılıktır. Şimdi sizlere bu alandaki projelerimizi ifade etmek istiyorum. Bölgemize modern bir ‘Hayvan Pazarı’ kazandıracağız. Fiziki imkanlarıyla rahat ve sağlıklı bir ortam sunacağız. Küçük işletme ve üreticilerimiz için ‘Hayvan Çadırı’ ve yem depolama için branda desteği sağlayacağız. Bölgemizde arıcılık faaliyetlerinin çok yaygın olduğunu biliyoruz. Bu alandaki gelişimi artırmak için bal ormanlarımızın sayısını arttıracağız. Üreticimize arılı kovan ve ekipman desteklerimiz olacak. Kooperatiflerimiz ve birliklerimiz ile sözleşmeli üretim yapacak, alım garantisi vereceğiz. Bu bölgenin balını bir marka haline getireceğiz. Üreticilerimizin kovanlarından çıkan balları sosyal marketlerimiz ve esnaflarımız aracılığıyla hemşerilerimizle buluşturacağız. Sütün toplanmasından tüketiciye ulaşmasına kadar olan aşamalarda kooperatifler ve birlikler üzerinden üreticimize her türlü desteği vereceğiz. Süt toplama merkezleri kurup, soğuk süt depolama tesislerinin sayısını artıracağız. Böylelikle sütün işlenmesi ve değerlendirilmesi süreçlerini daha sistemli ve verimli hale getireceğiz. Kooperatiflerimiz ve birliklerimiz üzerinden üreticilerimize ve girişimcilere hayvan desteklerimizi gerçekleştireceğiz” açıklamasını yaptı.