Hasta ailelerine, 'Askıda Oda' ile destek çağrısı
Kanser tedavisi için İzmir'e gelen hasta çocuk ve ailelerine kucak açan Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı (KİTVAK) çeyrek asırdır umut oluyor. İzmir dışından gelen bazı ailelerin konaklama giderlerini karşılayamadığını anlatan KİTVAK Başkanı İklil Ulueren, hayırseverlerin fitre ve zekatları ile 'Askıda Oda' uygulamasına destek verebileceğini belirtti.
İzmir'de 24 Mart 1996'da Prof. Dr. Suat Çağlayan'ın kurduğu bir vakıf olan KİTVAK çeyrek asırdır kanser hastaları ve ailelerine destek veriyor. KİTVAK'ın 1991 yılında bir dernek olarak kurulduğunu fakat daha sonra büyüyen hedefler çerçevesinde vakfa dönüştürüldüğünü dile getiren KİTVAK Yönetim Kurulu Başkanı İklil Ulueren, tedavisi devam eden hasta ve hasta yakınları için İzmir'de iki tane konuk evi yaptıklarını söyledi. Ulueren, "Hasta yakınları parktaki banklarda yatıyordu. Kanserli bir çocuğu olan ailenin uzun süren tedavi nedeniyle parkta yatıyor olması çok üzücüydü. Konuk evi yapmak için Ege Üniversitesi'nden arsa istedik. 102 yataklı ilk konukevimiz yapıldı. Tamamen gönül dostlarının desteğiyle bağışlarla hayata geçirildi. 2017 yılında yapılan Dokuz Eylül Üniversitesi konukeviyle beraber İzmir'de toplam 184 yatak ile hizmet veriyoruz" diye konuştu. Konukevinde denetimlerin KİTVAK'a, işletmenin üniversiteye ait olduğunu belirten İklil Ulueren, bazı ihtiyaç sahibi hasta yakınlarının oldukça cüzi rakamları dahi ödeyemeyecek güçte olduklarını belirtip, "Bu nedenle Askıda Oda'yı hayata geçirdik. Ödeme gücü olmayan yoksul hastalarımızın kontrollü bir şekilde ücretsiz konaklamalarını sağlıyoruz" dedi. Aralık 2014'ten bu yana Askıda Oda kampanyası sayesinde Dokuz Eylül Üniversitesi konukevinde 319 kişinin konakladığını ve üniversiteye 535 bin 445 lira bedel ödendiğini anlatan Ulueren, Ege Üniversitesi konukevinden ise 248 kişinin yararlandığını ve 349 bin 131 lira ödendiğini kaydetti. Askıda Oda ile daha fazla aileye destek olmak istediklerini dile getiren Ulueren şöyle devam etti:
"Bu ay da fitre ve zekata ihtiyacımız var. Gelecek bağışların hepsi Askıda Oda'ya gidecek. Askıda Oda'da kalan çok fazla hasta ve hasta yakını olduğu için oraya önemli bir ücret ödüyoruz. Bunu da fitre ve zekatlarla yapıyoruz. Hem şimdi hem de Kurban Bayramı'nda gönülden bağışları bekliyoruz. Bağış yapmak isteyenler internet sitemizdeki hesapları kullanabilirler. Bu bağışlar çok kıymetli. Çünkü kuruşu kuruşuna yerine gidiyor. Tüm hayırseverlerin el vermelerine ihtiyacımız var"
'HİÇBİR ÇOCUK ÖLMESİN'
KİTVAK olarak 18 Mayıs 2004'de açtıkları Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi'nin işletmesini Ege Üniversitesi'ne bıraktıklarını ifade eden Ulueren, hastaneye hayırseverlerin desteğiyle çeşitli cihaz ve ekipmanların dışında bir ilik tankı kazandırdıklarını kaydetti. Vakıf olarak Eylül 2021'de Tülay Aktaş gönüllü kuruluşlar karşılıksız hizmet ödülünü ikinci kez aldıklarını ifade eden KİTVAK Yönetim Kurulu Başkanı İklil Ulueren, şunları söyledi:
"Hastanelere destek verirken Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi bizden hücre işleme merkezi adını verdikleri teknik bir ünite istedi. Bu ünite ilik naklinden sonraki aşamaları da en iyi şekilde kontrol edebilecek bir merkezdi. Bilge Uysal Hücre İşleme Merkezi 2 milyon liraya mal oldu. Pandemi döneminde bunu yaptık. Bu merkez dünya üzerindeki kök hücre nakliyle ilgili en yüksek merci. Şu an akreditasyon yazışmaları yapılıyor. 1998'den beri 700'ün üzerinde ilik nakli yapılmış. Yüzde 80 civarında bir başarı var. Amaç bunu yüzde 100'e taşımak. Yani hiçbir çocuk ölmesin." (DHA)