Hürmüz Boğazı'nı kapatabiliriz
"Eğer bizim petrolümüz o boğazdan geçmeyecekse, kimseninki geçmeyecek"
İran Genelkurmay Başkanı ve Devrim Muhafızları komutanı Muhammed Hüseyin Bakıri, "daha fazla düşmanlık" ile karşı karşıya kalmaları durumunda Hürmüz Boğazı'nı ticari geçişlere kapayabileceğini açıkladı. ABD geçen hafta İran yaptırımlardan artık hiçbir ülkenin muaf tutulmayacağını açıklamıştı.
ISNA'ya konuşan Bakıri, "Hürmüz Boğazını kapama taraftarı değiliz ama rakiplerimizin düşmanca davranışları artarsa bunu yapabiliriz" dedi. İran Genelkurmay Başkanı, "Eğer bizim petrolümüz o boğazdan geçmeyecekse, kimseninki geçmeyecek" diye konuştu.
İran hükümeti daha önce de "tehdit edildiklerini hissettikleri takdirde" Hürmüz Boğazı'nın ticari gemilere kapatılabileceğini açıklamıştı. Boğaz Orta Doğu'da petrol taşımacılığı yapan gemilerin rotası için stratejik olarak çok önemli.
Ne olmuştu?
ABD, İran’a uygulanan yaptırımlardan 8 ülkenin muaf tutulması uygulamasını kaldırma kararı aldı. 2 Mayıs’tan itibaren muafiyetleri kaldırılan Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Türkiye, İtalya ve Yunanistan ABD’nin İran yaptırımlarına tabi tutulacak.
Mayıs 2018’te ABD Başkanı Donald Trump, 2015’te imzalanan İran nükleer anlaşmasından çekilme ve İran’a yaptırım uygulama kararı almıştı. Trump hükümeti İran’a yapılan bu uygulamayı “ABD’nin tarihinde İran’a uyguladığı en büyük yaptırımlar" olarak değerlendirmişti. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise bu kararı bir “Ekonomik savaş” olarak nitelendirmiş ve ülkesinin “kazanacağını” söylemişti.
Trump’ın hükümeti süresince ABD-İran ilişkilerindeki gerileme ivme kazandı. Trump'ın uzun süredir ilmek ilmek ördüğü bir karar ile İran’ın Devrim Muhafızları’nı “terör örgütü” ilan etmesinin ardından kriz tepe noktasına ulaştı.