İsrail Başbakanı Netanyahu: Hamas bunun bedelini ödeyecek

Hamas'ın silahlı kanadı cumartesi sabahı İsrail'e karşı yüzlerce roket fırlatarak mayıs ayındaki çatışmaların ardından varılan ateşkesi sona erdirdi. Saldırıyla birlikte çok sayıda silahlı Hamas militanı da İsrail'e girdi. İsrail ordusu "savaş hali" ilan etti.

İsrail'den yapılan açıklamada ayrıca roket saldırılarının bir İsraillinin ölümüne yol açtığı bildirildi. Ancak İsrail medyası şu ana kadar 30'u ağır 280 İsraillinin yaralandığını yazdı.

İsrail savunma bakanlığı da Hamas'ın "İsrail devletine yönelik en büyük saldırıyı başlattığını" duyurdu. Bir açıklama da Başbakan Netanyahu'dan geldi. Türkiye'yi ziyaret etmesi beklenen Netanyahu, "Hamas eşi benzeri görülmemiş bir bedel ödeyecek" dedi.

Bu arada İsrail medyası, İsrail ordusunun yedek subayları göreve çağırdığını yazdı.

Gazze Şeridi'nin çeşitli yerlerinden yapılan roket atışları sabah 07:30'dan önce başladı.

Saldırı sonrası Gazze Şeridi'nin kuzeydoğusunda yaşayan yüzlerce kişi evlerini terk etti.
 

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nden başlatılan roket saldırısının arkasında Hamas'ın olduğunu açıkladı.

Kızıl Haç'ın İsrail'deki muadili olan Magen David Adom, İsrail'in güneyinde altmışlı yaşlarında bir kadının öldüğünü ve 15 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İsrailli bir belediye meclis üyesinin de Hamas militanlarıyla girdiği çatışmada hayatını kaybettiği bildirildi.

Magen David Adom'a göre bir roket Tel Aviv'in güneyindeki Yavne kasabasına düştü ve burada bir adam şarapnel parçaları nedeniyle hafif yaralandı.

İsrail ordusu "savaş hali" ilan etti

İsrail Savunma Kuvvetleri'ni (IDF) 'sürpriz saldırı' sonrası "savaş hali" ilan etti.

Ordudan yapılan açıklamada "Bir dizi terörist Gazze Şeridi'nden İsrail topraklarına sızdı" denilirken Gazze Şeridi'ni çevreleyen bölgede yaşayanlara evlerinde kalmaları söylendi.

Açıklamada "İsrail Savunma Kuvvetleri İsrailli sivilleri savunacak ve Hamas terör örgütü eylemlerinin bedelini ağır ödeyecektir" denildi.

Netanyahu'dan açıklama: Bedelini ödeyecek

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 'sürpriz kara ve hava saldırısı' sonrası Hamas'ın "benzeri görülmemiş bir bedel" ödeyeceği uyarısında bulundu.

Videolu bir mesaj yayınlayan Netanyahu, "Savaştayız" dedi.

"Bu basit bir operasyon değil" diyen Netanyahu "Düşman eşi benzeri görülmemiş bir bedel ödeyecek. Savaştayız ve kazanacağız" ifadelerini kullandı.

Avrupa ülkelerinden Hamas'a tepki

Diğer yandan saldırıyı 'terör' olarak değerlendiren Almanya, "Gazze'den yapılan terör saldırısını en sert şekilde kınıyoruz" açıklamasını yaptı.

AB'nin diplomasi şefi Josep Borrell de bir açıklama yaparak Hamas operasyonunu "kesin bir dille" kınadığını ve "İsrail ile dayanışma içinde olduğunu" ifade etti.

Borrell, "Bu korkunç şiddet derhal durdurulmalıdır. Terörizm ve şiddet hiçbir şeyi çözmez," dedi.

İtalya hükümeti de açıklamasında "İsrail'in kendini savunma hakkını destekliyoruz" dedi.

Rusya ise tarafları 'sükunete' çağırdı.

Şiddet sarmalı

Mayıs ayında İsrail, Gazze Şeridi'nde İslami Cihad'a karşı bir saldırı başlatmış ve İsrail ordusu, İslami Cihad ve bölgedeki diğer silahlı gruplar arasında 34 Filistinli ve bir İsrailli kadının hayatını kaybettiği beş günlük bir savaşı tetiklemişti.

İsrail, Hamas'ın kontrolü ele geçirmesinden bu yana Gazze Şeridi'ne sıkı bir abluka uyguluyor.

Yılbaşından bu yana İsrail-Filistin çatışmasıyla bağlantılı şiddet tırmanarak en az 247 Filistinli, 33 İsrailli, bir Ukraynalı ve bir İtalyan'ın hayatına mal oldu.

israil hamas