İTB Başkanı Kestelli: Gelecek misyonumuz 'tarımın servetini dönüştürmek'

İZMİR Ticaret Borsası (İTB) Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda Ukrayna-Rusya Savaşı'nın tarım ve gıda sektörlerine etkileri, tarım piyasalarına ilişkin güncel gelişmeler, Zeytin-Zeytinyağı Değer Zinciri Projesi, tarım ve hayvancılığın Türkiye ekonomisindeki önemi konuşuldu. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, "Borsa olarak gelecek misyonumuzu 'tarımın servetini dönüştürmek' olarak tanımladık " dedi.

İZMİR Ticaret Borsası Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı İZQ Toplantı Salonu'nda meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Meclis toplantısı öncesinde ise Yüksek İstişare Kurulu ve Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda üyeler temsilcisi oldukları sektörlere ilişkin güncel gelişmeleri ve değerlendirmelerini katılımcılarla paylaştı.

Meclis konuşmasının ilk bölümünde daha önceki toplantılarda sık sık iklim krizinden, yaratacağı olumsuz sonuçlardan, artan dünya nüfusunu besleyebilmenin zorluklarından bahsettiğini ve tarımla ilgili bütüncül bir planlamaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladığını dile getiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Kuzeyimizde uzunca bir süredir devam eden gerginlik, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle sonuçlandı. İşgalden bu yana emtia fiyatları artmaya devam ediyor. Savaşın sürmesi halinde dünyanın en büyük tahıl ihracatçıları arasında yer alan iki ülkeden yapılacak tahıl ticaretinde çok daha ciddi arz sorunları doğabilir. Bu yüzden bazı ülkelerin gıdaya erişiminde sorunlar yaşanabilir. Ukrayna ve Rusya'nın Karadeniz üzerinden yapacağı tahıl ihracatının kesintiye uğraması özellikle de bu kaynaklara bağımlı ülkeler için sorunlara neden olabilir. Financial Times'ın konu ile ilgili makalesine göre, savaşın uzaması halinde Mısır, Tunus, Fas, Pakistan ve Endonezya gibi ülkelerde yaşayan milyonlarca insan bundan etkilenebilir ifadelerini kullandı.

'HER ŞEYE RAĞMEN DIŞ TİCARET FAZLASI VEREN BİR SEKTÖR'

Türkiye'de tarım ve hayvancılığın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'daki payının geçen yıl kuraklığın yol açtığı yüzde 2,2 küçülmeden sonra yüzde 5,6 ile tarihi düşük seviyeye gerilediğini söyleyen Kestelli, Üretim değeri 407 milyar lira, ortalama kurla 46 milyar dolar olan bir sektörümüz var ve bu sektör ülkede hala istihdamın yüzde 17'sini karşılıyor. Üstelik bu istihdam, kadın yoğun bir istihdam ve tarım, her şeye rağmen dış ticaret fazlası veren bir sektör. Borsa olarak biz gelecek misyonumuzu 'tarımın servetini dönüştürmek' olarak tanımladık. Tarımın servetini dönüştürmek derken sadece ürünlerimizin ekonomik değerini ve temsil ettiğimiz üye firmaların finansal anlamdaki kazançlarını dönüştürmeyi kastetmiyoruz. Aynı zamanda, tarıma inanan ve emek veren tüm paydaşlarımızın yaşamını olumlu anlamda dönüştürmeyi ve geliştirmeyi hedefliyoruz. Sektörün tüm paydaşları tarımın servetini dönüştürme misyonuna, 'adanmış bir ruh haliyle' katkı vermeli. Türk tarımı için bir Silikon Vadisi etkisi yaratmasını hedeflediğimiz İzmir Tarım Teknoloji Merkezi projesini çok yakın zamanda faaliyete geçiriyor olacağız dedi.

İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Ömer Gökhan Tuncer ise ekonomide zor günlerden geçildiğine değinerek, Küresel ve yerel piyasalarda birçok risk ve belirsizlik ile karşı karşıyayız. Pandemi ve küresel iklim krizi üretim ve tedarik zincirlerini zaten olumsuz etkilemişti. Tüm bunların üzerine Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş sorunların daha da büyümesine neden oldu. Rusya Federasyonu ve Ukrayna, dünyanın en önemli tarımsal emtia üreticileri arasında yer alıyor. Her iki ülke de net tarım ürünleri ihracatçısı. Aynı zamanda bazı gıda maddeleri ve gübre pazarlarında lider durumdalar ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından toplantı kapsamında TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler TARKEM'in mevcut durumu ve planlanan projeler hakkında borsa meclis üyelerine yönelik bilgilendirici sunum gerçekleştirdi. 2021 yılı içerisinde en çok karar üreten komitelere teşekkür belgesi takdim edildi.