İzmir çöp şehir mi oluyor? Gözler Vali Elban'a çevrildi
Günlük 5 bin ton çöpün çıktığı İzmir'de son 50 yılın en büyük katı atık bertaraf sorununu yaşıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesinin son çare olarak Menderes'te belirlediği kapalı katı atık tesisi için 3 yıl önce verilen ÇED süreci izni Tarım İl Müdürlüğü'nün görüşünü değiştirmesi nedeniyle 2 ün sonra sona erecek. Krizin çözümü için İzmir Valiliği'nde geçen hafta tarafların katılımıyla yapılan son toplantıdan da sonuç çıkmadığı öğrenildi. O toplantıda da İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü görüşünü değiştirmedi.
Günlük 5 bin ton çöpün çıktığı İzmir’de son 50 yılın en büyük katı atık bertaraf sorununu yaşıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesinin son çare olarak Menderes’te belirlediği kapalı katı atık tesisi için 3 yıl önce verilen ÇED süreci izni Tarım İl Müdürlüğü’nün görüşünü değiştirmesi nedeniyle 2 ün sonra sona erecek. Krizin çözümü için İzmir Valiliği’nde geçen hafta tarafların katılımıyla yapılan son toplantıdan da sonuç çıkmadığı öğrenildi. O toplantıda da İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü görüşünü değiştirmedi.
KRİTİK KARAR 24 AĞUSTOS’TA
İzmir katı atık sorununun çözümü için 24 Ağustos’ta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde Menderes Katı Atık tesisleri için değerlendirme toplantısı yapılacak. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü görüşünü değiştirmediği için o toplantıdan da sonuç beklenmiyor. Bu durumda İzmir 3 yıl kaybederek başa dönmüş olacak. Gözler İzmir Valiliği’ne 6 gün önce göre başlayan Süleyman Elban’a çevrildi.
SOYER VALİ’NİN EL KOYMASINI İSTEMİŞTİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer katı atık sorunuyla ilgili geçen ay düzenlediği toplantıda İzmir Valisi’nin konuya el koymasını istemişti. Soyer, “Harmandalı çok enteresan bir hikaye… 2018 yılından önce İzBB ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir’de 5 ayrı noktada çöp atık bertaraf tesisi kurulmasıyla ilgili mutabakata varıyorlar; Bergama, Urla, Ödemiş, Menderes ve Çiğli. Harmandalı’da var olan atık toplama alanında önce 5 ilçe sonra 30 ilçenin atığı İzBB tarafından bertaraf edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla sadece Harmandalı yeterli olmayacağı için diğer 4 noktada da tesis kurulması gerekiyor. 2017’de Torbalı’da bir alan düşünülmüş ama MTA tarafından reddedilmiş. 2018’de beş noktada atık bertaraf tesisi kurulması mutabakatına varılmasından sonra Çiğli’de Harmandalı’da biyometanizasyon denilen yöntemle çok sağlıklı bir süreç başlamış. Elde edilen elektrikle hem Büyükşehir gelir elde ediyor hem de bölge halkı elektrikten faydalanıyor. Ancak daha sonra bölgede heyelan tehdidi başlıyor. Biz heyelanın incelenmesini talep ettik ve devam ediyor. Gördük ki heyelan bu arıtma tesisiyle alakalı değil; çok daha eski jeolojik bir süreçten doğuyor” diye konuştu.
Menderes’te katı atık tesisi 3 yıl önce ÇED izni alındığını ancak Tarım İl Müdürlüğü’nün önce onay verdiğini daha sonra ise görüşünü değiştirdiğini belirten Soyer şu bilgileri verdi: “ÇED süresi 3 yıl. Yani 1 ay sonra süre doluyor. İzmir 3 yıl kaybedecek. İzmir Valimizin olaya el koyup Tarım İl Müdürlüğü’nü ilk verdiği görüşe geri döndürmesini istiyoruz. Bu olursa Menderes Katı Atık Tesislerine’ne hemen başlarız. Aksi taktirde İzmir katı atıkların bertarafı konusunda büyük sorun yaşar” dedi.