İzmir'de 110 sınıf karantinaya alındı

Türkiye genelinde Covid-19 vakaları artarken İzmir'deki sınıflar üst üste karantinaya alındı. İzmir genelinde son bir haftada 110 sınıf vakalar nedeniyle kapatılarak online eğitime geçti.

İzmir’deki sınıflar peş peşe karantinaya alınmaya başlandı. Vakalar artmaya devam ederken Eğitim-Sen şubelerinin aktardığı verilere göre İzmir’de 110 sınıfın kapatıldığını, 182 öğrenci ve 42 öğretmenin testinin pozitif olduğu öğrenildi. Okullarda hala önlem alınmadığını belirten Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, okulların kış döneminde nasıl havalandırılacağına dair bir çözüm üretilmediğinin de altını çizdi.



“Gerekli önlemler hala alınmadı”
Okullardaki durumun değişmediğini, hala gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çeken Vardal, “Çok fazla bir değişiklik yok sadece okullarda mesele dezenfektan ve maskeye indirgenmiş durumda. Bir ölçüde okulların bu ihtiyacı karşılanmış; ama bunun dışında ki diğer önlemler de herhangi bir gelişme yok. Ders saati süreleri azaltılmış, ek yardımcı hizmetler personeli istihdam edilmemiş, sınıflar seyreltilmemiş, ek öğretmen ataması yapılmamış ve okulların kış mevsimi geldiğinde sınıflar nasıl havalandırılacağı konusunda bir çözüm üretilmemiş durumda” açıklamasını yaptı.


Ketenci, “Sağlıklı eğitim istiyoruz, dersler 30 dakika olmalı”
Eğitim-İş 3 No’lu Şube Başkanı Sevda Ketenci ise, “İzmir'de depremde yıkılan okullar nedeniyle 100’e yakın okul birlikte aynı binayı kullanıyor. 100’e yakın yıkım var, 200’e yakın okul aynı binayı kullanıyor. Günde 20 saat ders okullarımız var, bu noktada alınabilecek en önemli önlem ders sürelerinin 30 dakikaya indirilmesidir. Sağlıklı eğitim istiyoruz, bunun için en önce ders sürelerinin 30 dakikaya çekilmesini talep ediyoruz. 40 dakika ders anlatmak çok zor; ama yüz yüze eğitim vazgeçilmez olmalı” dedi.

“Yerinde PCR testi istiyoruz”
Kamuoyuna öğretmenlerin aşısız gibi yansıtılsa da eğitim çalışanlarının neredeyse tamamı aşılanmış durumda olduğunu vurgulayan Ketenci, öğrencilerin aşısız ve dışarıdan okullara COVİD-19 taşıdığını aktardı. Ketenci, bakanlıktan, bilim kurulunun da görüşü alınarak okullarda yerinde PCR testi yapılmasını istediklerini ifade etti.



Beyazadam, “Okullarımız ısınma konusunda yeterli değil”
Online eğitimi kesinlikle doğru bulmadıklarını belirten Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Veysel Beyazadam şunları söyledi:
“Bakanlığın burada yapması gereken en öncelikli işlerden bir tanesi özellikle kış koşullarına girerken okulların havalandırma sistemi ve iklimlendirmesini düzenlenmesi gerekiyor. Öğrenciler, soğuk koşullarda pencereleri açmazlarsa okul paydaşları açısından risk teşkil eder. Bunun için de yeterli kadar ısınma gerekiyor. Maalesef okullarımız ısınma konusunda yeterli değil. Okullarda izolasyon sağlanmalı ve yakacak ihtiyaçları ivedilikle karşılanmalıdır. Öğrencilerin ve öğretmenlerin hatta kamu sağlığı adına dersler 30 dakikaya indirilmelidir.”

“Giriş çıkış saatleri de değişirse hem trafik hem de sağlık olumlu yönde etkilenir”
Beyazadam, okulların giriş ve çıkış saatlerinde değişiklik yapılabileceğini dile getirerek, “Özellikle meslek liselerinde 9 ders saati olan günler var, öğrencileri tam gün okulda tutmak ayrı bir sorun. Bakanlık sendikalar ile görüşüp sorunlara beraber ortak çözüm bulmalı. Şu andaki koşullarda mesai saatleri değiştirilmeli. Toplu taşımanın çok yoğun olduğu saatlerde değil de ders saatleri düştüğünde 9’da dersler başlarsa ve çıkış saatleri de değişirse hem trafik hem de sağlık olumlu yönde etkilenir. Öğrenci ve öğretmenler PCR testi için hastanelere gönderilmemeli, PCR testi için okulları gezebilecek gezici ekip kurulabilir” diye konuştu. (Kaynak Gerçek Haberci)