İzmir'de 80 bin canlı organ bağışçısı var
İZMİR'de 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında bisiklet turu yapıldı. Tura katılan İzmir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. M. Emre Erkuş tüm vatandaşları organ bağışında bulunmaya davet edip, "Tüm vatandaşlarımızın canlıyken organ bağışı yaptıklarını aile bireylerine söylemelerini ve kartlarını yanlarında taşımalarını talep ediyoruz. Bu sayede beyin ölümü gerçekleşirse organlarını ihtiyacı olan birine bağışlamış olurlar" dedi.
İzmir'de 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında Mavişehir'den başlayıp Gündoğdu Meydanı'na kadar devam eden bisiklet turuna İzmir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. M. Emre Erkuş ve Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Eskici ile çok sayıda kurum temsilcileri ve gönüllüler katıldı. İzmir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. M. Emre Erkuş yaptığı açıklamada pandemiden önce organ bağış sayılarının Türkiye'de ve İzmir'de çok yüksek düzeylere çıktığını hatırlatarak salgın süreci ile birlikte bir miktar azalma gösterdiğinin altını çizdi. Toplum bilincinin Covid-19 hastalığı üzerine yoğunlaştığını ifade eden Erkuş, Artık pandemiden çıktığımız için oradan bağış sayılarımızın yeniden eski düzeye dönmesi için gayret ediyoruz. 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası içerisinde karikatür, motosiklet, bisiklet organizasyonları ile hediyeler, sergilerden oluşan farklı etkinlikler düzeliyoruz. Özel ve kamu sağlık kuruluşları ile alışveriş merkezlerinin de destek verdiği bu organizasyonlarda vatandaşlarımızın yeniden bu konuya duyarlılık sağlaması hedefleniyor. İzmir olarak 80 binin üzerindeki canlı organ bağış sayısı ile Türkiye'nin en önde giden iliyiz. Pandemi İle birlikte bağış sayıları biraz düşmüştü ancak bu organizasyonlar ile hareketlenme başladı. Umarım pandemiden öncekinden daha üst seviyelere çıkacağız. Organ bağışı hayat kurtarır. Hayattayken organlarımızı canlıdan canlıya verebiliriz. Organlarımız toprak olmasın diyor, tüm vatandaşlarımızı organ bağışına davet ediyorum dedi.
'BİLGİLERİ KAYIT ALTINA ALIYORUZ'
Organ bağışı yapmak isteyenlerin gerek online gerekse sağlık müdürlüklerine müracaat ederek gönüllü olabildiğini anlatan Dr. Erkuş, şunları söyledi:
Organ nakil koordinasyon birimlerimiz aracılığıyla hastanelerde de 'ben organ nakli yapmak istiyorum' dediklerinde organ nakil koordinasyon birimlerimiz bir kimlik kartı hazırlıyor. Kişi hangi organlarını bağışlamak istiyor, canlıdan canlıya mı yapmak istiyor, beyin ölümünün gerçekleşmesi durumunda da organ bağışı yapmak istediğine dair bilgileri kayıt altına alıyoruz. Kimlik kartını sürekli yanlarında taşımalarını istiyorum. Bu sayede başka bir şeye ihtiyaç kalmadan organlarını bağışlamış oluyorlar. Ölümün ardından kısa sürede organlarımızın canlı kaldığı bir dönem var. O dönemde yapamazsak aile fertlerinin onayı gerekiyor ve prosedür çok uzuyor. Organ ölünce de bağış yapılamıyor. Tüm vatandaşlarımızın canlıyken organ bağışı yaptıklarını aile bireylerine söylemelerini ve kartlarını yanlarında taşımalarını talep ediyoruz. Bu sayede beyin ölümü gerçekleşirse organlarını ihtiyacı olan birine bağışlamış olurlar. İzmir ilinde böbrek, karaciğer, akciğer kalp naklinin yanı sıra, ince bağırsak nakli ile kemik iliği transplantasyonu yapılıyor. Gerek üniversitelerde gerek Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim araştırma hastanelerinde gerekse de özel hastanelerde ruhsatlandırılmış 7 büyük merkez var. Bu merkezlerde her türlü organ nakli gerçekleştirilmektedir. İzmirli bir bağışçımızda önceliğimiz İzmir'de organ nakli bekleyen hastalar için oluyor. (DHA)