İzmir'de, lise girişimcilik zirvesi düzenlendi
İZMİR'de, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Genç Başarı Eğitim Vakfı ve İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi iş birliğinde Türkiye'nin ilk Lise Girişimcilik Zirvesi düzenlendi.
İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi'nde yapılan zirveye, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve İzQ Yönetim Kurulu Üyesi Alp Avni Yelkenbiçer, İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Medet Ekşi, EGİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kaan Özhelvacı, Genç Başarı Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Çelik Ören, İZKA Uzmanı Gökçe Aydoğdu ve çok sayıda girişimci öğrenci katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve İzQ Yönetim Kurulu Üyesi Alp Avni Yelkenbiçer, günümüzde kamu ve özel sektör arasındaki kariyer tercihlerinin girişimcilik lehinde değiştiği ve kendi işini kurarak kendi istihdamını sağlamanın, dolayısıyla girişimcilik kariyerinin önemli bir seçenek haline geldiği bir dönüşüm söz konusu olduğunu belirtip, Türkiye'de de girişimciliğe bakış açısı dünya ile paralel bir şekilde olumlu olarak değişmektedir ancak ortaya çıkan girişim sayıları ve başarı hikayeleri bakımından değerlendirildiğinde henüz istenilen düzeye ulaşmadığı görülmektedir. Bu nedenle; girişimcilik olgusunun yaygınlaştırılarak yüksek farkındalık düzeyine sahip toplum yaratmak büyük önem taşımaktadır. Bu da ancak erken yaşlardan itibaren öğrencilerin girişimcilik kapasitesini artırmaya yönelik çeşitli programlar ortaya konması, etkileşimi arttırıcı girişimcilik aktivitelerinin sayısının arttırılması, öğrencilerin ekosistem ile iç içe olacağı ortamlar sunulması ile mümkündür. O nedenle bugün burada gerçekleştirdiğimiz etkinliği önemsiyoruz dedi.
GİRİŞİMCİ GENÇLERİ, İŞ DÜNYASI İLE ENTEGRE ETME AMACI
Milli Eğitim Bakanlığı en önemli görevlerinden birisinin gençlerin potansiyelini doğru bir şekilde yönlendirebilmek ve fırsat sunmak olduğunu vurgulayan İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Medet Ekşi, İZKA ve paydaşlarımız genç istihdamı artırmak için bir takım çalışmalar yapıyor. Bu onların bir parçasıdır. Öğrencilerimize akademik eğitimin yanında iş dünyası ve girişimcilik alanında, bilimsel araştırma platformlarında çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Gençler birçok alanda faaliyet gösteriyor. Sadece akademik eğitimle bir noktaya varmak mümkün değil. Tek kanatlı kuş uçması mümkün değil. Sizlerin genç yaştan itibaren iş dünyasının network içerisinde olmanız, dünyanın önde gelen problemlerine çara aramaya çalışmanız ve iş insanları ile sahada entegre olmanız bu networku erkende keşfetmeniz geleceğiniz açısından ve dünyanın geleceği açısında çok önemli. Sizi hayata ne kadar entegre edebilirsek, dünyanın sorunların çözüm üretmekte o kadar hızlı yol alacaktır. Girişimcilik zirvesi yoğunluğunda, yaklaşık 40 okulumuzda 400 öğrencimiz eğitim aldı. Yeşil dönüşüm, karbon ayak izinin azaltılması ile ilgili fikirler bu nokta İzmir'in ciddi bir potansiyeli var. Yeşil enerji önemli noktalarda birsi iş üreten sanayi buralarda kümelendiğini görüyoruz. Bu nokta iş dünyası ile entegre olmanız ve fikirlerinizin ticarileşmesi insanlığın faydasına sunulması nihai amaç. Sizlerin buna entegre etmek kamunun en önemli önceliklerinden birisidir diye konuştu.
'KÜÇÜK YAŞTAN İTİBAREN GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ YAYGINLAŞTIRILMALI'
Girişimciliğin gelecekteki kariyer gelişiminin ve sosyal gelişimin merkezi unsuru kabul edildiğini ve gençlerin bu alandaki en önemli kaynağı oluşturan grup olarak öne çıktığını ifade eden EGİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kaan Özhelvacı, Bu yüzden, Türkiye'nin de içinde yer aldığı önemli genç nüfusa sahip dünyanın pek çok ülkesinde girişimciliğin geliştirilebilmesine yönelik önemli çabalar sergilenmekte, genç girişimci adayların nasıl daha fazla girişimciliğe yönlendirilebileceğine ilişkin etkinlikler önem kazanmaktadır. Bu etkinlikler vasıtasıyla girişimciliğe yönelik algıların, tutumların ve böylece eğilimlerin geliştirilmesi, küçük yaşlarda başlatılmak üzere her düzeyde girişimcilik eğitimlerinin sağlanması ve ülke genelinde yaygınlaştırılması oldukça önemlidir dedi.
'GENÇ GİRİŞİMCİLERE İHTİYACIMIZ VAR'
Türkiye'nin rekabet gücünün artırılması ve kalkınma hızının artırılması bakımından girişimciliğin önemli bir alan olduğunu vurgulayan İZKA Uzmanı Gökçe Aydoğdu, şöyle konuştu:
Dünyada iş yapış şekilleri değişiyor. Geleneksel iş yapış şekilleri artık daha farklı düşünce yapılarına ve yenilikçi bakış açılarına, genç girişimcilere ihtiyacımız var. Bizim bu yarışta büyük şansımız genç iş gücümüzdür. İki konuyu değinmek istiyorum. Tüm fikirlerin değerli olduğunun farkında olmak. Girişimcilerin fikirlerini ifade etmekten, özgürce fikirlerini açıklamaktan kaçınmaması gerekiyor. İkincisi ise, mutlaka tüm iş fikirlerinin sürdürülebilir kalkınma amaçları ile bir bağlantısı olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda da dönüşüm içerisindeyiz. Tüketim faaliyetlerimiz de değişiyor. Yeşil girişimcilik bu anlamada bir dinamo görevi üstlenecek bir konu. Bir diğer şansımız İzmir tarihi bir ticaret kenti. İzmir'de ticaret ve girişimcilik kültürünü oldukça gelişmiş olduğu bir şehirdeyiz.
Genç Başarı Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Çelik Ören ise Genç başarı olarak sizleri sadece girişimci yapmak için çaba harcamıyoruz. Girişimci zihin yapısına sahip 21'inci yüzyıl yetkinlikleri dediğimiz yapay zekadan kodlamaya, ekip çalışması, sorun çözme odağında becerilerin sahip gençler yetiştirmek. Programın amacı bu. Öğretmen, doktorda olsanız bir girişimci gibi davranmanız ve o işleri büyütebilme becerilerine sahip olmanızdır ifadelerini kullandı. Açılış konuşmalarının ardından zirve panellerle devam etti.(DHA)