İzmir'de öğrenci yurdu ücretlerine büyük zam!

Başta elektrik, doğalgaz ve gıda ürünlerindeki artışlar üzerine üniversite öğrencilerine hizmet veren öğrenci yurtlarının yıllık faturası da yükseldi. Ege Bölgesi Öğrenci Yurtları Derneği Başkan Yardımcısı Çeliker Gökçin, fiyatların 35 bin-50 bin aralığında seyrettiğini, Ağustos ayı içinde temel girdilere zam yapılması durumunda tarifenin yılbaşını beklemeden değişebileceğini öne sürdü.

Üniversite puanlarının açıklanmasının ardından tercih yapmaya başlayan öğrenciler, hangi üniversiteye gideceklerine karar verdikten sonra, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da barınma sorunuyla yüzleşecek gibi görünüyor. Elektrik, doğalgaz ve gıda ürünlerine yapılan zamların başını çektiği temel girdilerin yüksekliği nedeniyle yurt işletmecileri, geçen yılki fiyatları ikiye katladı. Fiyatlar, 35 bin lira ile 50 bin lira arasında değişirken, yurtların tüm taleplere cevap vermesinin mümkün olmadığı, konut kiralarının da fahiş rakamlara ulaşmasıyla velilerin ve öğrencilerin sıkıntılı bir süreç yaşaması bekleniyor.

ÖZEL YURTLAR, YÜKSEK MALİYETLERDEN ŞİKAYETÇİ
İzmir’de 6’sı devlet, 4’ü vakıf olmak üzere 10 üniversite bulunuyor. Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtların 16 bin, özel yurtların ise 12 bin yatak kapasitesi bulunuyor. Bornova, Buca, Bayraklı, Narlıdere, Karabağlar, Balçova Karşıyaka belediyelerinin açtığı yurtlardaki yatak sayısı da 1000 dolayında.  İzmir’de 44 özel yurt faaliyet gösteriyor. Ege Bölgesi Öğrenci Yurtları Derneği Başkan Yardımcısı Çeliker Gökçin, pandemi sürecinde hizmet veremeyen özel yurtların yavaş yavaş toparlanma çabası içinde olduğunu ancak elektrik, doğalgaz ve gıda ürünlerindeki artışların yanı sıra döviz ve personel giderlerindeki artışların yurt fiyatlarının artmasına sebep olduğunu söyledi. (Egedesonsöz)


Başkan Yardımcısı Gökçin, şu değerlendirmelerde bulundu:

YURTTA AKŞAM YEMEĞİNİ KALDIRDIK
“Her şey çok zamlandı. Haliyle yurt ücretleri de arttı. Geçen sezonu zararla kapattık. Bu sezon için tedbirli davranmak zorundayız. Mesela ben kendi yurdumda akşam yemeğini kaldırdım, riskleri azaltmak adına. Bu hamlemizle öğrencinin ödeyeceği para, yaklaşık 10 bin lira azalıyor. İki aşçıyı işten çıkardım. İki aşçının kuruma maliyeti aylık 20 bin liraydı. Yılbaşında yeni bir zam gelmesi ihtimali var. Çünkü maliyetleri artıran unsurlar zamlanıyor. Eğer Ağustos ayı içinde sürpriz zamlar gelirse, yılbaşını beklemeden rakamların artırılması gündemde. Bugün itibariyle yurt ücretleri, yıllık bazda 35 bin lira ile 50 bin lira arasında değişiyor. Yılbaşından bu yana asgari ücrette ciddi bir artış oldu. Yurt paraları da aslında olması gereken rakamın altında diyebilirim. Dolar, son günlerde yeniden kıpırdanmaya başladı ki, bu hayra alamet değil.”

GEÇEN YIL YÜZDE 100 DOLUYDUK, ZARAR ETTİK
Haziran ayında erken kayıt yaptıranların yüzde 20 dolayında yurt ücretinde indirimden yararlandığını belirten Çeliker Gökçin, “130 yataklı öğrenci yurdumuzun tüm odaları doluydu, geçtiğimiz yıl. Keşke ful olmasaydı, dedik. Tam kapasite hizmet verdik, zarar ettik. Öğrenci sayısı az olan yurtlar, kazançlı çıktı. Çünkü baskın zamlar geldi ama bizler sözleşmelerdeki rakamların üstünde para isteme durumumuz söz konusu olmadı.  Akaryakıta, doğalgaza, elektriğe yağmur gibi zam geldi. Bu zamlar yüzde 100’ü de geçtiler. Gıda ürünlerindeki artış 5-6 kat oldu. Sebze Meyve Hali’ne gidip ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Ben bunca zamandır Hal’e bu kadar çok para ödediğimi hatırlamıyorum. Pandemiden önce ayda 2 bin 500 lira harcayarak Hal’den her şeyi alıyorduk, bu parayı dikkate bile almıyorduk. Şimdi aynı ürünler 15 bin lira ödüyoruz, canımız yanıyor. Elektrik 4-5 bin lira gelirdi pandemiden önce, son aylarda 25 bin lira ödedim. Doğalgaz için de aynı şey geçerli. Öğrenciler kiralık ev bulamıyor. Kiralık evin maliyeti de çok yüksek. Yine de en iyisi yurtlar. Ancak öğrencilerin önemli bir kısmı, geçen yıl olduğu gibi yine barınma sorunu yaşayacak gibi.”