İzmir'de ortaokul öğrencileri afetler konusunda bilinçlenecek
İZMİR'deki ortaokul öğrencilerine yönelik hazırlanan 'Afet Eğitimi ile Bilinçlenelim, Korunalım, Yaşayalım!' Projesi kapsamında çocukların afet öncesi, sırası ve sonrası yapılması gerekenler, psiko-sosyal destek çalışmaları, ilk yardım becerileri gibi pek çok konuda bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe girecek proje ile gönüllülerden oluşan öğrencilere toplam 30 saat yüz yüze eğitim verilecek.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve Genç Rumeli Derneği'nin birlikte hazırladığı 'Afet Eğitimi ile Bilinçlenelim, Korunalım, Yaşayalım!' Projesi ile İzmir'deki ortaokul öğrencilerine afet bilinci açısından duyarlılık kazandırılması hedefleniyor. 1 Eylül'den itibaren saha ve atölye çalışmalarının başlatılacağı, bütçesi onaylanan projenin anlaşma protokolünü İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger imzaladı. DEÜ Buca Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Günay Balım, proje kapsamında, ortaokul öğrencilerine afet eğitimlerinin verilmesinin amaçlandığını söyleyerek afet bilinciyle ilgili bilgi ve farkındalık sağlanacağını ifade etti. Projenin hedef kitlesinin 2023-2024 eğitim-öğretim yılında İzmir ili ve çevresinde öğrenim gören ortaokul öğrencilerinden oluştuğunu anlatan Prof. Dr. Balım, projeye katılan ortaokul öğrencilerinin afet bilinci ve deprem risk algılarının tespit edileceğini kaydetti.
'GÜNDE 6 SAAT TOPLAM 30 SAAT'
Alanlarında uzman ve afet sahalarında görev yapmış olan bireyler ile iş birliği yapılacağını söyleyen Prof. Dr. Balım, Etkinlik toplam 5 gün, yüz yüze olacak şekilde, günde 6 saat toplam 30 saat sürecektir. Süreç içerisinde afetler hakkında bilgilerin verilmesinin yanında afet öncesi, sırası ve sonrası yapılması gerekenler, psiko-sosyal destek çalışmaları, ilk yardım becerilerinin kazandırılması gibi birçok konuda öğrencilerin bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu hedefleri gerçekleştirebilmek adına alanlarında uzman ve afet sahalarında görev yapmış olan bireylerin öğrenciler ile buluşturulması planlanmaktadır. Proje sonunda web sitesine ek olarak bireyler için afet bilincine yönelik etkinlik planları, poster ve broşürler e-kitap halinde toplanarak tüm paydaşlara açık erişim ile ulaşabilme imkanı sağlanacaktır dedi.
'ÇOCUKTAKİ HAZIRLIKSIZ OLMA DUYGUSU KORKUYU ARTTIRIYOR'
Prof. Dr. Balım, büyük bir çoğunluğun deprem anında ailece evde yapılması gerekenler konusunda bir deprem planı yapmadığını vurguladı. Prof. Dr. Balım, sözlerini şöyle sürdürdü: Çocuklar, doğal bir felaket olan deprem ile yaşamının herhangi bir döneminde karşılaşabilir. Deprem sırasında ve sonrasındaki fiziksel ve psikolojik travmaya maruz kalma açısından en büyük risk grubunu oluşturmaktadırlar ve depremler çocuğun tüm yaşamını ciddi boyutlarda etkilemektedir. Çocukların çoğu depremin neden kaynaklandığını, deprem sırasında neler yapmaları gerektiğini bilmemekte ve çocuktaki hazırlıksız olma duygusu onların korkularını daha da artırmaktadır. Olmakta olan olay üzerindeki kontrolü kaybetme korkusu, genellikle kendilerini daha büyük tehlikelere attıklarının pek farkında olmayarak çocukların etkisiz ve rastgele davranışlar yapmalarına sebep olmaktadır. Doğal afetler, özellikle de depremin meydana gelmesi ve yarattığı sorunların kalıcı çözümündeki yaklaşımlarda eğitim etkinliklerinin önemli olduğu bilinen bir gerçektir. Deprem konusunda bilinçli ve duyarlı bireyler yetiştirmek, bu problemlerin çözümü için en etkili yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bireyleri deprem ve korunma yolları konusunda bilgilendirme ve onlara olumlu tutumlar kazandırarak davranış değişikliği oluşturma zorunluluğu vardır. Bu bağlamda, depremin vermiş olduğu zararları önlemede, verilecek eğitimin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.
DUYURULAR YAPILARAK BAŞVURULAR ALINACAK
Hedef kitleye ulaşma yöntemi olarak internet ortamlarından yararlanacaklarını dile getiren Prof. Dr. Balım, internet ortamlarından çeşitli duyurular yapılarak afet bilinci kazanmak isteyen öğrencilerin başvurularını alacaklarını söyledi. Afet bilinci kazandırmaya yönelik olan bu çalışmaya gönüllü olarak katılım sağlanacağını belirten Prof. Dr. Balım, İzmir ili ve çevresinde ortaokul seviyesinde öğrenim gören öğrenciler seçilecektir. Bir diğer hedef kitleye ulaşma yöntemi ise çeşitli okullarda duyuruların yapılarak projeye katılım sağlamak isteyen öğrencilere ulaşılması planlanmaktadır. Proje süreci boyunca elde edilen veriler ve içerikler buna ek olarak proje tanıtımı, başvuru formu ve katılımcı listesi ise web sitesi aracılığıyla duyurulacaktır. Hazırlanacak web sitesine ülkemizde yer alan tüm öğrenciler ve bu konuda bilgi almak isteyen tüm bireylerin ulaşarak faydalanabilmesi sağlanacak diye konuştu.