İzmir'de sanayi alanı için yer kalmadı
EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir'de sanayi alanı için yer kalmadığını belirtip, "İzmir'de, en önemli sıkıntıların başında, şahıs arazisi ve SİT arazisi ağırlıklı yapı var. Elimizi kolumuzu bağlıyor. Dışardan İzmir'e yabancı yatırımcı gelse ve yer istese OSB'de 200 dönüm arsa maalesef yok" dedi.
EBSO Ocak ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Halil İbrahim Gökçüoğlu idaresinde gerçekleştirildi. Meclis üyesi sanayicilerin katılımıyla İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Salonu'nda yapılan toplantıda, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, güncel ekonomik gelişmelere ilişkin meclis üyelerine bilgilendirmelerde bulundu. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Genel Sekreteri Fatih Soysal ise konuk olarak toplantıya katıldı ve Türkiye'deki OSB'lerin durumuyla ilgili meclis üyelerine sunum yaptı. Türkiye'de, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı 353 ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kurulan 36 Tarıma Dayalı İhtisas OSB olmak üzere 389 tüzel kişilik kazanmış OSB olduğunu aktaran Soysal, bunların 272'sinin işletme halinde olduğunu aktardı. OSB'lerde 67 binin üzerinde sanayinin faaliyet gösterdiğini ve Türkiye sanayisinin istihdam ettiği işçilerin yarısı olan 2.5 milyona yakınının OSB'lerde istihdam edildiğine dikkati çeken Soysal, ihracatın yüzde 38'inin OSB'lerdeki firmalardan sağlandığını dile getirdi. Türkiye'nin dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisi arasında olmak istiyorsa sanayi alanlarının artırılması gerektiğini vurgulayan Soysal, OSB sayısının en fazla olduğu ilk 10 il arasında İzmir'in ilk başta geldiğini belirtip, "17 OSB var. Sanayi alanına baktığımızda 17 OSB olmasına rağmen İzmir, sanayi alanı bakımından 6'ncı sırada. İstihdamda ise 8'inci sırada. Yeni OSB'ler kurmak veya mevcutları genişletmek durumundayız" ifadelerini kullandı.
'İZMİR'E YABANCI YATIRIMCI GELSE OSB'DE 200 DÖNÜM ARSA YOK'
Sanayi alanı sorunuyla ilgili açıklamalarda bulunan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, arsa sorununun İzmir'in en büyük sorunların başında geldiğini söyledi. Sanayi alanı sorununu çözmek için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile görüştüklerini anlatan Yorgancılar, "İzmir'de, en önemli sıkıntıların başında, şahıs arazisi ve SİT arazisi ağırlıklı yapı var. Elimizi kolumuzu bağlıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza durumu anlattım. Yer seçimiyle ilgili neler yapılmalı konusunu görüştük. Alternatif yer gösterdiler ama 100-150 dönüm. Burada planlama yapılsa 60 dönüm yer kalıyor. Bu açıdan çalışmalarımız, araştırmalarımız devam ediyor. Bir sektörün şu anda 1 milyon metrekare alana ihtiyacı var. Bulsak yatırımcılar hazır. Dışardan İzmir'e yabancı yatırımcı gelse ve yer istese OSB'de 200 dönüm arsa maalesef yok. Bu sıkıntı sadece burada değil bütün Türkiye'de var. Çözülmesi gereken mesele tarım yapabilme imkanı ortadan kalkmış araziler. İl tarım müdürlüğünden 'bu arazi tarım dışıdır' isteniyor ama verilmiyor. Tarım yapılamayacak alanların sanayiye açılması gerekiyor" açıklamalarında bulundu.
'DOLAR ÜZERİNDEKİ BASKI, İHRACATÇILARI ZOR DURUMDA BIRAKMAKTADIR'
Yorgancılar, geçen hafta İzmir'e gelen Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati'ye sanayicinin taleplerinin yer aldığı dosyayı teslim ettiklerini söyledi. İş dünyasına olumsuz yansıyan uygulamaların sürdürülebilir olmadığını aktaran Yorgancılar, "Beklentimiz, reel sektörün kredi talebinin uygun vade, miktar ve faiz düzeyinden karşılanmasıdır. Aksi halde, ekonomi yönetiminin iç talebi canlandırmaya yönelik olarak attığı adımlar, yerli üretimi değil, ithalatı besleyecektir. Krediler kadar önemli bir konu da reel kurların düzeyidir. TL'nin döviz karşısında aşırı değerlenmesi de eksik değerlenmesi de sanayimize ve ekonomimize zarar vermektedir. Bu nedenle, para ve kur politikalarımızın TL'nin değerini, ihracatı veya ithalatı yapay/geçici olarak artmasına neden olmayacak düzeyde yani gerçekçi değerde tutması gerekmektedir. Dolar/TL eylülde 18.28, aralıkta 18,64 iken Ekim-Aralık döneminde TÜFE ortalama yüzde 2,67'dir. Aylardır devam eden dolar üzerindeki baskı, ihracatçıları zor durumda bırakmaktadır. 4 aylık oluşan enflasyon artışı hesabına göre dolar kurunun 20-21 TL civarında olması gerekmektedir" diye konuştu. (DHA)