İzmir'in su kaynağı koruma altına alındı
DEVLET Su İşleri Genel Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı'nca alınan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan karar ile İzmir'in Konak ilçesinde bulunan, kentin içme, kullanma ve endüstri suyu temininde kullanılan Halkapınar Kaynağı ve Kuyuları koruma altına alındı.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; Tarım ve Orman Bakanlığı'nın onayı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı'nca İzmir'in içme suyu kaynaklarıyla ilgili önemli bir adım atıldı. Bölgede bulunan 21 adet su sondaj kuyusu ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 40,37 hektometre küp yer altı suyu çekimi tahsis edilen Halkapınar kaynağının çevresinin bazı bölümleri 'Mutlak Koruma Alanı', diğer bölümleri 'Birinci Derece Koruma Alanı' ve 'İkinci Derece Koruma Alanı' ilan edildi. Karara göre Halkapınar kaynağı ve kuyularının bulunduğu bölge 28257 sayılı 'Yer Altı Sularının Kirlenmeye ve Bozulmaya Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik' kapsamında, 28437 sayılı 'İçme Suyu Temin Edilen Akifer ve Kaynakların Koruma Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Tebliğ' hükümleri doğrultusunda koruma altına alındı.
UYARI LEVHALARI YERLEŞTİRİLECEK
İlanda kaynağın İzmir kentinin içme, kullanma ve endüstri suyu temininde kullanıldığı ifade edilerek, Halkapınar Kaynağı kuyularının bulunduğu bölgede belirlenen alan 'Mutlak Koruma Alanı' olarak tespit edilmiş olup, bu alanda hiçbir faaliyete izin verilmeyecek ve kuyular merkez olmak üzere 50 metrelik yarıçap ile belirlenen alanların çevresine uygun aralıklarla uyarı levhaları yerleştirilecektir. Ayrıca Mutlak Koruma Alanı sınırları içinde kalan bölge, suyu kullanan İdare'ce kamulaştırılarak, tapu kaydına koruma alanı olarak işlenecektir. Mutlak Koruma Alanı'nda yalnız yer altı suyu işletme tesisinin bulunmasına ve çalışmasına müsaade edilir, başka hiçbir maksat için izin verilmez. Çöp, moloz, çamur gibi atıkların, arıtılmış dahi olsalar atık suların Mutlak Koruma Alanı ve yüzey suyu kaynaklarına dökülmesi yasaktır ifadelerine yer verildi.
ALANIN SINIRLARI ÇİZİLDİ
Öte yandan, açıklamada Mutlak Koruma Alanı içerisinde, suların kirlenmesine neden olabilecek her türlü zirai ilaç, gübre, deterjan, kimyasal maddenin kullanımının yasak olduğunun altı çizilerek, 'Mutlak Koruma Alanı' içerisinde, ilan tarihinden sonra herhangi bir yapılaşmaya izin verilemez. Mevcut yapıların altyapı ve kanalizasyon işleri yapılarak yer altı suyuna herhangi bir sızma olmadan koruma alanları dışına kadar çıkarılacaktır. Koruma alanı içerisinde İzmir ili, Konak ilçesine bağlı Cengiz Topel, Emir Sultan, Güney, Zeytinlik, Levent, Boğaziçi, Huzur ve Trakya mahalleleri, İzmir ili, Bornova ilçesine bağlı Meriç mahallesi bulunmaktadır. Bu mahallelerin Birinci Derece Koruma Alanı içerisinde kalan sınırlarında yeni imar tadilatları yapılamaz. Ancak ilan tarihinden önce imar uygulaması yapılmış imarlı parsellerde, yeraltı sularını kirletmeyecek şekilde alt yapı ve kanalizasyon sisteminin oluşturulması şartıyla konut/iş yeri vs. yapılmasına izin verilebilecektir. Rekreasyon tesisleri hariç olmak üzere kentsel yapılaşma yasaktır denildi. (DHA)