İzmir Valisi'nden uyarı: Sele önlem alın, kentsel dönüşüm geç kaldı
İZMİR Valisi Yavuz Selim Köşger'in başkanlığında yapılan İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) yıllık genel değerlendirme toplantısında, 27 hedef ve 227 eylemden oluşan plan kapsamında, 100 eylemin tamamlandığı, 113 eylemin devam ettiği ve 14 eyleme henüz başlanmadığı belirtildi. Vali Köşger, devam eden eylemlerin bir an önce sonuçlandırılması talimatını verdi.
İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) yıllık genel değerlendirme toplantısı, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'in başkanlığında yapıldı. İzmir'de bir otelde gerçekleştirilen toplantıya 54 kurum ve kuruluşun temsilcisi katıldı. 1 amaç çerçevesinde 27 hedef ve 227 eylemden oluşan İRAP kapsamında, 100 adet eylem tamamlandığı, 113 eylemin devam ettiği ve 14 eylemin henüz başlanmadığı belirtildi. İRAP toplantısında konuşan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, devam eden eylemlerin bir an önce sonuçlandırılmasını talimatını verip, "Kamu kurumları bir eşgüdüm içinde beraberce, herhangi bir çekişme ve ihmale yer vermeksizin üzerlerine düşen fonksiyonların yerine getirmesi bizi memnun eder. Yapılacak işleri bir eşgüdüm içerisinde yapmamızı temine edecek tedbirleri şimdiden almalıyız. Henüz başlamayanlar için çok büyük sıkıntılar yok. Onların da başlayabileceğini, önemli olanlarını da çözmüş olduk. Burada aldığımız kararları uygulama planına koyduğumuzda aslında şehrimizin daha hazır hale gelmesi temin edilecek" diye konuştu
'BİRÇOK FELAKETE MARUZ KALAN BİR COĞRAFYADA YAŞIYORUZ'
Afetlerin en hazır oldukları zaman gelmediğini dikkat çeken İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, "Bunu yaşayarak öğrenmiş olduk. İzmir müthiş bir potansiyeli barındırıyor, sanayi ticaret tarım, turizm ne ararsanız müthiş bir potansiyeli var. Her alanda Türkiye'de öne geçebilecek bir kapasiteye sahip. Ne var ki aynı zamanda bütün afet türlerinde maruz kalabilecek bir coğrafyaya sahip. Deprem var, Türkiye'de kayda geçmiş ilk tsunamiyi yaşamış olduk. Sel deseniz daha dün küçük çapta olsa da maruz kaldı. Heyelan, orman yangınları dahil birçok felakete maruz kalan bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu sebeple bizim her anlamada hazır olmamız lazım. Risk azaltma planlarını çok önceden yapıyor olmamız, özellikle tatbikatlarımızı yapıyor olmamız lazım. Afet geldiği anda herkes afete maruz kaldığı için o anda daha önceden çalışılmış, hazır, beklenen, bilinen alet edevatıyla, plan programıyla, insan kaynakları ve diğer hususlarıyla hazır değilseniz o durumda büyük bir şaşkınlık içerisinde ne yapacağını bilmez bir şekilde kalabiliyorsunuz. Garnizon komutanımız bir üst konudan bahsetti. Bütün afetlerin aynı anda olma ihtimalinden bahsetti. Bu da olası bir ihtimal. Bir harp durumunda bütün bu afetleri bir anda yaşayabiliriz. Bu da olmamış değil. Yüzyıllık tarihimiz içerisinde İzmir bir harbide yaşadı. Bulunduğumuz coğrafyada etrafımız kan gölü, her tarafta savaş var. Hiç olmaz dediğimiz şeyler oluyor. O nedenle e ona da hazırlıklı olmakta fayda var. Her anlamda şehrimizi bütün olası afetlere karşı hazırlıklı tutmalıyız" dedi.
'İZMİR ALTYAPI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUSUNDA BİRAZ GEÇ KALDI'
İzmir altyapı ve kentsel dönüşüm konusunda biraz geç kaldığını dile getiren Vali Köşger, "Bu noktada yapılacak çok iş var. Bunu her seferde söylüyorum. Bir an önce kentsel dönüşümü yapmamız lazım. İzmir'in yapı stoku özellikle deprem konusunda çok sıkıntılı. Çok büyük oranda yapı stokunun depreme dayanıklılığı ile ilgili problem var. Altyapımız da sel dahil yağmur suları sistemi dahil yenilenmesi lazım. Büyükşehrimizin bu konuda bir an önce merkezi idareyle birlikte eş güdümlü bir şekilde aksiyon almasında fayda olduğunu her defasında söylüyorum. Başta İzmir ve Türkiye olmak üzere tüm dünyaya afetsiz günler diliyorum" diye konuştu.
'İZMİR OLARAK EYLEMLERİ GERÇEKLEŞTİRME ANLAMINDA ÇOK İYİ DURUMDAYIZ'
Toplantıda İRAP sunumu yapan İzmir İl Afet ve Acil Durumu Müdürü Kartal Muhcı, "1 amaç doğrultusunda 27 amaç çerçevesinde 27 hedef 227 eylemden oluşmaktadır. Bu eylemlerden kamu kurumları sorumludur. Depremle ilgili 41 çalışma yapılacak. Tsunami, sel, su baskınları, heyelan konusunda çalışmalar yapıldı. Orman yangınları, kent yangınları gibi afetlerden sonra ikincil afetlerin çalışması yapıldı. Eylemlerin bazıları tamamlandı. İRAP'ta yer alan bütün eylemleri 2026 yılında sonlandırmamız gerekiyor. Bununla ilgili kamu kurumlarımız çalışmalarını yapıyor" dedi. Muhcı, İzmir olarak eylemleri gerçekleştirme anlamında çok iyi durumda olunduğunu da kaydetti.
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, henüz başlanmamış olan 14 eylemin neden başlamadığını sorması üzerine, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Bazı eylemlerin devam edildiğini bazıların da ilgili bakanlık ukdesine devredildiğini belirten İzmir İl Afet ve Acil Durumu Müdürü Muhcı, kurumlar tarafından yatırım planı yapılan eylemlerin olduğunu söyledi. Maden Tetkik Arama Enstitüsü'ne (MTA) ait eylem planına, büyükşehrin başlamış olması nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi karar verildi. Kiraz Belediyesi'ne ait eylem planında tesisat makinaların olmadığı, iş makinası ve personel yetersizliğinden dolayı yapılamadığı ifade edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin iş makinası ve personel konusunda destek vermesi kararı alındı.(DHA)