İZSU, 2023 yılında bir çok yatırımlara imza attı
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir'in altyapısını baştan sona güçlendirmek ve nesiller boyu hizmet edecek çevreci tesisler kurmak için 2023 yılında da çok önemli projeleri hayata geçirdi. Yaşayan Körfez programının kilit projesi Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin 4. Faz inşaatı başladı, Foça Musabey Kuyuları İçmesuyu Arıtma Tesisi ve Mordoğan Atıksu Arıtma Tesisi gibi önemli tesisler hizmete alındı.
İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başlattığı altyapı atağı kapsamında 2023 yılında da İzmir genelinde altyapı yatırımlarına ağırlık verdi. İzmir’in 30 ilçesinde altyapı sorunlarını çözüme kavuşturan İZSU, 2023 yılında 180 km atık su, 43 km yağmur suyu ayrıştırma ve 431 km içme suyu hattı imalatını tamamladı. Yıl içerisinde 2 yeni paket atıksu arıtma tesisi hizmete alındı. 2023 yılının altyapı yatırımlarının İZSU’ya toplam maliyeti 1,5 milyar lira oldu
Foça Musabey Kuyuları İçmesuyu Arıtma Tesisi, Dikili Çandarlı Göleti İçmesuyu Arıtma Tesisi ve Mordoğan Atıksu Arıtma Tesisi gibi önemli tesisler 2023 yılında hizmete alındı. Foça, Yeni Foça ve Çandarlı’da yaşayan vatandaşlar 2023 yılında içme suyu sıkıntılarına veda ederken, Mordoğan Atıksu Arıtma Tesisi, Mordoğan sahillerinin geleceğini güvence altına aldı.
2023’ün şifresi: Yaşayan Körfez
Başkan Soyer’in hayata geçirdiği Yaşayan Körfez programı için büyük önem taşıyan adımlar, 2023 yılında hayata geçirildi. Programın kilit projelerinden Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4. Faz İnşaatı Projesi’nin ihale süreçleri tamamlandı ve İzmir’in yıllardır beklediği bu dev projenin temeli Haziran ayında atıldı. Tesiste tüm hızıyla devam eden 4. Faz inşaatı tamamlandığında Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, “Türkiye’nin en büyük atıksu arıtma tesisi” unvanını geri alacak.
Yaşayan Körfez programının bir diğer ayağı olan Büyük Yağmur Suyu Ayrıştırma Projesi’nde de 2023 yılında kritik projeler hayata geçirildi. Buca, Konak, Karşıyaka ve diğer metropol ilçelerde imalatların tamamlandığı noktalarda su baskını ve taşkın gözlenmedi. 2019 – 2023 yılları arasında İzmir’de toplam 300 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattı imalatı yapılarak Başkan Soyer’in göreve başladığı zaman sözünü verdiği 100 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattının tam 3 katı tamamlanmış oldu.
Yaşayan Körfez programı kapsamında hayata geçirilen ve meyvelerini vermeye başlayan projeler sayesinde İzmir, Cumhuriyet’in 100. yaşını Körfez’de kutladı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen Körfez Festivali etkinlikleri yakın geleceğe kadar hayal bile etmesi güç anlara sahne oldu, Körfez’de yüzme hedefi hayata geçti.
Koku probleminin sonu: “İzmirliler denizin gerçek kokusunu hatırlıyor.”
2023 yılı İzmir’in koku sorunuyla mücadelesi açısından da bir milat oldu. 2019 yılından bu yana hayata geçirilen yatırımlar ve İZSU ekiplerinin titiz çalışmaları, 2023 yılında kokuya dair şikâyetlerin sona ermesini sağladı. Yağmur suyu ayrıştırma projeleri, dere ıslah ve temizlik çalışmalarının yanı sıra İZSU ekiplerinin kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarında rutin olarak gerçekleştirdiği temizlik çalışmaları koku probleminde İzmir’e mutlu sonu yaşattı. İzmirliler denizin gerçek kokusunu hatırlamaya başladı.
İhmal edilmiş sorunlar çözüme kavuştu
İZSU Genel Müdürlüğü, Başkan Soyer’in kentin ihmal edilmiş altyapı sorunlarını çözüme kavuşturma kararı doğrultusunda 2019’dan bu yana hayati önem taşıyan birçok projeyi hayata geçirdi. 2023 yılı, İzmir için uzun yıllar devam eden sorunların çözümünü müjdelerken, güvenli bir geleceğe doğru önemli adımların atıldığı bir yıl oldu.
Çeşme’de 3. Etap İçme Suyu Projesi’nde yolun sonu görünürken, Bergama, Menemen, Seferihisar ve Torbalı’da 2023 yılında tarihi yatırımların temelleri atıldı. Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Proje kapsamında Bergama’da 103 milyon liraya mal olacak 21 kilometrelik atık su ve yağmur suyu hattı projeleri ile 29 kilometrelik içme suyu iletim hattı inşaatının temeli atıldı. Menemen’de Seyrek ve Villlakent’in sağlıklı içme suyuna kesintisiz erişimini güvence altına alacak 75 kilometrelik içme suyu iletim hattı inşaatı başladı. Seferihisar’da 95 milyon liralık yatırımla 2 bin 500 metrelik derin deşarj hattının temeli atıldı ve arıtılmış atık suların sahil bandının 1 kilometre açığa deşarj edilmesi sağlandı. Torbalı Subaşı mahallesinde ise 70 milyon liralık yatırımla su baskını sorununu tamamen ortadan kaldıracak yeni projenin inşaatı başladı.
“Teknoloji” doğanın hizmetine sunuldu
İZSU, 2023 yılında çevreci uygulamalarına yenilerini eklemeyi sürdürdü. ISO 50001 sertifikasyonu çerçevesinde kurulan Enerji Yönetim Sistemi çalışmaları kapsamında kurumun yüksek enerji tüketen tesislerinde verimlilik çalışmaları başlatıldı. Proje kapsamında ilk etapta 4, ikinci etapta 21 tesis Enerji Yönetim Sistemi’ne entegre ediliyor. İZSU’nun nihai hedefi ise Enerji Yönetim Sistemi’ni kurumun tüm tesislerinde uygulamaya almak.
İZSU, makro düzeyde başlattığı enerji projelerini daha küçük ölçekli projelerle de destekledi. Ödemiş ve Kiraz’da hizmete alınan ve elektrik ihtiyacını güneş enerjisi panelleriyle sağlayan 2 içme suyu sondaj kuyusu; enerji maliyetlerini düşürme ve karbon ayak izini azaltmanın yanı sıra, enerji temini sağlanamadığı için kullanıma sunulamayan yeraltı sularının su kaynaklarına eklenmesi açısından da büyük öneme sahip.
Saat okuma ve faturalandırma süreçlerini de daha çevreci yöntemlerle abonelerine sunmaya başlayan İZSU, uzaktan fatura okuma ve dijital fatura uygulamalarını hayata geçirdi. Pilot bölge Urla’da başlatılan akıllı sayaç uygulaması sayesinde su saatleri artık uzaktan okunabiliyor ve arızalar anlık olarak saptanıyor. Dijital fatura uygulaması ise faturalardan doğan kağıt kullanımı azaltarak İzmirli vatandaşları da İZSU’nun çevreci hareketine ortak ediyor.